Tuesday , April 30 2024

Reuters: UE opreşte finanţarea construirii punctului de trecere a frontierei Crasna – Vicovu de Sus

La sfârşitul anului trecut, oficialităţile sucevene împreună cu cele din Regiunea Cernăuţi dădeau asigurări că punctul de trecere de la Vicov – Crasna ar putea fi redeschis în 2018, aducându-se în discuţie chiar o adresă a Comisiei Europene care ar fi permis reluarea lucrărilor de amenajare. Un  purtător de cuvânt al UE a precizat însă zilele acestea pentru Agenţia Reuters că  Uniunea Europeană opreşte programul pentru Ucraina de finanţare a construirii şi modernizării a şase puncte de trecere a frontierei, printre care şi cel  de la Krasnoilsk (Crasna). Ucraina trebuia să termine modernizarea acestui punct încă din 2016, punctul corespondent de la Vicovu de Sus fiind terminat din 2014  

PTF vicov

Punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus este finalizat de mai bine de trei ani

Uniunea Europeană opreşte programul pentru Ucraina de finanţare a construirii şi modernizării de puncte de trecere a frontierei, adâncind îndoielile cu privire la capacitatea autorităţilor de la Kiev de a întreprinde reforme în schimbul asistenţei europene de miliarde de euro, notează agenţia Reuters într-un material transmis marţi şi preluat de Agerpres.

 Proiectul se referea la şase puncte de trecere a frontierei ucrainene cu graniţele estice ale UE, fiind lansat în 2014, după ce Uniunea Europeană i-a susţinut pe liderii pro-occidentali de la Kiev în timpul crizei din Crimeea.

Programul viza să contribuie la integrarea economiei Ucrainei cu cele ale ţărilor vecine prin construirea sau modernizarea unor puncte de trecere a frontierei cu Polonia, Ungaria, Slovacia şi România. Obiectivul era de a reduce timpii petrecuţi la punctele de trecere şi a îmbunătăţi procedurile vamale.

Proiectele au eşuat însă după o serie de întârzieri, greşeli şi depăşiri de costuri în care au fost implicaţi oficiali locali şi contractori, conform unei corespondenţe interne a guvernului ucrainean şi celei dintre Comisia Europeană şi autorităţile de la Kiev, puse la dispoziţie de o sursă guvernamentală.

”În urma evaluării noastre, am concluzionat că proiectele nu pot fi finalizate la termen. Cele şase proiecte sunt acum pe cale de a fi închise, iar banii necheltuiţi, rambursaţi”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al UE.

”Există o certă oboseală în ce priveşte Ucraina. Oamenii sunt exasperaţi de lipsa reformelor, în special de corupţie. Lucrurile au intrat în impas”, a declarat un oficial european de rang înalt, implicat în negocierile cu Kievul. El a subliniat însă că UE va continua să sprijine Ucraina, care rămâne fragilă după patru ani de la anexarea Crimeei de către Rusia şi după ce separatişti pro-ruşi au declanşat o rebeliune în estul ţării.

La sfârşitul lui 2017, niciunul din cele şase proiecte de puncte de control nu a fost finalizat, chiar dacă UE a pus la dispoziţie 29,2 milioane de euro.

Biroul preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko nu a răspuns unei solicitări de a comenta decizia UE de a închide acest proiecte, precum şi despre potenţialul efect negativ asupra imaginii Ucrainei în străinătate.

Serviciul Fiscal de Stat (DFS), autoritatea care superviza proiectele de partea ucraineană, a afirmat că de vină pentru întârzieri sunt schimbările de personal, timpul lung de atribuire a contractelor şi de obţinere a aprobărilor pentru modificări.

Roman Nasirov, fost şef al DFS din mai 2015 până la 31 ianuarie acest an, când a fost demis din motive fără legătură cu proiectele, a declarat într-un interviu că acestea au fost complicate de faptul că Ucraina nu reuşea uneori să pună la dispoziţie partea de cofinanţare.

Cel mai mare contract, pentru două puncte de control, a fost acordat firmei Energomontajventiliaţia, specializată în instalarea de unităţi de ventilare în clădiri.

Într-o discuţie cu reporterul agenţiei Reuters în octombrie, directorul financiar al Energomontajventiliaţia, Serhii Romandenko, a dat vina pe obstrucţiile oficialilor ucraineni şi europeni pentru eşecul de a termina cele două puncte de control prevăzute la graniţa cu România.

”Punctele de control Diakivţi (cu punct de trecere la Racovăţ – judeţul Botoşani)  şi Krasnoilsk (Crasna) – cu puncte de trecere la Vicovu de Sus  – sunt terminate în proporţie de 80-85%, dar până azi nu am primit niciun sfanţ”, a declarat el pentru Reuters.

DSF afirmă că nu a plătit bani companiei pentru că aceasta nu i-a pus la dispoziţie documentele care să ateste finalizarea lucrărilor. De altfel, ­do­cumente ale justiţiei arată că firma a pierdut procesul intentat DSF.

Punctul de frontieră de la Krasnoilsk (Crasna) cu România urma să fie terminat până la finele lui 2016, conform unui calendar al DFS remis agenţiei Reuters. Când un reporter al Reuters a vizitat acest loc în noiembrie 2017, pe şantier a găsit doar clădiri nefinalizate înconjurate de gunoaie şi de materiale de construcţie.

Încă din martie 2016, oficialii UE care monitorizau progresele realizate la punctele de trecere a frontierei cu România au început să se arate îngrijoraţi. Ingrid Bucşă, administrator senior în programul comun UE-Ucraina responsabil cu aceste proiecte, i-a scris lui Nasirov după ce DSF solicitase o creştere de două ori a preţului de construcţie. DSF mai solicita ca o parte din lucrări să fie transferate într-o a doua fază care urma încă să fie aprobată.

Managementul programului comun din partea română a respins ambele cereri, explicând că DSF a făcut modificări fără a solicita în prealabil acordul programului comun, conform unei copii a scrisorii consultate de Reuters.

”Structurile de management al programului sunt extrem de preocupate de situaţia actuală şi de progresele lente în implementarea proiectului”, se arăta în scrisoare.

Un an mai târziu, problemele persistau, conform unei note din martie 2017 trimise de un res­ponsabil DSF colegilor săi. Potrivit acestuia, oficialii DSF ştiau că activitatea Energomontajventiliaţia nu corespundea planului aprobat, însă nu au luat măsuri, ci, dimpotrivă, au scris companiei pentru a-i cere accelerarea lucrărilor.

 Punctul de la Vicovu de Sus e gata din 2014

Punctul de trecere a frontierei de la Vicovu de Sus a fost închis în 2010 pentru realizarea de investiţii, în vederea aducerii lui la standarde europene. Lucrările au fost terminate în 2014, de atunci aşteptându-se ca şi partea ucraineană să termine amenajările la punctul corespondent de la Crasna (Krasnoilsk).

De-a lungul anilor, redeschiderea punctului a tot fost amânată, ultima dată apreciindu-se, într-o întâlnire dintre oficialităţile sucevene şi cele din Regiunea Cernăuţi că acest lucru s-ar putea petrece în cursul anului 2018.

Astfel, pe 18 decembrie 2017, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avut în Vama Siret o întâlnire cu o delegaţie de la Cernăuţi, condusă de preşedintele Consiliul Regional Cernăuţi, Ion Muntean şi guvernatorul Regiunii Cernăuţi, Oleksandr Fişciuk. Intâlnirea a avut loc la solicitarea părţii ucrainene, având loc discuţii referitoare la mediul de afaceri şi la relaţiile comerciale dintre Suceava şi Cernăuţi.

Imediat după această întâlnire, preşedintele CJ Suceava a declarat că  „Comisia Europeană a transmis guvernului ucrainean o adresă prin care se comunică faptul că se deblochează programul prin care şi partea ucraineană va putea moder­niza punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus – Crasna. O veste foarte bună, pentru că astfel, anul viitor se va putea deschide acest punct de frontieră. Partea ucraineană  ne-a mulţumit pentru sprijinul şi adresele pe care le-am trimis la Bruxelles pentru deblocarea acestui Program. Noi am avut în vedere nevoile populaţiei de  etnie română din regiune”.

Se pare însă că, fiind vorba de un program în care sunt  prevăzute finanţări UE pentru şase proiecte de puncte de control ale Ucrainei, birocraţia europeană nu va putea face derogări doar pentru unul dintre acestea, iar redeschiderea trecerii de la Vicov – Crasna se va amâna din nou, până la o dată pe care nimeni nu o poate preciza acum. (Tudor A.)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …