Friday , April 26 2024

Sase persoane au ajuns în ultimele zile la spital, intoxicate cu ciuperci

O femeie în vârstă de 45 de ani și cei doi copii ai săi în vârstă de 14, respectiv 11 ani, au necesitat internare  bureti

Sase persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale zilele trecute, prezentând simptome de toxiinfecție alimentară, după ce au consumat mâncare preparată cu ciuperci culese din pădure. Astfel, sâmbătă după-amiază, la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean s-a prezentat o femeie în vârstă de 45 de ani din Mitocu Dragomirnei, împreună cu cei doi copii ai săi, în vârstă de 11, respectiv de 14 ani, având stare de amețeală, vărsături și dureri puternice de cap. Cei trei au fost internați în unitatea spitalicească, starea lor de sănătate fiind destul de delicată. Alte trei persoane au ajuns la spital în cursul zilei de duminică, prezentând aceleași simptome. Este vorba despre o femeie în vârstă de 26 de ani din localitatea Rogojești, județul Botoșani, care s-a prezentat la spitalul sucevean împreună cu fiica sa în vârstă de nouă ani. Femeia a povestit că atât soțul ei, cât și fiul lor în vârstă de cinci ani au mâncat din acea tocană de ciuperci preparată de ea, dar cei doi se simt bine și nu necesită asistență medicală. Starea celor două nu a impus internarea, mama și fiica plecând acasă în aceeași zi. Tot duminică a ajuns la spital și un bărbat în vârstă de 56 de ani din localitatea Cândești, județul Botoșani, povestind că se simte foarte rău de când a mâncat ciuperci culese chiar de el din pădurea de lângă casă. Deoarece pacientul prezenta o formă ușoară de intoxicație, medicii au decis că este în afara oricărui pericol după ce i-au administrat tratament în UPU.

Intoxicațiile cu ciuperci au o incidență ridicată în special toamna, unele cazuri fiind foarte grave. Este totodată una dintre urgențele medicale majore la copil, deoarece un număr mare din intoxicațiile care se soldează cu deces se înregistrează la copii. Simptomele sunt foarte variate și se află într-o strânsă corelație cu specia de ciuperci, cantitatea de toxină consumată, precum și cu vârsta persoanei care suportă intoxicația, după cum explică specialiștii. Perioada de incubație depinde de specificul toxinei din ciupercile consumate. (C.R.)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …