Percheziții și în Suceava într-un mega-dosar de evaziune care ar viza producătorul de dulciuri Alka

14/09/17 ora:8:15am

perchezitiiUn număr de 45 de persoane au fost conduse la audieri în urma perchezițiilor pe care polițiștii și procurorii din Ploiești le-au făcut, miercuri, în mai multe județe într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care ar fi vizat și producătorul de dulciuri Alka. Anchetatorii susțin că suspecții ar fi folosit firme inactive la conducerea cărora au numit persoane cu situație materială precară, prin intermediul cărora au emis facturi fiscale fictive. Prejudiciul creat a fost stabilit la 20 de milioane de lei, alte 30 de milioane de lei făcând obiectul infracțiunii de spalare de bani.

Procurorii DIICOT Ploiești au făcut, miercuri, zeci de percheziții în București și în mai multe județe, într-un dosar privind două grupări infracționale suspectate că ar fi cauzat un prejudiciu de 50.000.000 de lei prin evaziune fiscală și spălare de bani. În acest caz ar fi vizat și producătorul de dulciuri Alka, precum și Ady Hirsch, directorul executiv al grupului, susțin surse judiciare.

Perchezițiile au avut loc în București și în județele Ilfov, Suceava, Ialomița, Vrancea, Constanța și Harghita.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, miercuri, de către reprezentanții Poliției Române, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Ploiești și ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea ­procuro­rilor DDIICOT Ploiești, au destructurat două grupări infracționale organizate, specializate în infracțiuni de evaziune fiscală, delapidare și spălarea banilor, care ar fi acționat cu precădere în domeniul construcțiilor civile și industriale.

”Din cercetări a reieșit că, în perioada 2014 – 2016, membrii grupării ar fi folosit în activitatea infracțională mai multe firme inactive, iar pentru a îngreuna tragerea la răspundere penală, ar fi numit ca administratorii de drept ai societăților controlate persoane cu situație materială precară și fără pregătire în domeniu, în schimbul unor sume modice”, anunță Poliția Română.

Prin intermediul agenților economici controlați, cei în cauză ar fi emis numeroase facturi fiscale fictive pe numele unor firme interesate din țară.

”Contravaloare acestora era ulterior achitată în întregime sau în parte, iar sumele obținute ar fi fost redirecționate către societățile cu comportament inadecvat, retrase în numerar și restituite plătitorilor, după reținerea unui comision anterior negociat. În fapt, lucrările de construcții sau serviciile de publi­citate înscrise în facturile fiscale fictive nu ar fi fost efectuate sau ar fi fost efectuate în regie proprie ori «la negru» de către beneficiarii facturilor”, se mai arată în comunicat.

Prejudiciul total cauzat prin intermediul circuitului artificial conceput pentru a crea aparența deducerii legale de TVA și diminuarea masei impozabile a fost estimat la 20.238.000 de lei, iar valoarea sumei care ar fi făcut obiectul infracțiunii de spălarea banilor depăsește 29.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicați 480.000 de lei, 120.000 de euro și 2.700 de dolari asupra cărora se vor institui măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Au fost puse în executare 45 de mandate de aducere, persoanele depistate fiind conduse la sediul DIICOT pentru audieri.

La acțiune au participat și polițiști de combatere a criminalității organizate București, Suceava, Constanța, Harghita, Vrancea, precum și jandarmi.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar procurorii DIICOT au făcut percheziții și la sediul producătorului de dulciuri Alka, precum și la locuința lui Ady Hirsch, directorul executiv al grupului.