Friday , April 26 2024

O fată de 19 ani a ajuns la spital cu sânul drept sfârtecat într-un tocător de coceni

Tânăra a fost operată de urgență de chirurgul Octavian Diaconu, care i-a refăcut sânul din punct de vedere estetic. „Rămâne de văzut dacă glanda mamară va funcționa normal, dacă în eventualitatea unei sarcini femeia va putea alăpta”, a declarat chirurgul. Acesta nu este la prima intervenție mai puțin obișnuită pe care o termină cu succes. In luna mai a acestui an, chirurgul Octavian Diaconu i-a scos unui tânăr o sticlă din anus, iar în luna noiembrie 2016 i-a extirpat unei femei un chist ovarian de 12 kilograme

diaconu chirurg
Chirurgul Octavian Diaconu

O tânără în vârstă de 19 ani din zona rurală a Sucevei a ajuns vi­neri după-amiază în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, fiind transportată de un echipaj al Ambulanței, după ce sânul drept i-a fost sfârtecat în­tr-o șișcorniță. Fata le-a povestit ca­drelor medicale că la un moment dat utilajul s-a oprit, iar ea s-a aplecat să vadă ce s-a întâmplat, moment în care i-a prins bluza, tră­­gând-o practic înăuntru. Noro­cul femeii a fost că o rudă i-a auzit ți­petele și s-a apropiat, oprind ma­și­­năria care îi secționa sânul drept. Tânăra a pierdut o cantitate importantă de sânge, fiind aproape inconștientă când a ajuns la spital.

Pacienta a fost preluată din UPU de chirurgul Octavian Diaconu, care a dus-o de urgență în sa­la de operație. Intervenția chi­rur­­­gicală a durat aproximativ o oră, timp în care medicul, îm­preună cu anestezistul Livia Petre și ajutat de asistenta Ancuța Vlad, i-a refăcut pacientei sânul. „Tână­ra a suferit o plagă destul de serioasă la nivelul sânului drept și o plagă escoriată la nivelul celui stâng. Am reconstruit sânul afectat, iar rezultatul estetic este satis­fă­cător. Rămâne de văzut dacă glan­da mamară va funcționa normal, dacă în eventualitatea unei sarcini femeia va putea alăpta. In prezent este internată la secția de Terapie Intensivă, iar dacă totul va decurge normal, ea va putea pleca acasă în aproximativ șapte-nouă zile”, a declarat dr. Diaconu.

Acesta nu este la prima intervenție chirurgicală mai neobișnu­i­tă pe care o rezolvă cu succes. In luna mai a acestui an, chirurgul Diaconu i-a scos unui tânăr în vârstă de 29 de ani, din zona ­Ba­zinul Dornelor, o sticlă din anus. „Inițial am crezut că este vorba despre o tumoră abdominală și l-am trimis la computer tomograf. M-au sunat și mi-au spus că are o sticlă în rect și peritonită, aceasta din urmă fiind provocată de ocluzia intestinală. Având sticla de o săptămână, materiile fecale nu au putut fi eliminate. S-a intervenit chirurgical, a fost extras corpul străin, pacientul fiind în prezent în afara unui pericol iminent, dar totuși următoarele zile sunt critice, existând posibilitatea să apară complicații și chiar nevoia unei alte intervenții chirurgicale”, a declarat la acea dată medicul chirurg Octavian Diaconu.

O femeie care avea un chist ovarian în greutate de 12 kilograme a fost operată tot de dr. Octavian Diaconu în luna noiembrie a anului trecut. “Pacienta știa de existența acestui chist de zece ani, acesta crescând foarte mult în ultima perioadă. S-a intervenit pentru extragerea unui chist ovarian seros gigant care se întindea din zona pelvisului până în ficat și s-a efectuat o anexectomie dreaptă. Era o tumoră imensă, care cân­tărită postoperator avea 12 kilograme. Am considerat că avea un caracter relativ de urgență, prin fenomenele de compresie, plus că pacienta suferă și de insuficiență renală, fiind dializată de 15 ani. Intervenția chirurgicală a necesitat o pregătire atentă, pacienta fiind și purtătoare a virusului hepatic C. Am pregătit rezerve de sânge, aici ridicându-ne ­pro­bleme venele practic distruse ale femeii din cei 15 ani de dializă. Pacienta a fost internată în secția de Terapie Intensivă cu o zi îna­inte de intervenția chirurgicală. A fost un chist ovarian mare, cu un volum destul de rar întâlnit. Nu este singurul de acest fel, în cei peste 20 de ani de experiență am operat cred că 11 astfel de cazuri. In acest caz a fost vorba clar despre neglijență din partea pacientei, dar aceasta a încercat să se scuze menționând că a pus totul pe seama virusului hepatic C de care suferă”, declara medicul ­Dia­­conu în luna noiembrie 2016. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …

One comment

  1. Felicitari domnule doctor pentru pricepere si curaj !!