Tuesday , April 30 2024

Reduceri masive ale tarifelor aeroportuare, adoptate ieri de Consiliul Judeţean Suceava

 Consiliul Judeţean a stabilit, ieri, tarifele aeroportuare pentru Aeroportul “Stefan cel Mare” care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Hotărârea votată ieri prevede, printre altele, reduceri de până la 50% în cazul unui număr mai mare de aterizări efectiv realizate pe lună. Toate aceste tarife atractive ar putea fi folosite pentru atragerea cât mai rapidă a companiilor aeriene pentru efectuarea de zboruri la Suceava 

aeroport 5 [800x600]

Consiliul Judeţean Suceava a aprobat ieri, cu unanimitatea consilierilor prezenţi, hotărârea privind aprobarea tarifelor aeroportuare practicate de Regia Autonomă Aeroportul “Stefan cel Mare” Suceava. Aceste tarife vor intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Conform hotărârii nou adoptate, pentru aterizare se va încasa un tarif de 3 euro pe tonă, fără TVA, de la 5 euro/tonă. Sunt însă prevăzute mai multe facilităţi care pot însemna reduceri de până la 50%, în anumite situaţii. Astfel, se vor aplica reduceri ale tarifului pentru operatorii aerieni de 50% pentru cel puţin 40 de aterizări efectiv realizate/lună; de 45% pentru cel puţin 30 de aterizări efectiv realizate/lună; 40% pentru cel puţin 20 de aterizări pe lună; şi 35% pentru cel puţin 8 aterizări efectiv realizate/lună. Există şi o serie de condiţii asociate tarifului de aterizare, precum: tariful se calculează pe greutatea maximă la decolare certificată a aeronavei; tariful se percepe pentru o aterizare şi o decolare şi dă dreptul la utilizarea facilităţilor şi instalaţiilor aeroportului, cu excepţia balizajului luminos; utilizarea suprafeţelor şi a facilităţilor terminalelor cu excepţia celor tarifate separat; staţionarea aeronavei, dar nu mai mult de două ore după aterizare. In plus, în scopul încurajării creşterii frecvenţei de operare, administratorul aeroportului poate aplica reduceri de maximum 50% la tariful de aterizare, în funcţie de numărul de mişcări, în trepte de maximum 5%.
In ceea ce priveşte iluminarea, tariful este de 1,5 euro/tonă, care se calculează de asemenea pe greutatea maximă de decolare certificată a aeronavei şi se va percepe pentru fiecare aterizare şi pentru fiecare decolare efectuate cu utilizarea instalaţiei de balizaj luminos şi/sau dispozitivelor de iluminare a aeroportului.
Pentru staţionare se va încasa un tarif de 0,1 euro/tonă/oră (de la 0,2 euro/tonă/oră), primele 3 ore fiind netarifate.
Pentru pasageri s-a stabilit un preţ de 2 euro/pasager (faţă de 5 euro cât era până acum), tariful percepându-se pentru fiecare pasager care se îmbarcă pe aeroport, nu şi celor în tranzit, în transfer sau copiilor mai mici de 2 ani. Pentru tranzit şi tranfer de persoane a fost stabilit acelaşi tarif de 2 euro/pasager, iar pentru securitatea aeroportuală s-a stabilit un preţ de 1 euro/pasager.
Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor a spus că în perioada următoare se are în vedere negocierea unor tarife reduse şi cu companiile low-cost europene dar şi pentru legături aeriene de tip charter cu ţări ce constituie destinaţii turistice aflate în topul preferinţelor sucevenilor.

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …

2 comments

  1. suna bine, doar ca nu exista element de comparatie. acum 10 ani, era tot 2 euro pe pasager, iar nici celalte sume nu erau tocmai diferite.
    pentru un credul care citeste, pare o realizare.
    daca vreti sa va dati promotionali, bagati tarif unic o vodka la director/miscare si ati incheiat povestea. nu veti avea profit, doar un director multumit.
    ceea ce e maxim cind aeroportul este pe mina un maistru militar cu studii superioare facute cu plimbari de placere la aeroclub pentru domnii profesori. si tot asa, un director care vorbeste engleza ca urangutanii: adica cu miinile.

  2. Frectii inutile . Mai bine , consilierii judeteni ar da o mana de ajutor celor din Suceava pentru a intelege mai bine mecanismul banilor intr-o afacere cu biomasa . Ar putea afla asa ca , energia termica produsa prin arderea lemnului este o energie reziduala , care oricum ramane de la racirea turbinelor si pe care producatorul de energie electrica – aceasta este afacerea , de fapt – ar petea s-o livreze si gratis , la o adica . Asta pentru ca energia electrica produsa are pe langa pretul de livrare in reteaua nationala si cerificate verzi care acopera pretul lemnului , pretul curentului fiind profit . Spun asta pentru ca cei in drept sa nu se omoare cu grija ca trebuie bani imprumutati pentru plati in avans catre furnizorul de caldura .