Friday , April 26 2024

Primarul Olărean, trimis în judecată pentru abuz în serviciu

OLAREAN-sept-2013-800x600

Aurel Olărean este primul primar de municipiu trimis în judecată, în timpul mandatului u procurorii au constatat că el nu şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu prevăzute în Statutul aleşilor locali şi nu a propus Consiliului Local al municipiului Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului consilierului Nistor Tătar şi nu a declarat vacant locul consilierului care şi-a dat demisia. Primarul de Rădăuţi riscă, dacă va fi găsit vinovat, o pedeapsă între şase luni şi trei ani de închisoare

Primarul municipiului Rădăuţi, democrat liberalul Aurel Olărean, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pe motiv că a refuzat să constate încetarea mandatului unui consilier local şi să vacanteze postul. Dosarul va fi judecat de magistraţii Judecătoriei Rădăuţi, primarul Aurel Olărean riscând, dacă va fi găsit vinovat, o pedeapsă între şase luni şi trei ani de închisoare. Trebuie reţinut faptul că organele de anchetă mai au în lucru alte plângeri îndreptate împotriva primarului rădăuţean, iniţiate în principal de consilieri locali din oraşul pe care Olărean îl diriguieşte, aflate în diferite faze de soluţionare. Aurel Olărean este, în istoria recentă a judeţului nostru, primul primar de municipiu trimis în judecată, în timpul mandatului.
Conform rechizitoriului transmis instanţei, din luna iulie 2012, primarul Aurel Olărean nu şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu prevăzute în Statutul aleşilor locali şi nu a propus Consiliului Local al municipiului Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier a lui Nistor Tătar, membru PSD, care a fost ales şi consilier judeţean şi care a optat pentru funcţia de consilier judeţean.
Parchetul Curţii de Apel Suceava arată că primarul nu a propus Consiliului Local al Municipiului Rădăuţi să constate încetarea de drept a mandatului de consilier local, nu a semnat referatul constatator întocmit de secretarul municipiului Rădăuţi şi nu a iniţiat un proiect de hotărâre prin care să se ia act de situaţia apărută şi să se declare vacant locul consilierului care şi-a dat demisia, deşi avea obligaţia să-l includă pe ordinea de zi supusă dezbaterilor pentru prima şedinţă ordinară.
Astfel, prin neîndeplinirea acestor atribuţii, primarul a cauzat o vătămare intereselor legale ale lui Simion Sticleţ, următorul de pe lista de candidaţi ai USL pentru funcţia de consilier local al municipiului Rădăuţi, de a îndeplini o funcţie de autoritate publică şi de a-şi exercita mandatul încredinţat în urma votului liber exprimat de către membrii colectivităţii locale, în faţa cărora este responsabil.
Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a evitat să comenteze decizia procurorilor de trimitere în judecată în acest caz.
Olărean nu a vrut, luni în şir să declare vacante trei posturi de consilier local ai USL
Trebuie menţionat că Prefectura Suceava a făcut, în februarie 2013, o plângere penală împotriva primarului Aurel Olărean pentru că refuza vacantarea a trei locuri de consilier local, după ce aceştia demisionaseră din Consiliul Local Rădăuţi.
Trei consilieri locali rădăuţeni aleşi în urma alegerilor locale din 2012 din partea USL s-au retras, unul dintre ei, Nistor Tătar (PSD) pentru că a optat pentru funcţia de consilier judeţean, Lăcrămioara Loghin (PSD) care a câştigat concursul pentru funcţia de administrator public al judeţului Suceava şi Constantin Galan (PNL) care a fost ales deputat la alegerile parlamentare din decembrie 2012.
Deşi obligaţiile stabilite de lege pentru primar Aurel Olărean au fost evidente, acesta nu le-a pus în practică. In plângerile penale depuse anterior de Nistor Tătar şi Simion Sticleţ, au fost vizaţi, ca făptuitori alături de Aurel Olărean şi fostul secretar al primăriei – Haralambie Herghiligiu dar şi viceprimarul municipiului, Dumitru Ciubotariu. Procurorii au stabilit că cei doi nu pot fi trimişi în judecată, primul, pentru că s-a achitat de obligaţiile stabilite prin lege, al doilea, pentru că nu avea atribuţii în acest sens.
In ceea ce îl priveşte pe primarul Aurel Olărean, acesta a dispus în mai multe rânduri convocarea şedinţelor ordinare a Consiliului Local Rădăuţi fără a menţiona pe ordinea de zi un proiect de hotărâre pentru a se lua act de demisia lui Nistor Tătar şi înlocuirea acestuia în Consiliul Local cu Simion Sticleţ decât după ce instanţa – Tribunalul Suceava a admis în 21 martie 2013, la nouă luni de la prima solicitare, o cerere de obligare emitere act administrativ, prin care primarul Aurel Olărean a fost obligat să iniţieze un proiect de hotărâre privind constatarea încetării mandatului de consilier local al lui Nistor Tătar şi declararea ca vacant a postului deţinut de acesta. Prin aceeaşi hotărâre judecătorească, Consiliul Local a fost obligat să adopte o hotărâre de validare a mandatelor de consilieri locali pe posturile rămase vacante în urma plecării lui Nistor Tătar, Lăcrămioara Loghin şi Constantin Galan cu următorii supleanţi de pe lista de candidaţi la alegerile locale. Dacă în ceea ce îi priveşte pe Lăcrămioara Loghin, devenită admistrator public al judeţuţui Suceava şi Constantin Galan ales deputat, Aurel Olărean a iniţiat la începutul anului 2013 două proiecte de hotărâri ale consiliului local pentru constatarea încetării mandatelor acestora, a evitat să solicite şi constatarea încetării mandatului lui Nistor Tătar precum şi validarea lui Simion Sticleţ în funcţia de consilier local.
„Inchideţi ghilimelele şi spuneţi citat Olărean: Asta e, domnule!”
Fiind întrebat, în cadrul şedinţei de Consiliu Local de la acea dată, despre motivul pentru care nu a iniţiat şi un proiect de hotărâre privind validarea lui Simion Sticleţ, primarul Olărean a arătat că „legiuitorul nu vine cu nici o măsură asupra persoanei care nu semnează acel certificat constatator”, iar atunci când a fost întrebat dacă în această situaţie nu vrea să valideze postul care rămâne vacant în urma demisiei lui Nistor Tătar, el a afirmat ceva de genul: „închideţi ghilimelele şi spuneţi citat Olărean: Asta e, domnule!”. Abia în şedinţa Consiliului Local Rădăuţi din 28 martie 2013 au fost aprobate proiectele de hotărâri iniţiate de primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean în ceea ce priveşte încetarea mandatului de consilier local al lui Nistor Tătar şi validarea mandatelor supleanţilor de pe lista de candidaţi ai USL Simion Sticleţ, Vasile Alupoaie şi Gavril Mihai.
Pentru rădăuţenii cunoscători ai politicii locale, Nistor Tătar director al SC Servicii Comunale Rădăuţi, era, înainte de alegerile din 2012, contracandidatul lui Aurel Olărean, nominalizat de PSD pentru funcţia de primar al municipiului Rădăuţi. A rămas la stadiul de simplă nominalizare fiindcă USL a decis că Petru Carcalete, proaspăt racolat din PDL ar fi un candidat mai bun. Câştigător la alegerile de la primărie, Aurel Olărean şi-a îndreptat atenţia asupra lui Tătar, pe care l-a destituit, temporar, de la conducerea firmei de utilităţi comunale. Tot prin instanţă, Nistor Tătar a revenit în funcţia deţinută anterior după mai multe luni. Simion Sticleţ, fost şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, intrat în politică după pensionare, a optat chiar pentru partidul lui Aurel Olărean, devenind chiar viceprimar PDL al Rădăţiului în precedenta legislatură. Nu s-a înţeles deloc cu colegul său de partid drept pentru care primarul Olărean, care schimbase până la venirea lui Sticleţ alţi doi sau trei viceprimari a apucat să afirme că nu se va termina mandatul său până când fiecare dintre cei 19 consilieri ai Rădăuţiului nu va fi măcar pentru o zi viceprimar. In aceste condiţii, este de la sine înţeles că Simon Sticleţ, la alegerile din 2012, a optat pentru barca politică a USL. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …