Friday , May 3 2024

Suceava, județul cu 14.000 de șomeri în care angajatorii se plâng că nu au forță de muncă

Domeniile de care se feresc cei mai mulți dintre cei aflați în căutarea unui loc de muncă sunt: construcții, confecții, alimentație publică, tâmplărie și fabricare de mobilă, reparații auto, spălătorie auto. Mulți evită să lucreze în aceste domenii, mai ales din cauza nivelului mic de salarizare, dar și nivelului ridicat de efort pe care trebuie să îl depună în aceste domenii de activitate. “O problemă o reprezintă și acordarea acelui venit minim garantat, al cărui cuantum poate ajunge cât un salariu de muncitor necalificat și care îi face pe unii să nu își dorească să obțină o anumită calificare profesională”, declară Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava 

 SOMERI - MUNCA STRAINATATE


“Există domenii care sunt mereu în deficit. Nici noi nu găsim anumite cali­ficări în stocul nostru de șomeri. Aceasta se datorează fie faptului că ei nu sunt disponibilizați tocmai pentru că este nevoie de forță de muncă în domeniile respective și chiar și cei care au avut o perioadă inactivă în câmpul muncii au fost imediat absorbiți, fie faptului că mulți se feresc de anumite meserii pe care le consideră grele”, a declarat  Anca Capverde, purtător de cuvânt al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Suceava.
Domeniile de care se feresc cei mai mulți dintre cei aflați în căutarea unui loc de muncă sunt: construcții, confecții, alimentație publică, tâmplărie și fabricare de mobilă, reparații auto, spălătorie auto. Mulți evită să lucreze în aceste domenii, mai ales din cauza nivelului mic de salarizare, dar și nivelului ridicat de efort pe care trebuie să îl depună în aceste domenii de activitate.
“In ceea ce privește domeniul construcțiilor, marea problemă o reprezintă faptul că activitatea este sezonieră. Prin specificul ei și prin lipsa de tehnologie care să permită desfășurarea acestui tip de activitate pe timpul iernii, în acest domeniu activitatea se încheie la începutul sezonului rece. Din această cauză, angajatorii de la nivel local care își desfășoară activitatea în acest domeniu nici nu reușesc să își construiască o echipă cu care să lucreze o perioadă îndelungată. De cealaltă parte, angajații știu că în sezonul rece trebuie să își găsească alt loc de muncă. Unii dintre ei reușesc chiar să își găsească o ocupație permanentă într-un alt domeniu, motiv pentru care ies de pe piața muncii din domeniul construcțiilor. La aceasta se mai adaugă și faptul că această muncă nu este una tocmai ușoară și nici nivelul de salarizare nu este unul foarte motivant”, a declarat Anca Capverde, care a mai adăugat că “faptul că a existat o perioadă în care nu au fost școli profesionale a creat un gol în anumite domenii de pe piața muncii. Astfel, cei care au avut poate înclinație spre o anumită meserie nu au găsit în oferta educațională o formă de învățământ în cadrul căreia să se specializeze pe un anumit domeniu”.
Persoanele care s-ar putea specializa cel mai usor în anumite meserii, în domeniile care duc lipsă de forță de muncă, sunt cele care se încadrează în segmentul de vârstă 20-35 de ani. Totuși, ei sunt și cei mai mobili din punct de vedere profesional și se pot adapta mult mai ușor la un nou loc de muncă. Din acest motiv tind să caute mereu noi oportunități, care să le ofere un trai mai bun și refuză locurile de muncă din domeniile care presupun un grad ridicat de efort fizic.
Mulți șomeri refuză să se specializeze pe anumite domenii, care sunt prost plătite și presupun muncă fizică
“Motivele pentru care șomerii nu do­resc să se specia­lizeze în unele me­serii țin în mare parte de motivația financiară. Dacă sa­lariile ar fi atractive, ar fi mulți care s-ar înscrie la anumite cursuri, pentru a se specializa în domeniile respective. Majoritatea celor care se califică în domeniul construcțiilor sunt foarte repede absorbiți pe piața muncii, mai ales în străinătate, unde contractele nu sunt sezoniere, iar domeniul este ofertant prin nivelul de salarizare ridicat și prin faptul că oferă o stabilitate la locul de muncă. O altă problemă o reprezintă acordarea acelui venit minim garantat, al cărui cuantum poate ajunge cât un salariu de muncitor necalificat și care îi face pe unii să nu își dorească să obțină o anumită calificare profesională”, a mai arătat purtătorul de cuvânt al AJOFM Suceava.
Cei mai mulți dintre cei care se află în căutarea unui loc de muncă și care au până în 30-35 de ani vor să facă munci de birou, activități care nu presupun muncă fizică și din acest motiv aleg domenii de activitate care le oferă o muncă nu foarte grea. Drept dovadă cursurile de inspector resurse umane sunt printre cele la care se înscriu cei mai mulți, urmate de cursurile de coafor și cele de bucătar, la care se înscriu cei care au anumite aptitudini și vor să facă o meserie din asta. Somerii nu sunt extrem de atrași nici de domeniul fabricării de mobilă, pentru că și aceasta li se pare o meserie grea.
“Sunt multe ateliere care fac moblă la comandă și vin mereu cu cereri de forță de muncă. Un alt domeniu care duce lipsă de forță de muncă este cel al service-urilor auto. Lipsesc tinichigii, mecanici auto, vop­­sitori, chiar și personal în domeniul spă­lătoriilor auto”, a arătat Anca Capverde.
Domeniul confecțiilor este unul de care mulți se feresc atât din cauza nivelului scăzut de salarizare, cât și din cauza faptului că este o muncă solicitantă. Deși, în acest domeniu, nivelul redus de salarizare este explicabil mai ales datorită concurenței pe piață, în prezent angajatorii din acest domeniu fac eforturi pentru a crește salariile și a atrage mai multă forță de muncă.
“In confecții problema este iarăși salarizarea, precum și faptul că mun­ca este destul de soli­citantă, cei din acest do­meniu lucrând în condiții de zgomot, în ture. Sa­la­rizarea redusă este oarecum justificată de faptul că, pentru a vinde acele produse, prețurile nu pot fi unele foarte mari, concurența impunând și ea un preț scăzut. Menținând prețurile la un nivel scăzut, nici salariile nu pot fi foarte mari, iar asta a creat o spaimă de a fi confecționer”, a arătat Anca Capverde, care a mai precizat că “nu prea există la nivelul județului nostru persoane care să vrea să lucreze în acest domeniu, drept dovadă nici nu sunt foarte mulți cei care se înscriu pentru a urma un curs de confecționer. Sunt clase de confecționeri și la școlile profesionale. Probabil că în perioada următoare va apărea o schimbare în acest domeniu. Atunci când apare un gol pe piața muncii, lucrurile încep să se schimbe și deja se poate observa o diferență. Chiar dacă pentru orice schimbare este nevoie de timp, se poate observa deja că angajatorii s-au mobilizat pentru a obține o piață de desfacere mai bună pentru a putea oferi salarii mai mari. Totuși, rămâne în continuare un gol în acest domeniu. Marea majoritate își doresc să facă munci de birou, activități care nu presupun muncă fizică, chiar dacă uneori nu asta este ceea ce li se potrivește. Aceasta este și o consecință a faptului că nu au mai existat, pentru o perioadă, școlile profesionale. Astfel, tot mai mulți au început să își dorească slujbe care să nu presupună efort fizic.“
 Cauzele lipsei de motivație la locul de muncă
Principala cauză a lipsei de forță de muncă în anumite domenii este faptul că salariile nu reușesc, în cele mai multe dintre cazuri, să acopere nevoile de bază ale angajaților, caz în care nu există altceva care să îi poată motiva.
“In momentul în care un angajat nu reușește să își acopere nevoile de bază, este greu să mai existe altceva care să îl poată motiva. In momentul în care salariul reușește să acopere nevoile de bază ale angajatului, atunci există și alte motivații care dau rezultate. Aprecierea și relațiile de muncă, colectivul în care își desfășoară activitatea sunt o motivație importantă mai ales pentru segmentul de vârstă 35-45 de ani, ai căror reprezentanți tind spre stabilitate și nu mai sunt dornici să își schimbe locul de muncă. Bonusurile sunt iarăși importante pentru că le completează salariile pe de-o parte, iar pe de alta, reprezintă și acestea o formă de apreciere. De asemenea, importantă este și tehnologizarea. Cu cât activitățile sunt mai tehnologizate și patronii vin cu instrumente care le ușurează munca, cu atât angajații se simt mai mulțumiți de locul lor de muncă. Nu în ultimul rând, importante sunt instruirile, care îi fac pe salariați mai siguri de locul lor de muncă”, a mai arătat Anca Capverde. (A.I.)
 

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …

One comment

  1. La salariile de mizerie care le oferă angajatorii suceveni, mai ales la sate, a fi șomer e cea mai buna meserie. Știu cazuri în care angajații semnează salarii de 1300 RON și în mana iau 700-800 Sa lucreze ei pe banii astia