Friday , April 26 2024

O fată a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean după ce a fost mușcată de un șarpe

Copila, în vârstă de 15 ani, era cu mama și cu sora ei, când o viperă a mușcat-o de picior, pe o stadă, în centrul orașului Broșteni. Fata  a fost transportată la Spitalul Vatra Dornei, de unde a fost transferată la Spitalul Județean. In plin sezon turistic, în farmaciile spitalelor din județ sunt doar câte două sau trei doze de ser antiviperin 

 ambulanta


O fată în vârstă de 15 ani din Broșteni a ajuns în stare gravă la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Suceava, după ce a fost mușcată de un șarpe. Fetița a fost atacată de o viperă, pe stradă, chiar în centrul orașului Broșteni. Localnicii se plâng că viperele ies din pădure și au început să umble pe străzile orașului din cauza căldurii excesive. Fata era la plimbare, cu mama și surioara ei mai mică, când o viperă a sărit la piciorul ei și a mușcat-o. Totul s-a petrecut cu repeziciune, iar mama nici nu a avut timp să reacționeze. Speriată că viața fiicei ei este în pericol , femeia a sunat la 112 și a cerut ajutor. Un echipaj medical a preluat-o pe adolescentă și a transportat-o la spitalul din Vatra Dornei. Din cauza stării grave în care se afla tânăra pacientă, medicii au decis transferul acesteia către spitalul sucevean. După cum reiese din declarația medicilor urgentiști, copilei i-a fost administrat de urgență ser antiviperin și a rămas internată pentru tratament de specialitate, la secția de Boli Infecțioase a spitalului sucevean.
Specialiștii atrag atenția că șerpii devin foarte activi în zilele toride și că pot ataca oamenii. Din luna iunie și până în august, viperele își perpetuează specia și sunt extrem de periculoase.
In plin sezon turistic, dozele de ser antiviperin sunt pe sponci în spitalele sucevene, în farmaciile unităților spitalicești din județ fiind câte două sau trei astfel de doze. Si în cursul anului trecut, spitalele sucevene s-au confruntat cu o criză de ser antiviperin. In lunile iulie și august 2015, doar la Spitalul Județean de Urgență Suceava mai erau doze de ser antiviperin.
Antidotul trebuie administrat în primele șase ore de la mușcătură. Potrivit legislației în vigoare, serul antiviperin se administrează doar în spitale, iar acestea îl achiziționează în cantități mici din cauza costului mare. Un flacon costă peste 500 de lei și are o perioadă de valabilitate de câteva luni.
Din cauza temperaturilor ridicate din ultimele zile, șerpii au devenit un real pericol pentru cei care cutreieră pădurile în această perioadă.  Fiind perioadă de vacanță și de concedii, medicii le recomandă celor care merg la munte, în zone cu pietre și stânci expuse la soare, să poarte pantaloni lungi, bocanci și șosete, iar dacă se întâmplă să fie mușcați de șarpe să sune imediat la 112. “Pe zonele cu pietre și stânci sunt vipere frecvent, pentru că de acolo absorb cel mai eficient căldura soarelui, de care organismul lor are nevoie, nefiind adaptat să producă propria căldură. De preferat, să fim încălțați cu încălțăminte solidă, bocanci și șosete albe, deoarece viperele se sperie de zonele albe mișcătoare”, ne-au explicat cadre medicale care au adăugat că este bine ca turistii să facă zgomot când merg pe o cărare de munte sau pe stânci, pentru că șerpii simt vibrațiile și pleacă. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …