Tuesday , April 30 2024

Primăria Suceava vrea să înlocuiască buncărele actuale cu containere îngropate

CONTAINERE [800x600]

Jumătate din containerele de gunoi actuale ar urma să fie înlocuite pe cheltuiala celor de la Rosal, iar lucrarea va fi etapizată, nu vor fi „atacate” toate cele 60 de amplasamente deodată. „Avantajele sunt enorme. In primul rând sunt de natură estetică, nu se mai vede gunoiul. Nu este deloc neglijabil nici faptul că în preajmă nu ar mai fi oameni care caută prin gunoi sau câini comunitari. De asemenea, trebuie luat în considerare şi faptul că vara în zona containerelor actuale este un miros neplăcut, ori în cazul containerelor îngropate va fi asigurată şi partea de drenaj şi vidanjare”, a declarat Adrian Niculescu, directorul sucursalei sucevene a firmei Rosal 

Primarul Sucevei, Ion Lungu, susţine implementarea unui proiect de amenajare a mai multor containere pentru gunoi care să fie îngropate în pământ, în scopul de a înlocui cam jumătate din actualele ţarcuri unde sunt aduse pubele şi containere de gunoi. Edilul a făcut trimitere în repetate rânduri la acest proiect pe care vrea să îl implementeze, într-o primă fază, cam la jumătate din Suceava şi a spus că ar fi unul din primele proiecte de acest gen adoptate la nivel naţional.
Niciun ban nu va fi cheltuit de la bugetul local al Sucevei pentru aşa ceva, toată cheltuiala va fi pe seama celor de la Rosal, în calitate de operator al serviciilor de salubrizare menajeră. Primarul Ion Lungu a precizat că intenţia municipalităţii sucevene este de a asigura un nivel cât mai bun şi mai eficient al colectării deşeurilor, în sensul de a încuraja şi colectarea selectivă a acestora.
De asemenea, edilul a precizat că amortizarea investiţiei de către cei de la Rosal se va face prelungind contractul pe care firma îl are cu Primăria în scopul colectării deşeurilor din oraş. Ion Lungu a subliniat că nu trebuie făcută confuzia între salubrizarea stradală pentru care este o altă licitaţie şi cea colectarea deşeurilor menajere.
De asemenea, intenţia municipalităţii este ca proiectul să demareze cât mai repede posibil, în acest an, poate chiar până în vară. Unul din paşii următori care ar trebui să fie făcuţi se referă la aprobarea proiectului în şedinţa Consiliului Local Suceava iar, din câte se pare, proiectul va fi supus aprobării în şedinţa care va avea loc pe data de 27 februarie.
După cum au explicat cei de la Rosal, în municipiul Suceava au fost amenajate în jur de 120 de locaţii unde au fost amplasate containere la suprafaţă pentru depozitarea deşeurilor. Fiind un proiect mai nou şi existând riscul unor probleme în teren cu unele amplasamente, cei de la firma Rosal au optat pentru varianta amenajării în municipiul Suceava 60 de locaţii de containere îngropate, acestea urmând a lua locul containerelor actuale de suprafaţă. Celelate 60 de locaţii vor rămâne pe actualul sistem, cu containere de suprafaţă.CONTAINERE2 [800x600]
Directorul sucursalei sucevene a firmei Rosal, Adrian Niculescu, a explicat că se va opera şi la Suceava după un model similar cu cel pe care, recent, Primăria din Târgu Jiu a anunţat că vrea să îl demareze. „Costurile estimate sunt în jur de 750 de mii de euro. La Târgu Jiu contractul de concesiune încheiat în 2007 a fost prelungit cu 13,5 ani pentru amortizare. Aceeaşi formulă va fi şi la Suceava unde este vorba de o perioadă de 13 ani şi jumătate estimată pentru amortizare. Asta am estimat noi după ce am luat în calcul perioada de amortizare fiscală a gropilor ca atare ce vor fi amenajate şi care este între 24 şi 36 de ani, dar şi amortizarea fiscală a instalaţiilor de la containerele îngropate care ar fi între 12 şi 18 ani”, a declarat Adrian Niculescu.
In principiu, odată cu aprobarea de către Consiliul Local Suceava a proiectului, se va constitui o comisie mixtă din reprezentanţi ai Rosal şi ai Primăriei pentru a vedea care este situaţia în teren şi a alege de comun acord locurile unde să fie amenajate containerele îngropate. S-a pornit de la cele 60 de containere pentru că există şi posibilitatea ca să apară unele probleme legate de planurile de urbanism sau de reţelele de utilităţi. „Dacă în patru ani vom trage concluzia că treaba merge, atunci vom extinde proiectul. Un alt aspect important este şi acela că mai trebuie să fie şi cetăţenii mulţumiţi. Proiectul se poate implementa şi la nivel de instituţii publice sau de agenţi economici”, a spus Adrian Niculescu.
Pentru amenajarea containerelor respective se vor face săpături la aproximativ doi metri adâncime, urmând a se balasta şi a se face armătură din beton, în acest fel urmând a fi o adâncime în final de 1,60 metri. Deşeurile colectate selectiv vor fi ridicate din containerele îngropate cu ajutorul unor instalaţii de tipul unor lifturi. Periodic, containerele îngropate vor fi igienizate, asigurându-se o servisare şi o monitorizare a acestora. „Avantajele sunt enorme. In primul rând este de natură estetică, nu se mai vede gunoiul. Nu este deloc neglijabil nici faptul că în preajmă nu ar mai fi oameni care caută prin gunoi sau câini comunitari. De asemenea, trebuie luat în considerare şi faptul că vara în zona containerelor actuale este un miros neplăcut, ori în cazul containerelor îngropate va fi asigurată şi partea de drenaj şi vidanjare”, a mai spus Adrian Niculescu. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …