Tuesday , April 30 2024

Statistica oficiala: Cele mai mici salarii din Romania sunt in judetul Suceava

Salariul mediu net în judeţul nostru a fost, în iulie 2015, de 1.250 de lei, exact jumătate din salariul mediu al unui bucureştean şi cu 600 de lei mai puţin decât media pe ţară . Cele mai mici câştiguri salariale sunt realizate de femeile din unităţile aparţinând sectorului privat din clasa de mărime mică, cu mai putin de 50 de salariaţi, iar cele mai mari de bărbaţii din întreprinderile aflate în clasa de mărime mare, cu 250 salariati şi peste 

Conform datelor făcute publice de către Institutul Naţional de Statistică, în judeţul Suceava s-a înregistrat la jumătatea acestui an cel mai mic salariu mediu net din toată ţara românească. Potrivit datelor centralizate de HotNews din statisticile INS, salariul mediu net din judeţul Suceava a fost în luna iulie a acestui an de 1.250 de lei, în condiţiile în care salariul mediu net la nivel naţional a fost în luna respectivă de 1.849 lei, mai mare cu 31 lei decâ cel din iunie, potrivit datelor transmise luni de Institutul Naţional de Statistică. Conform acestor date, poştaşii sunt singura categorie de salariaţi care au luat mai putini bani în iulie (cu 18 lei) faţă de salariul din ianuarie a.c., inclusiv poştaşii din judeţul Suceava.
salarii pe judete [800x600]

La nivel naţional, cele mai mari salarii s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.907 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.088 lei). In sectorul bugetar s-au înregistrat cresteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă astfel: administraţie publică (2,2%), sănătate şi asistenţă socială (1,3%), ca urmare a aplicării prevederilor legale de la 1 iulie 2015. In învăţământ s-a înregistrat o scădere a câştigului salarial mediu net (-3,4%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.
In luna iulie 2015, în majoritatea activităţilor, salariul mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, acordării de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi pentru performanţe deosebite), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).
Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:  cu 14,2% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, respectiv cu 14,1% în alte activităţi extractive; între 6,0% şi 8,0% în depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport; între 4,5% si 5,5% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, hoteluri şi restaurante, agricultură, vânătoare şi servicii anexe, activităţti de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune (inclusiv înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală; activităţi de difuzare şi transmitere de programe), colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor (inclusiv activităţi de recuperare a materialelor reciclabile; activităţi şi servicii de decontaminare), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută, cu excepţia mobilei (inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte, construcţii.
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 10,9% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; între 9,5% şi 10,0% în activităţi de editare, fabricarea băuturilor; între 2,0% şi 4,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, cercetare-dezvoltare, activităţi de servicii anexe extracţiei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.
 Cele mai mari salarii sunt înregistrate în societăţile cu capital public
Salariul mediu net este diferenţiat pe forme de proprietate. Astfel, nivelul cel mai ridicat s-a înregistrat în societăţile cu capital public, fiind superior mediei pe economie. Femeile au realizat câştiguri salariale mai mici decât barbatii, indiferent de forma de proprietate. Cea mai semnificativă diferenţă se înregistrează în firmele cu capital public, unde bărbaţii au câştigat lunar cu peste 300 lei mai mult decât femeile. Pe forme juridice se observă că salariaţii din cadrul regiilor autonome câştigă cu aproape 50%  mai mult decât media pe ţară. Femeile au realizat câştiguri salariale mai mici decât bărbaţii, cu excepţia celor din cadrul regiilor autonome (cu 40 lei mai mult faţă de bărbaţi). Salariile înregistrează discrepanţe semnificative şi pe clase de mărime ale firmelor, în firmele mari realizându-se câştiguri de 2,0 ori mai mari decât în cele mici. Atât la Stat cât şi la privat, între salariul mediu şi mărimea companiei  există o relaţie evidentă, aceasta crescând odată cu clasa de mărime. Relaţia este adevarată pentru total salariaţi şi pe sexe. Cele mai mici câştiguri salariale sunt realizate de femeile din unităţile aparţinând sectorului privat din clasa de mărime mică, cu mai putin de 50 de salariaţi, iar cele mai mari de bărbaţii din întreprinderile aflate în clasa de mărime mare, cu 250 salariati şi peste . Cele mai mari salarii sunt, precum se vede în graficul alăturat, în Bucureşti – 2.500 de lei salariul mediu net, iar cele mai mici în judeţul Suceava, fix la jumătate faţă de capitală – 1.250 de lei. (O.S.)
 

Vezi si

Primarul Lungu: A fost semnat contractul pentru noua autobază destinată transportului metropolitan

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava, a anunțat, marți dimineață, că a fost semnat contractul de …

4 comments

  1. @bucovinean cinstit Despre sucevenii care vorbesti tu, majoritatea au facut bani, muncind in Occident. Cat despre masinile din judetul Suceava, majoritatea au intre 10 si 15 ani vechime, adica au un pret de achizitie mic.

  2. Pai daca in Suceava TOATE firmele cu capital privat platesc MINIMUL PE ECONOMIE conform contractului de munca, si restul salariului negociat il achita la negru, la ce sa ne asteptam. Unde mai pui ca daca reclami la ITM ca o firma cu 100 de angajati, de la sofer la contabil, are acelasi salariu de incadrare pt toti, ITM-ul ridica din umeri si zambeste tamp

  3. Cele mai mici salarii,sărărcie și lipsa locurilor de muncă în Suceava.Dar la ilegalități suntem primii.De aceea s-a ajuns la modul că cei angajați trebuie să cotizeze la șefi altfel le fac zile negre.Sisteme ca învățământ ,sănătate foarte coruptibile.

  4. bucovinean cinstit

    nu cred,uite cate masini sunt in trafic.vile,case de vacanta,lux peste tot,mall plin,bazar,etc.dedeman are aici cele mai mari vanzari din tara,deci……..