Friday , April 26 2024

Partidele sucevene, a doua zi după euroalegeri

afise [800x600]

Pesediştii suceveni, cărora le-a crescut inima cât o pâine după victoria de duminică la alegerile europarlamentare, au demonstrat din nou în această campanie electorală că pot fi extrem de eficienţi. La PDL Suceava, singurul câştigător este Gheorghe Flutur. Peneliştii sunt în curs de destructurare, rezultatul devastator obţinut obligându-i la retragerea definitivă de pe scena politică . PMP Suceava n-a existat în campania electorală şi a obţinut voturi mai puţine, chiar decât candidatul independent Mircea Diaconu

Rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European în judeţul Suceava reprezintă şi pentru politica suceveană un moment în care se “aşează apele” şi dispar strigoii cu siglă de partid. Scorurile obţinute de partidele sucevene nu reprezintă, în fond, nicio surpriză pentru orice om lucid din judeţ. Se poate spune acum că fiecare a primit ce a meritat şi că găunoşii care în ultimii ani s-au tot străduit să convingă sucevenii că sunt mari oameni politici au ajuns, de fapt, la mult-aşteptatul capăt de drum în politica locală. Modul de a face politică, de a transmite mesaje electoratului, de a oferi şi asuma promisiuni şi obiective politice este acum mult diferit faţă de acum 5-10 ani şi cei care nu au înţeles acest lucru au primit duminică lovitura finală de la electoratul sucevean. Politicienii care au ţinut pasul cu vremurile au demonstrat simplu şi eficient oamenilor că au înţeles că pentru a-şi atinge ţinta declarată de preluare a puterii trebuie mai întâi să ofere proiecte necesare, realizabile şi, în acelaşi timp, atractive pentru alegători.
PSD Suceava – lecţie de eficienţă
La Suceava, PSD a obţinut un scor peste media naţională şi chiar peste aşteptările susţinătorilor suceveni ai acestui partid. 40,12% la nivel de judeţ pentru pesediştii sucevenii înseamnă un scor excelent, dublat însă şi de victoria în municipiul Suceava, unde, PSD, după mulţi ani, se află pe primul loc, la mare distanţă de PDL sau PNL.
PSD a câştigat duminică la Suceava pentru că a acţionat mai eficient decât contracandidaţii săi. Au făcut ceea ce ştiu pesediştii cel mai bine, mai ales atunci când sunt la putere: au umblat mult în judeţ, au discutat cu mulţi oameni şi, cel mai important, au ignorat, în public, contracandidaţii locali. Principala grijă a PSD Suceava în această campanie a fost să-şi valorifice atu-ul de partid aflat la putere: liderii locali ai partidului au luat la rând şantierele din oraş şi din judeţ, şi le-au asumat în forţă, au făcut tot posibilul să aducă aici jumătate de Guvern, în frunte cu premierul Ponta, s-au uitat mai de aproape sau mai de departe la lucrările respective şi au oferite nişte termene sau soluţii. Se vede treaba că au convins cel puţin 40% din alegători că ştiu ce fac şi că realizările sau promisiunile lor sunt pe placul alegătorilor. De asemenea, trebuie menţionat faptul că PSD Suceava a ştiut mult mai bine să comunice cu electoratul, altul faţă de cel de acum 20 de ani, mult mai informat şi mai circumspect faţă de promisiunile goale aruncate de politicieni în timpul campaniei.
PDL Suceava trăieşte doar din gloria lui Flutur
PDL a obţinut la Suceava un scor dublu faţă de media naţională. Enunţul anterior este însă corect doar dacă este formulat astfel: “Gheorghe Flutur a obţinut, singur, la Suceava, 23.06% din voturi”. Orice altceva v-ar spune liderii locali ai PDL sunt minciuni sfruntate, menite să le protejeze lor poziţia în partid. Un candidat prost ales pentru a reprezenta organizaţia judeţeană pe liste (de care le-a fost chiar şi pedeliştilor ruşine şi i-au ascuns faţa, promovând pe bannere mesaje înşelătoare), identificarea PSD-ului drept unic duşman şi vinovat pentru tot ce-i rău în judeţ, comunicatori depăşiţi de vremuri şi încercarea de a lipi de această campanie o eventuală candidatură a unui lider local pentru Primăria Suceava, toate acest erori de strategie arată că, de fapt, singurul câştigător al voturilor respective a fost Gheorghe Flutur. Tot efortul făcut de membrii din judeţ ai partidului nu a avut decât acest scop, de a obţine un scor bun care să-i întărească poziţia liderului lor judeţean. Nu promovarea lui Orest Onofrei în PE a fost gândul care a mânat activiştii partidului prin noroaiele din judeţ, ci grija că aceasta era ultima şansă pentru a arăta că PDL mai înseamnă ceva în Suceava.
Altfel a stat situaţia însă în rândul liderilor şi agitatorilor din organizaţia municipală Suceava. Scoţând mereu în prim plan personaje de multă vreme compromise sau fără vreun potenţial politic, aici lucrurile s-au înfundat în şicane între găşti, orgolii prosteşti şi ţinte diferite. Rezultatul: victoria contracandidaţilor chiar şi în zonele din municipiu în care acum câţiva ani PDL câştiga cu 70-80%. Reactivarea unor “murături” politice nu a făcut decât să lipească imaginea lor proastă de aceea a unei campanii greşit condusă şi care a readus PSD pe primul loc în municipiu după mai bine de zece ani.
Cel mai probabil, răspunzător pentru toată această lungă listă de erori va fi găsit deputatul Ioan Bălan şi apropiaţii săi din partid. Lui Bălan i se vor reproşa şi scorurile slabe obţinute de organizaţiile judeţene ale PDL din zona Nord-Est, pe care el a coordonat-o în această perioadă (Iaşi – 8,9%, Botoşani – 11.1%, Neamţ – 9,2%, Bacău – 7,7%, Vaslui – 11,5%, toate sub media naţională a partidului).
PNL – un eşec în PLUS
Cu doar 9,77% din voturi obţinute în judeţul Suceava, organizaţia judeţeană a PNL se află în pragul desfiinţării. Liderul Alexandru Băişanu probabil că va fi forţat să demisioneze, iar drumul său în PNL pare să se fi sfârşit aici. După el însă nu rămâne nimic în PNL Suceava. După epurări repetate, acesta a “reuşit” să se înconjoare doar de cumătri şi yes-meni care n-au nimic de-a face cu doctrina sau spiritul liberal. După o campanie urâtă, bazată doar pe un post tv local fără credibilitate, cu multe bâlbe, în care s-au certat între ei şi l-au adus o oră şi jumătate pe Crin Antonescu la Suceava, liberalii noştri au obţinut în multe dintre secţiile de votare, în special în municipiul Suceava, mai puţine voturi decât independentul Mircea Diaconu. De ieri dimineaţă mulţi dintre aceştia, în frunte cu Băişanu, se agită şi trag nădejde că va apărea o nouă construcţie politică de dreapta care să cuprindă şi PNL şi să poată astfel şi “liberalii” suceveni să-şi găsească o nouă umbrelă politică şi ceva posturi de conducere.
PMP Suceava – ce-o fi asta?
Probabil că n-aţi auzit de PMP Suceava nimic. Mai nimeni din judeţ nu a auzit nimic despre ei. Cele 7.141 de voturi (4,47%) adunate în judeţul Suceava nu au fost aduse în niciun caz de munca vreunei echipe locale, aproape inexistentă, ci vin de la alegători convinşi să voteze noua formaţiune politică de campania făcută de la Bucureşti. Probabil că, la fel ca şi colegii lor liberali, marea speranţă de viitor acestei minuscule echipe sucevene a PMP este apariţia vreunei alianţe de dreapta care să le crească în vreun fel importanţa politică pe plan local. (O.S)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …