Wednesday , May 1 2024

Ministerul Educației lansează o strategie prin care să-i învețe pe elevi să nu aibă “mentalități conservatoare” și o atitudine care “idealizează familia tradițională”

MEN propune înființarea unei rețele de educatori parentali care să-i învețe, săptămânal, pe elevi să nu aibă „mentalități conservatoare” și atitudine care „idealizează familia tradițională”. Instituția propune creșterea interesului pentru „o nouă cultură familială” și „respectul pentru diversitate”.valentin popa

Ministerul Educației Naționale a lansat, în această săptămână, în dezbatere publică proiectul „Strategia națională de educație parentală 2018-2025”. Acesta este pus în discuție până pe 10 iulie 2018.

Conform Mediafax, propunerea prevede înființarea unei rețele de educatori parentali care, timp de 2 ore pe săp­tămână, să-i învețe pe elevi să nu aibă „men­talități conservatoare” și atitudine care „idealizează familia tradițională”.

De asemenea, Strategia include o propunerea potrivit căreia părinții vor urma cursuri de parenting, în cazul în care copilul parcurge un nou ciclu de învățământ. Pentru această etapă de formare a părinților, MEN informează că este necesară o alocare bugetară de 295.041.105 lei în primul an, pentru 2.553.861 de părinți.

„Deseori, noile ideologii promovate în special în domeniul protecției copilului întâlnesc mentalități conservatoare, un sistem de valori ale familiilor ce trebuie regândit în contextul unor informații noi cu privire la nevoile de dezvoltare ale copiilor. De aceea, fa­milia din societatea actuală are nevoie din ce în ce mai mult de un sprijin extern pentru a se adapta acestor cerințe, în condițiile în ca­re părinții rămân atașați valorilor care s-au trans­mis tradițional și pe care le consideră ca fundamentând modele valide de relațio­nare intra­familială. (…) Această atitudine (…) este pre­zentă uneori și în discursul profe­sioniști­lor, care idealizează familia tradițională, pe ca­re o consideră drept o formă perfectă de orga­nizare. (….) Sistemul de educație parentală trebuie să vină în sprijinul dezvoltării unor principii esențiale ce vizează promovarea drepturilor omului, respectul pentru diversitate și încurajarea activă a egalității de gen”, se arată în Strategia națională de educație pa­rentală 2018-2025.

Sursa citată susține că este o necesitate crearea unui sistem de educație parentală centrat pe educația copilului și stimularea interesului pentru o nouă cultură familială. „A devenit o necesitate imediată crearea unui sistem de educație parentală, centrat nu numai pe educația copilului, ci și pe îngrijirea și protecția acestuia, pe stimularea interesului pentru o nouă cultură familială”, se arată în sursa citată.

Obiectivul general al Strategiei este de a-i asigura fiecărui copil un mediu familial adecvat pentru a-și atinge potențialul maxim de dezvoltare.

„Pentru formarea și dezvoltarea abilităților și competențelor parentale, este necesară o viziune unitară la nivel de instituții și sectoare de activitate, astfel încât să fie dezvoltată, o serie de servicii publice și private axate pe următoarele două direcții strategice: dezvoltarea competențelor parentale ale părin­ților/re­prezentanților legali și dezvoltarea abilităților pa­rentale ale tinerilor, ca viitori părinți. Obiectivul general al Strategiei este de a-i asigura fiecărui copil un mediu familial adecvat pentru a-și atinge potențialul maxim de dezvoltare și pentru a deveni un adult responsabil”, se arată în Strategia națională de educație parentală 2018-2025.

Totodată, un alt obiectiv al proiectului de Strategie este „elaborarea și revizuirea cadrului legal și ­normativ privind dezvoltarea abilităților și com­­petențelor parentale și racordarea la standardele internaționale privind asigurarea protecției drepturilor copilului, (…) includerea profesiei de educator parental în Clasificarea Ocupațiilor din România și revizuirea fișelor de post ale diferitelor categorii de specialiști pentru includerea unor responsabilități privind dezvoltarea abilităților și competențelor parentale ale părinților și tinerilor”, se arată în proiectul Strategiei naționale.

Astfel, Ministerul Educației Naționale propune ca noile fișe de post ale profesorilor, asistenților sociali și asistenților medicali, implicați în educația parentală, să fie revizuite și să includă în normă, 2 ore pe săptămână, pentru educația parentală.

Conform Mediafax, Strategia națională de educație parentală 2018-2025 prevede introducerea disciplinei opționale „Educație parentală” în planul de studii pentru elevii din liceu, colegiu, școli profesionale și universități.

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …