Monday , April 29 2024

Peste 30 de persoane au ajuns la spital luna trecută, muşcate de căpuşe

La secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean s-au prezentat în cursul lunii aprilie 25 de adulţi şi şase copii înţepaţi de căpuşe 

capuse

Dacă în luna aprilie a anului trecut, 68 de persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava după ce au fost muşcate de căpuşe, în aceeaşi perioadă a anului în curs, doar 31 de persoane au avut ghinionul să fie înţepate de căpuşe şi să ajungă la secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean pentru tratament. “Toate persoanele au fost luate în evidenţele noastre şi au fost sfătuite să se întoarcă la spital la primul semn că ceva nu ar fi in regulă”, am aflat de la asistenta şefă a secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava.
Numărul peroanelor muşcate de căpuşe este în scădere dacă ne raportăm la datele din aceeaşi perioadă a anului trecut, dar totuşi rămân multe cazuri pentru o singură lună dacă socotim că pe tot parcursul anului 2012 cifra prezentărilor la spital din acest motiv nu a depăşit 170 de cazuri.
Medicii le recomandă în continuare oamenilor să nu-şi scoată singuri căpuşele de pe piele şi să se prezinte la spital pentru tratamentul profilactic. Toate cele 31 de noi cazuri din luna aprilie au fost direcţionate către secţia de Boli Infecţioase a spitalului judeţean unde au fost vaccinate şi vor fi monitorizate în continuare pentru a se putea vedea dacă au contactat sau nu boala Lyme. Printre simptomele bolii se numără înroşirea locului muşcăturii, dureri musculare, transpiraţii, nas înfundat. Boala Lyme este o efecţiune infecţioasă gravă care afectează sistemul nervos şi presupune un tratament complex care poate dura şi câţiva ani dacă nu este depistată la timp. Cunoscută şi sub numele de “boala cu o mie de feţe”, boala Lyme este greu de depistat şi trebuie tratată din faze incipiente pentru a putea fi ţinută cât mai bine sub control. Afectează întreg organismul şi mizează pe simptome ale altor boli. Reacţia individuală faţă de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici şi multitudinea de manifestări. In ultimii ani a crescut numărul persoanelor muşcate de căpuşe mai ales în mediul urban şi nu se cunosc cauzele exacte ale acestui fenomen.
Conform datelor furnizate de către DSP Suceava, în cursul anului trecut, au fost confirmate trei cazuri de boală Lyme. Este vorba de trei femei cu vârste cuprinse între 25 şi 46 de ani, toate din zona Rădăuţi. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Premiile I și II la Olimpiada de Limba Rusă modernă, pentru două eleve de la Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni

Etapa națională a Olimpiadei de Limba Rusă modernă a avut loc, în perioada 23-26 aprilie …