Friday , April 26 2024

Mungiu: “Mi-ar face plăcere ca filmele mele să fie în continuare despre realitatea românească, însă pentru asta trebuie să schimbăm realitatea”

 
Mungiu la Svtn


Ieri, la etajul fostului Cinema Modern,  a avut loc conferința de presă a regizorului Cristian Mungiu, însoțit de actorii Lia Bugnar și Vlad Ivanov cu ocazia celor două zile de proiecții în care sălile din oraș au fost asaltate de suceveni, pentru a viziona filmul “Bacalaureat”. Prezența lor la Suceava îi onorează în egală măsură pe suceveni, regizori și actori, la nici cinci zile de la primirea Premiului pentru regie de la Cannes, aceștia din urmă declarându-se fericiți să asiste la evenimente actuale din vechea Cetate de Scaun a Moldovei, legate de deschiderea noii săli de cinema recent renovată în care filmul “Bacalaureat” a fost atât de bine primit. Cristian Mungiu nu este la prima întâlnire cu presa suceveană, câștigătorul Marelui premiu – Palmes d’Or de la Cannes din 2007, pentru filmul ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile , a fost prezent la Suceava și în 2012, după primirea premiului pentru cel mai bun scenariu la același prestigios festival, pentru filmul “După dealuri”.
Anul acesta “avem bucuria imensă de a-i avea din nou printre noi, după patru ani, pe celebrul regizor și pe actorii care au jucat în filmul Bacalaureat, grație doamnei Teodora Gâlcă și Radio As”, a declarat în deschidere Carmen Steiciuc, directoarea noului Cinema Modern care lansează întrebarea firească cu această ocazie, și anume “ce înseamnă pentru dumneavoastră acest premiu și ce a însemnat emoția resimțită în sală, asistând în direct la aplauzele publicului care – cu toate că în general sunt pentru teatru – echipa întreagă le merită din plin”. Cristian Mungiu pune în prim plan efortul comun pentru turnarea unui film, considerând că cel mai greu îi este actorului, “ cel mai expus în fața publicului și a aparatelor, care prin talentul și munca sa reușește să transmite împreună cu regizorul un mesaj, pentru că filmul  nu se face de unul singur, iar ca regizor este foarte greu să creezi situația pentru a trezi emoția dorită. Există și o echipa tehnică, iar “eu le sunt recunoscător tuturor acestor oameni care contribuie la realizarea filmului. Premiile sunt importante pentru noi, în primul rând pentru a ne continua proiectele și oricât de conjuncturale ar fi ele au o valoare mai ales în ochii publicului, de a “genera” curiozitatea, acea curiozitate care reușește să umple sălile. “Nu prea se mai întâmplă în zilele noastre ca lumea să stea la coadă în sălile de cinema și iată că asistăm la Suceava în aceste zile la o afluență considerabilă a tinerilor la rularea în săli a filmului Bacalaureat”. Cu toate că marele proiect pentru actrița Lia Bugnar a fost momentul în care a intrat în echipa lui Cristian Mungiu, declară că “în ceea ce mă privește, premiile sunt importante mai ales pentru că “îmi pun în traistă niște încredere în mine”, iar faptul că regizorul Cristian Mungiu, s-a dus de trei ori la Cannes și a reușit să-i convingă de valoarea acestor producții, acesta este cel mai important lucru, arătând calitățile unui regizor foarte calm, deștept și care cu mult  umor moldovenesc reușește să-i convingă în primul rand pe actori să aibă siguranță în joc,  iar așa cum intervine la un moment dat actorul Vlad Ivanov, om de teatru și de film originar de pe melaguri moldovenești, “ca un bilanț al zilei de la Suceava, ne-am bucurat de interesul extraordinar de care filmul s-a bucurat în rândul tinerilor și asta ne onorează. Premiile sunt de asemenea extrem de onorante și nu cred că regizorul începe un proiect și merge cu el la Cannes doar ca să primească un premiu”.
“Filmul Bacalaureat a fost încheiat în luna februarie-martie și din respect pentru cei care ne apreciază și pe care îi vom însoți, vom continua cu un nou proiect care putem spune că a început zilele acestea la Cannes, pentru promovarea din toamnă a filmului în Franța și Statele Unite și în marile  cinematografe din lume, probabil până la sfârșitul anului”.
 
Cât despre ceea ce șochează la vizionarea filmelor extreme de realiste ale lui Mungiu, acesta este convins că  “oamenii oscilează între cele două extreme, cea de a oferi subiecte din realitatea românească ca sursă de inspirație și de a continua să facem subiecte din această realitate care de multe ori nu este cea mai simpatică, și cea de a schimba ceva. Mi-ar face plăcere ca filmele mele să fie în continuare despre realitatea românească – care să fie extraordinară – însă pentru asta trebuie să schimbăm realitatea.
 
Filmul Bacalaureat a fost foarte bine primit la Cannes, ca și celelate două filme, dar ar fi mult să ne cereți să spunem de ce a fost bine primit. Când disutăm despre filme nu trebuie să ne rezumăm doar la subiect care poate fi – este adevărat – interesant: este un film despre corupție și despre micile compromisuri pe care trebuie să le facem la nivel uman aproape mereu, sunt subiecte de știri de fiecare zi și nu trebuie să ne simțim stânjeniți de unele adevăruri supărătoare despre care se ” află în lume”,  despre ceea ce se întâmplă la noi  acasă și care oricum ajung în presa internațională, fie că vrem sau nu, însă oamenii de film judecă filmul după criterii care țin de capacitatea de a face un cinema modern și personal. Este vorba despre filme care țin capul de afiș la cele mai prestigioase festivaluri din lume, cu asta trebuie să ne mândrim, iar eu ca regizor nu țintesc să fac filme pentru exterior, pentru premii, și de cele mai multe ori sunt condiționat de reacția pe care o văd la dumneavoastră, în presă și în fața publicului meu.  Trebuie să oferim și aspecte pozitive despre țara noastră, însă până nu acceptăm adevăruri despre noi înșine, nu vom găsi acestor probleme o rezolvare”.
 
Primarul Sucevei Ion Lungu, prezent la conferință i-a oferit regizorului Cristian Mungiu Diploma de Excelență pentru contibuția la dezvoltarea cinematografului românesc fiind extrem de onorat de faptul că un film care a rulat cu câteva zile la Cannes să fie rulat la doar câteva zile și la Suceava, în prezența regizorilor și a actorilor. “Vreau să promovăm filmul artistic, filmul românesc de calitate la Suceava, și încă de la începutul anului colaborăm pe această temă cu regizorul Cristian Mungiu, care își dorește foarte mult o colaborare pe termen lung cu Cinema Modern, “ să facem programări cu cele mai interesante filme prezente la distribuitori iar filmele noastre să contribuie în primul rând la schimbarea în bine a societății românești”. Mi-ar plăcea ca această zi specială să devină obișnuință în sălile de cinema, să vină lumea la cinema în fiecare zi ca în aceste zile, a declarat regizorul, felicitând echipa care a contribuit la renovarea cinematografului și  în care filmul a fost văzut și ascultat aproape în aceleași condiții ca și la Cannes.
 
 
Cât despre finanțarea filmului, Cristian Mungiu consideră că toate producțiile de film ar trebui să se bucure de ea, însă este important ca aceste filme să fie și văzute. Există inițiative precum cea de la Suceava în care municipalitatea a reușit să se organizeze pentru a renova acest Cinematograf și îmi doresc ca Regia cinematografelor din România să ia exemplul, pentru că în orașul meu, Iași, încă nu a fost renovată nicio sală. Pe de altă parte, sper ca atenția Ministerului să fie orientată și în alte două direcții majore  pentru ceea ce se numește industrie cinematografică, și anume către distribuție și orientarea unor fonduri mai judicios amplasate și mai ample. (C. Stanciu)  

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …