Friday , May 3 2024

Nouă unități de învățământ din județul Suceava vor fi desființate în anul școlar 2016-2017

Majoritatea acestor școli funcționează în acest moment în regim de învățământ simultan, iar cifra de școlarizare este cu mult sub limita prevăzută în lege 

Inspectoratul Scolar Suceava - martie 2015 - 000 [800x600]

Inspectoratul Scolar Județean Suceava  a comunicat ieri, 15 februarie 2016, prin purtătorul său de cuvânt, inspectorul  Ioan Cezar Anuței, că în câteva localități din județ, consiliile locale au solicitat, pentru planurile de școlarizare din anul școlar 2016-2017, desființarea unor școli sau structuri de învățământ. Măsura este motivată de faptul că majoritatea acestor școli funcționează în acest moment în regim de învățământ simultan, iar cifra de școlarizare este cu mult sub limita prevăzută în lege.
Este vorba de un număr de 9 unități de învățământ și anume: Scoala Primară Cotârgași din Broșteni, Scoala Primară nr. 2 Brădățel, Horodniceni, Scoala Primară Lunca din Zamostea, Scoala Primară Dumbrăvița, Scoala Primară Ciumulești și Scoala Primară Movileni, toate trei dinVadu Moldovei, Scoala Primară Pădureni din Siret, Scoala Primară Valea Poienii, Dolhasca. Anul acesta, toate aceste școli au funcționat cu o singură clasă în care au fost înscriși de la 6 la 13 elevi. Pe această listă figurează și o Grădiniță cu Program Normal, Sândeni din orașul Dolhasca, care funcționează cu o singură clasă de 11 preșcolari.
Anual, prin ordinul Ministerului Educației, sunt stabilite instrucțiuni pentru fundamentarea cifrei de școlarizare și stabilirea rețelei unităților de învățământ de stat. Pe baza acestor instrucțiuni, inspectoratele școlare realizează un studiu al posibilităților de școlarizare pentru fiecare unitate de învățământ, din perspectiva argumentelor pedagogice, psihologice, sociologice si economice. Argumentele administrative care prevăd cheltuielile de școlarizare a elevilor și mai ales de întreținere a școlilor sunt date de departamentele de resort ale Primăriilor.
În realitate însă, aceste desființări sunt cauzate în mare măsură de scăderea natalității la sate, dar și de fenomenul migrației populației tinere de la sate la orașe sau în străinătate, fiind vorba de familii aflate în căutarea unui nivel de trai mai bun. Această scădere duce la o diminuare a numărului de clase și implicit de norme. În general, legislația permite minim 20 de copii pe grupele de elevi sau de preșcolari.
Pentru moment, încă nu s-au făcut precizări de soluționare a problemei preșcolarilor și elevilor care în prezent învață în grădiniță și în aceste școli, de preluarea lor de către alte școli apropiate din regiune și de transportul acestora. (C. STANCIU)

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …