Friday , May 3 2024

Preluarea rețelelor de transport, distribuție și furnizare a energiei termice din Rădăuți de SC Servicii Comunale a fost blocată

Motivul: firma care a lucrat la modernizarea rețelei a intrat în faliment și nu și-a terminat treaba. Rețelele sunt deja folosite de Servicii Comunale cu titlu provizoriu, dar pentru a dobândi statutul legal de administrator, acestea ar fi trebuit să fie recepționate mai întâi de Primărie, după care să fie retransmise firmei al cărei director a fost, până în vară, actualul primar, Nistor Tătar

radauti primarie [800x600]


O ședință extraordinară a Consi­liului Local Rădăuți convocată pentru ziua de ieri, la ora 10.00, s-a dovedit a fi un insucces al noii administrații municipale rădăuțene. Cel mai important punct de pe ordinea de zi îl reprezenta un proiect de hotărâre privind atribuirea directă a contractului de delegare a servi­ciului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Rădăuți operatorului SC Servicii Comunale SA Rădăuți. Inițiativa a aparținut viceprimarului PSD al municipiului Rădăuți, Bogdan Loghin. Așa cum se atepta, această inițiativă a executivului PSD al Primăriei Rădăuți a fost una riscantă. Motivul evident a fost acela că pentru a trece acest proiect de hotărâre, era nevoie de votul a două treimi din numărul total al aleșilor locali. In Consiliul Local Rădăuți, PSD are însă doar o majoritate simplă, iar abținerile consilierilor PNL și ALDE a dus la amânarea discuției referitoare la acest proiect. Argumentele aleșilor locali care nu au votat pentru preluarea de către SC Servicii Comunale SA Rădăuți a contractului de delegare a serviciului de transport, distribuție și furnizare a energiei termice în sistem centralizat în municipiul Rădăuți sunt oarecum rezonabile. In mod concret, s-a decis amânarea rezolvării acestei probleme până când SC Servicii Comunale și Primăria rădăuțeană vor realiza un inventar al bunurilor ce urmează să fie predate.
Este vorba despre rețelele de termoficare pe care acum le admi­nistrează SC Servicii Comunale, dar care au fost reabilitate în cadrul programului “Utilități și mediu la standarde europene”, ințiat de Consiliul Județean în vremea când acesta era condus de Gavril Mîrza, membru al PSD. Lucrările, începute acum mai bine de un deceniu, nu au fost terminate fiindcă constructorul, o firmă din București, a intrat în faliment. SC Servicii Comunale Rădăuți, în vremea în care era condusă de actualul primar al municipiului, Nistor Tătar, reprezentant al PSD, a preluat în exploatare rețelele reabilitate, înainte de finalizarea lucrării. Procedural, în acest moment ar trebui ca aceste rețele, terminate sau nu, să fie preluate legal de SC Servicii Comunale. Dar fiindcă recepția lucrărilor de reabilitare de către Primărie nu s-a realizat, din motivul explicat anterior, consilierii PNL și ALDE rădăuțeni au apreciat că nu pot să dea un vot pentru preluarea acestor rețele de către societatea Servicii Comunale. Situația este cu atât mai delicată cu cât această discuție se poartă în pragul iernii, iar municipiul Rădăuți a fost prima localitate din județ în care s-a încercat să se profite de pe urma programului de utilități și mediu, mult lăudat altădată, devenit acum o veritabilă povară.
Reamintim că investițiile din acest program, ce urmau să se desfășoare în peste 60 de unități administrativ – teritoriale din județul nostru, urmau să fie realizate printr-un împrumut de 89 de milioane de euro, asumat de Consiliul Județean Suceava și de localitățile implicate în proiect, de la sucursala Deutsche Bank din Londra. După o perioadă de grație, localitățile din județ cooptate în acest program au fost obligate să plătească mai întâi dobânzi și apoi rate la împrumutul devenit între timp scadent. O parte dintre unitățile administrativ – teritoriale au refuzat să achite cota parte din împrumut, mai ales că în multe cazuri nici măcar nu au fost incluse pe traseul conductelor de gaz metan preconizate la începutul anilor 2000. Imprumutul fiind garantat de guvern, s-a reușit până în acest moment achitarea obligațiilor asumate către creditor, dar marea investiție preconizată acum 15 ani este departe de a fi terminată. Dacă la Rădăuți firma constructoare a intrat în faliment, zilele trecute, condu­cerea Consiliului Județean Suceava, prin președintele Gheorghe Flutur, a anunțat că s-a deblocat în sfârșit problema traseului conductei magistrale de gaz metan către Vatra Dornei, o lucrare la fel de mult așteptată. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …