Wednesday , May 1 2024

“Nu măresc niciun impozit. Soluţia este atragerea de fonduri europene”

Ion Lungu

Susţine primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, care nu vrea să mărească taxele şi impozitele locale, deşi Guvernul a permis acum primarilor să le majoreze cu peste 20% în cazul persoanelor fizice. “Nu îmi doresc acest lucru. Vreau ca impozitele să rămână la nivelul celor din 2013”, a declarat primarul Sucevei

Impozitele şi taxele locale pot fi majorate suplimentar pentru persoanele fizice cu mai mult de 20%, această limită-maximă la care primarii sunt obligaţi în prezent să se raporteze urmând să fie eliminată de Guvern pentru proprietarii persoane fizice şi menţinută doar pentru firme.
Cu toate acestea, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, nu susţine o astfel de abordare, cel puţin în ce priveşte cazul Sucevei el fiind de părere că nu este cea optimă. „La Suceava nu au fost majorate taxe şi impozite ani în şir. Nu cred că aceasta este soluţia. Pentru anul 2014 nu vreau să cresc impozitele locale la populaţie. Nu îmi doresc acest lucru. Vreau ca să rămână la nivelul celor din 2013”, a declarat primarul Sucevei.
Modificarea privind posibilitatea ca primarii să pună persoanelor fizice taxe chiar cu peste 20% mai mari faţă de anul precedent va fi efectuată prin schimbarea prevederilor Codului Fiscal, argumentele aduse fiind „dificultăţile financiare” ale autorităţilor locale şi necesitatea protecţiei mediului de afaceri. Asta pentru că, în prezent, autorităţile administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale faţă de nivelurile aprobate de Guvern doar până la 20%, limită-maximă calculată fără discriminare atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice.
Totuşi, primarul Ion Lungu nu crede că majorarea taxelor la populaţie chiar şi cu peste 20% ar reprezenta, cel puţin în cazul municipiului Suceava, cea mai bună variantă de a atrage fonduri la buget. „Soluţia rămâne în continuare, din punctul meu de vedere, atragerea de fonduri europene”, a declarat primarul Ion Lungu.
Aceste fonduri pot asigura derularea unor investiţii importante pentru comunităţile locale fără a se pune presiune suplimentară pe bugetul local şi implicit asupra contribuabililor, fie ei persoane fizice sau juridice. Un alt posibil avantaj ar fi acela că fondurile europene nerambursabile se alocă în baza unui program multianual, prin urmare este încurajată o strategie pe termen mediu a autorităţilor locale.
Ion Lungu a spus că în ceea ce priveşte municipalitatea suceveană, anul acesta au fost atrase fonduri europene nerambursabile în sumă de opt milioane de euro, banii putând fi cheltuiţi până la jumătatea lui 2015 pentru reparaţii capitale la podurile Iţcani, Cuza Vodă şi Plevnei, precum şi la pasajul CFR din Iţcani, dar şi pentru modernizarea a zece străzi. Eventualele economii realizate la licitaţie ar putea, de asemenea, să fie utilizate pentru extinderea zonei pietonale împrejurul Palatului Administrativ. De asemenea, Ion Lungu a menţionat că tot anul acesta au fost atrase fonduri elveţiene nerambursabile care urmează a fi cheltuite anul viitor pentru proiecte care au ca scop eficientizarea consumului de energie: noi becuri LED la peste patru mii de stâlpi de la reţeaua de iluminat public; 18 maşini electrice şi 50 de puncte de încărcare a acestora; încălzirea bazarului. Toate ar fi proiecte multianuale care asigură, de asemenea, fonduri pentru investiţii utile în oraş fără a mai fi necesară o suprataxare.
Cum se pregăteşte Guvernul să modifice legislaţia privind taxele
Reamintim că potrivit Codului Fiscal actual, autoritatea deliberativă a administraţiei publice locale (Consiliul Local – n.red.), la propunerea autorităţii executive (Primăria reprezentată prin primar, acesta fiind ordonator de credite – n.red.), poate stabili anual cote adiţionale la impozitele şi taxele locale, în funcţie de următoarele criterii: economice, sociale, geografice, precum şi de necesităţile bugetare locale. La acelaşi articol este prevăzut că aceste cote adiţionale nu pot fi mai mari de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului, iar normele metodologice stabilesc că majorarea este aplicată fără discriminare între categoriile de contribuabili.
Guvernul va schimba însă Codul Fiscal şi va introduce o nouă prevedere, prin care acest plafon maxim, de 20%, până la care pot fi majorate suplimentar impozitele şi taxele locale va fi menţinut doar pentru firme. Executivul arată că în prezent autorităţile deliberative a administraţiei publice locale pot stabili cote adiţionale la impozitele şi taxele locale de până la 20% atât în cazul persoanelor fizice, cât şi în cazul persoanelor juridice. „Având în vedere dificultăţile financiare ale autorităţilor locale şi creşterea autonomiei locale în luarea deciziilor, ca măsură de protecţie a mediului de afaceri, limita maximă a cotelor adiţionale de 20% a fost menţinută numai pentru persoanele juridice”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă obţinută de Mediafax, la capitolul “schimbări preconizate”. Aceeaşi prevedere se regăseşte şi în textul proiectului de ordonanţă, conform căruia cota adiţională nu poate fi mai mare de 20% faţă de nivelurile aprobate prin hotărâre a Guvernului decât în cazul persoanelor juridice.
Ping-pong-ul făcut anul trecut de Guvern cu creşterea taxelor şi impozitelor lcoale
In decembrie 2012, Guvernul a emis o hotărâre conform căreia nivelul taxelor locale prevăzute în grilă a fost majorat pentru acest an cu 16,05%, ca urmare a indexării cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. Premierul Victor Ponta declara atunci că Guvernul nu face decât să comunice autorităţilor locale rata cumulată a inflaţiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o creştere sau o scădere într-o marjă de 20%.
Ponta a afirmat atunci că nu va publica în Monitorul Oficial hotărârea de Guvern privind indexarea taxelor locale, până nu se va înţelege foarte clar că nu Guvernul este cel care măreşte aceste taxe şi că actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă acestea doresc. Hotărârea pentru indexarea taxelor locale a fost însă publicată în MO la sfârşitul anului trecut fără prevederi explicative, iar premierul a atenţionat că aceste taxe reprezintă o sursă de venituri a administraţiei locale, deoarece primarii care nu majorează taxele nu vor primi în compensaţie bani din bugetul central.
Ulterior, în ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă care stabileşte că, pentru acest an, autorităţile locale pot adopta hotărâri prin care taxele locale sunt menţinute la nivelul de anul trecut, fără să fie indexate. La scurt timp însă, Guvernul a emis o nouă ordonanţă care obligă primăriile cu arierate să majoreze taxele locale, dacă acestea au hotărât deja că nu le vor creşte, iar persoanele fizice care achitaseră deja taxele locale nemajorate erau obligate să achite integral, până la 30 septembrie, diferenţa rezultată din indexare. Apoi, într-o scrisoare transmisă Fondului Monetar Internaţional, Guvernul a promis că se va asigura că primăriile cu datorii vor majora taxele locale în raport cu evoluţia inflaţiei din ultimii trei ani (16%), ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …

One comment

  1. D-le Lungu, cum sa mariti impozitul pe case, pai tocmai l-ati marit anul asta cu 16%. Eu din cate stiu este o lege care spune ca impozitul pe cladiri se mareste o data la 3 ani sau guvernantii nostri sunt handicapati si incalca legile in aceasta ,, tara”? Rusine sa va fie ca nu ati facut nimic pentru acest oras, care a fost candva foarte industrializat. Acum ati facut piata de desfacere, moluri, supermaketuri, care incet incet or sa dea faliment deoarece nu mai exista industrie in acest oras iar puterea de cumparare a cetateanului a scazut dramatic, asa ca d-le primar ganditiva sa aduceti investitori straini care sa creeze locuri de munca si mai lasati asfaltarile, sensurile giratorii si mai stiu eu ce altceva care nu este benefic acestui oras. Luati exemplu celor de la Cluj.