Muzeul de Artă al Bucovinei nu va fi finanțat din fonduri europene, CJ Suceava urmând să aplice pentru un proiect cu fonduri norvegiene

22/04/19 ora:4:59am

Consilierii județeni suceveni au aprobat, la ședința din data de 18 aprilie, un proiect de hotărâre privitor la alocarea sumei de 84.000 de lei pentru elaborarea documentației necesare începerii investiției pentru un Muzeu de Artă al Bucovinei, la Suceava. Muzeul de Artă al Bucovinei va fi înființat în clădirea unde funcționează Muzeul de Istorie, mai exact, în fostul spațiu al Serviciului Arhivele Naționale. Referitor la acest demers, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat că banii pentru înființarea Muzeului de Artă al Bucovinei vor proveni din fonduri norvegiene, fiindcă proiectul transfrontalier cu regiunea Cernăuți (prin care sunt selectate mai multe proiecte care urmează a primi o finanțare consistentă pe fonduri europene nerambursabile) nu a fost finanțat.

Muzeul de Artă al Bucovinei va avea o suprafață utilă de peste 600 de metri pătrați și va fi situat în clădirea în care funcționează Muzeul de Istorie. În noul muzeu vor fi expuse peste 4.000 de obiecte de artă cu valoare de patrimoniu. Reamintim că „germenii” ideii înființării unui astfel de muzeu de artă au fost înainte de 2008, fiind „testate” mai multe variante între care și cea a unui spațiu situat la Centrul Militar Județean. Din diverse motive, între care și cel destul de important al lipsei fondurilor, proiectul muzeului de artă a fost trecut pe „stand-by”. (D.P.)