Sinuciderea nu a fost confirmată deocamdată în cazul criminalului Ioan Beșa

28/09/17 ora:8:52am

Procurorii botoșăneni nu au confirmat deocamdată faptul că Ioan Beșa s-ar fi sinucis . Aceștia au întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă – moarte suspectă, așteptând în continuare rezultatul necropsiei 

criminal besatnAnchetatorii nu au confirmat deocamdată faptul că Ioan Beșa s-a sinucis. Aceștia au întocmit deocamdată un dosar penal pentru ucidere din culpă – moarte suspectă, urmând ca necropsia să stabilească circumstantele exacte în care a decedat Beșa.

Ioan Beșa, individul care l-a omorât cu 40 de lovituri de cuțit pe polițistul Sorin Vezeteu, a fost găsit mort în celula sa din Penitenciarul Botoșani. Beșa s-ar fi sinucis în celula sa din Penitenciarul Botoșani, în care se afla în arest preventiv. El a fost descoperit de către gardienii închisorii marți, 26 septembrie, în jurul orei 19.25, în momentul schimbului de tură. Aceștia au alertat cadrele medicale ale unității, însă acestea nu au mai putut decât să constate decesul criminalului. Beșa se afla singur în celulă și se pare că s-ar fi sinucis cu un ștreang improvizat cu care și-a legat picioarele, iar apoi l-a înfășurat în jurul gâtului, asfixiindu-se. Cercetările au fost preluate de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care a murit Ioan Beșa.Zilele trecute, Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava l-au trimis în judecată pe inculpatul Ioan Beșa, de 23 de ani, din comuna Valea Moldovei, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârșirea infracțiunii de ultraj cu referire la infracțiunea de omor calificat.

Anchetatorii au stabilit că victima, Sorin Vezeteu, lucra în cadrul MAI, având funcția de agent șef adjunct de poliție în cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Suceava – Postul de Poliție Transporturi Feroviare Suceava. În seara zilei de 20 iulie 2017, conform graficului întocmit de șeful său ierarhic, polițistul Sorin Vezeteu se afla în timpul serviciului.

În jurul orei 20.30, în timp ce patrula singur pe peronul Gării Burdujeni din municipiul Suceava, acesta a fost lovit cu un cuțit în zona cervicală pe neașteptate și fără vreun motiv de către inculpatul Ioan Beșa. Fiind luat prin surprindere, polițistul a ales să o ia la fugă, pe peronul gării, în speranța că va scăpa de agresor și că va primi sprijin din partea colegilor săi.

Agresorul a pornit în urmărirea victimei, iar în momentul în care l-a ajuns pe polițist, l-a lovit din nou de mai multe cu cuțitul pe suprafața corpului . În urma acestui val de lovituri, victima s-a dezechilibrat și s-a prăbușit la pământ, încercând însă fără succes să pulverizeze în aer și nu în direcția inculpatului sprayul iritant lacrimogen pe care îl avea în dotare.

Inculpatul Ioan Beșa s-a așezat peste corpul polițistului și i-a aplicat de sus în jos lovituri de cuțit în partea superioară a corpului, în special în zona toraco – abdominală. În cele din urmă inculpatul a fost îmbrâncit și apoi ridicat efectiv de pe polițist de către mai mulți cetățeni ce se aflau în apropiere, pe peronul gării. La fața locului a sosit o ambulanță, personalul medical constatând decesul polițistului. Inculpatul a fost imobilizat și încătușat de colegii victimei, fiind apoi introdus în sediul poliției Trabsoirturi Feroviare aflat în incinta Gării Burdujeni.

Prin ordonanța din data de 4 septembrie 2017, procurorul de caz a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reținute în sarcina inculpatului, din infracțiunea de ultraj cu referire la infracțiunea de  omor în infracțiunea de ultraj cu referire la infracțiunea de  omor calificat.

La schimbarea încadrării juridice a faptei au fost avute în vedere mai multe criterii importante și determinante cauzei, în condițiile în care asupra victimei au fost exercitate cu sălbăticie un număr foarte mare (40) de lovituri de cuțit în zone vitale ale corpului, lovituri ce denotă ferocitatea acțiunii de ucidere prin procedee cauzatoare de suferințe fizice prelungite și de maximă intensitate. Se are în vedere și faptul că la un moment dat  deși victima s-a prăbușit la sol, inculpatul, fără milă și-a continuat activitatea aplicându-i o ploaie de lovituri de cuțit în zona corpului.

„Fapta inculpatului Beșa Ioan întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de ultraj cu referire la infracțiunea de omor ca­lificat”, au mai explicat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. (Dănuț ZUZEAC)