Friday , May 3 2024

Regizorul Mircea Drăgan, cetăţean de onoare al judeţului Suceava

Celebrul regizor şi scenarist, care a realizat o bună parte dintre capodoperele filmului istoric românesc, de la “Neamul Soimăreştilor” la “Stefan cel Mare” şi “Fraţii Jderi”, dar şi nemuritoarele comedii din seria “B.D. – Brigada Diverse” a fost prezent ieri la festivitatea de decernare a distincţiei în şedinţă extraordinară la Consiliul Judeţean Suceava 

 dragan 2 [800x600]


Un eveniment deosebit a avut loc ieri în sala “Stefan cel Mare” a Consiliului Judeţean unde, în cadru festiv, după ce aleşii judeţeni au votat o hotărâre de decernare a titlului de cetăţean de onoare a judeţului Suceava regizorului Mircea Drăgan, acest titlu i-a şi fost înmânată reputatului cineast. La eveniment au participat reprezentaţi ai Universităţii “Stefan cel Mare”, în frunte cu rectorul Valentin Popa, studenţi ai instituţiei de învăţământ superior, şeful ISJ, Gheorghe Lazăr, reprezentanţi ai unităţilor de cultură din Suceava, dar şi persoane care au dorit să îl vadă pe cunoscutul regizor care reprezintă un punct de reper al cinematografiei româneşti. “Fraţii Jderi”, “Stefan cel Mare”, “Neamul Soimăreştilor” sunt filme istorice ce au ca sursă de inspiraţiei romanele marelui scriitor Mihail Sadoveanu, care au format în bună măsură pentru cei mai vârstnici o cultură naţională reală, înainte de 1989. Tot în acea vreme regizorul şi scenaristul Mircea Drăgan umplea sufletele românilor cu nemuritoarele comedii din seria “Brigada Diverse”, dar şi cu alte realizări cinematografice de excepţie.
Locaţii din Bucovina, preferate pentru filmele istorice ale maestrului Mircea Drăgan
Expunerea de motive a preşedintelui CJ Ioan Cătălin Nechifor explică motivele pentru care regizorul şi scenaristul Mircea Drăgan este îndreptăţit să primească titlul de “Cetăţean de Onoare” al judeţului Suceava: “Maestrul Mircea Drăgan a avut o contribuţie excepţională la cultivarea spiritului românesc, întrucât de-a lungul carierei sale de regizor şi scenarist a promovat în cadrul filmelor sale istorice, imaginea judeţului Suceava şi a personalităţii celei mai importante a istoriei Moldovei, domnitorul Stefan cel Mare. Indrăgostit de Bucovina, maestrul a ales, pentru scenele din filmele istorice, locaţii precum Suceava, Voroneţ, Suceviţa, iar la realizarea filmului istoric “Fraţii Jderi” a surprins atât frumuseţea satului Mitocu Dragomirnei cât şi a mănăstirii cu acelaşi nume, implicând în grandiosul său proiect peste 600 de săteni, din care peste 200 de copii din localitate. Patriarh al cinematografiei româneşti, Mircea Drăgan rămâme creatorul unui imens portofoliu de filme, ecranizând scene importante, inovatoare, cu măiestria unui fin observator al sufletelor umane şi a unui bun cunoscător al trecutului poporului său”.
“Această cinste şi onoare n-am mai primit-o nicăieri”
Consilierii locali şi publicul l-au întâmpinat cu aplauze pe maestrul Mircea Drăgan, care a păşit la prezidiul şedinţei festive de consiliu judeţean însoţit de soţia sa, renumita actriţă Ioana Drăgan. Cei doi au fost invitaţi să vizioneze modul în care, cu acceptul marelui regizor, a fost inserată o scenă din filmul “B.D. la munte şi la mare”, în clipul de promovare a Aeroportului Suceava. In unanimitate, consilierii judeţeni au votat acordarea titlului de cetăţean de onoare al judeţului Suceava regizorului şi scenaristului Mircea Drăgan.
Preşedintele CJ a înmânat maestrului distincţia realizată într-o tehnică specială de pictură pe sticlă ce seamănă cu tehnica de vitraliu realizată de maicile de la Mănăstirea Dragomirna.
Mircea Drăgan a primit titlul oferit în această formă specială, după care a arătat că: “Deşi nu este partea mea cea mai tare arta oratoriei dar trebuie să încep prin a vă mulţumi pentru această mare cinste şi onoare pe care n-am mai primit-o nicăieri. Sunt bucuros că am primit-o din partea Consiliului Judeţean Suceava, parte a ţării dragă mie din multe considerente. Se cuvine în primul rând să mulţumesc din inimă pentru că v-aţi gândit la mine şi mai ales la filmele mele. Această onoare mă face foarte emotiv dar vă rog să credeţi că sunt peste măsură de onorat de această cinste pe care mi-o acordaţi. Nu vreau să împart această onoare şi această cinste cu nimeni. Este însă de datoria mea să amintesc că la obţinerea acestei împliniri a carierei mele au stat mai mulţi oameni care m-au ajutat să ajung aici şi care ar fi putut avea şi ei această cinste. Mă refer în primul rând la echipa de filmare, colaboratorii mei scenografi, montori, compozitori, autori ai costumelor, ai imaginii filmelor, tehnicienilor. La un film participă vreo sută de meserii. Fără ajutorul lor, nu se puteau face aceste filme. Vreau ca pe toţi aceşti oameni să-i fac cumva părtaşi la acest moment foarte important. Nu pot uita contribuţia cetăţenilor acestei părţi din ţară binecuvântate de Dumnezeu, care au petrecut multe zile fără plată la realizarea acestui film – Fraţii Jderi. (…) Vreau să invoc un mare portretul unui mare artist, Gheorghe Cozorici, interpretul lui Stefan cel Mare, un actor de mare talent care ani din viaţă şi-a consacrat realizării acestui film. Pământul Bucovinei, care a dat atâţia şi atâţia oameni de artă de ştiinţă, de cultură, a dat şi prin Gheorghe Cozorici viaţă unui personaj care a fost ales acum câţiva ani, cel mai iubit om din istoria României – Stefan cel Mare. Vreau să vă spun că Gheorghe Cozorici s-a născut în comuna Arbore din judeţul Suceava” a destăinuit marele regizor.dragan 4 [800x600]
Filmele maestrului Mircea Drăgan, oferite gratuit spre folosinţă Consiliului Judeţean Suceava
Mulţumind pentru recunoaşterea, încă nu tardivă, dar târzie a cinematografiei române care a realizat de-a lungul timpului epopeea istorică a poporului nostru, maestrul Mircea Drăgan şi-a încheiat prima parte a mesajului rostit în faţa auditoriului din sala “Stefan cel Mare” a Consiliului Judeţean. După suita de aplauze cuvenite, cineastul a revenit cu precizarea că “filmele pe care le-am realizat, toate, transpuse acum în tehnica de ultimă oră DVD, le pun la dispoziţia Consiliului Judeţean Suceava, să le folosească când vor, cum vor şi unde vor. Având autoritatea drepturilor de autor asupra lor, nu mai este necesară nicio altă aprobare, conform dreptului internaţional al dreptului de autor. Pentru orice activitate didactică, culturală, de cinstire, de evocare a evenimentelor care sunt evocate, aceste filme pot fi folosite fără niciun fel de altă aprobare”.
Ulterior, preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor a oferit oaspetelui “Lada de zestre”, cadoul oficial din partea Sucevei. Maestrul Mircea Drăgan a mulţumit arătând că va avea grijă de acest sipet, ca şi de dinstincţia primită înainte, ca şi când ar fi vorba despre filmele sale.
Cătălin Nechifor a anunţat că în cursul după amiezii de ieri urma să se organizeze în Auditorium Joseph Schimdt de la USV o proiecţie gratuită a filmului istoric “Stefan cel Mare – Vaslui 1475”.  Scriitoarea suceveană Luminţa Aldea a înmânat câteva dintre cărţile sale regizorului Mircea Drăgan.
In final, preşedintele Nechifor a înmânat Universităţii “Stefan cel Mare” suceava, prin rectorul Valentin Popa, afişul filmului “Stefan cel Mare – Vaslui 1475”, deşi în copie, este “un afiş istoric”. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …