Master-plan pentru extinderea rețelelor de gaz metan

23/02/19 ora:9:24am

În perioada următoare va fi întocmit un master plan pentru extinderea rețelelor de gaze naturale din județ. Anunțul a fost făcut, ieri, într-o conferință de presă organizată la sediul PNL Suceava, de către președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur.

Potrivit acestuia, master planul va fi realizat ca urmare a faptului că, la dezbaterea proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2019, PSD și ALDE au respins amendamentul liberalilor la legea bugetului pentru construcția magistralei de gaz metan spre Vatra Dornei precum și racordarea a 50 de localități la rețelele de gaz. „Prin acest master plan vom cere aceste investiții și cerem Guvernului transparență în alocarea banilor. S-a scumpit lemnul de foc în ultimii ani foarte mult și vom cere în fiecare zi racordarea la gaz metan pe acolo pe unde trece deja magistrala, respectiv Vadu Moldovei, Forăști, Fântâna Mare, zona Fălticeniului sau Cornu Luncii. Aici se poate face racordare la conducta de gaz metan și trebuie să se facă”, a mai declarat liderul PNL Suceava.

Demersul liberalilor suceveni avea în vedere șase magistrale de gaz metan noi: Păltinoasa-Cacica-Vicovu de Sus, Pojorâta-Vatra Dornei-Poiana Stampei, Suceava-Salcea-Liteni-Dolhasca, Cacica-Comănești-Dărmănești, însă nici una dintre acestea nu a fost aprobată. „Suntem extrem de supărați că au aruncat la coș PSD-ALDE cele 32 de amendamente. Nu se poate să ai autism politic să nu ții cont de propunerile de la Suceava pentru dezvoltarea zonei, fie că vorbim de autostrada care să lege Moldova de Transilvania, drumul expres care să lege Suceava de București, dar fie că vorbim de sprijin pentru primari pentru programul marca PSD Utilități și Mediu la care nu se dă în ultimii ani, de când e PSD la guvernare niciun ban și avem primării aproape în faliment din această cauză, până la amendamente care însemnau regularizarea râurilor din județul Suceava pentru a pune la adăpost populația, magistrale de gaz metan sau spitalul de copii. În primul rând, pentru gaz metan vom trece la elaborarea masterplanului pe gaz metan pe județul Suceava, pentru că avem informații că se pregătesc anumite proiecte. În Dolj prima magistrală se construiește deja”, a spus Gheorghe Flutur. El a reiterat că județul Suceava a plătit prea mult pentru proiectul „Suceava – Utilități și Mediu la standarde europene”, prin care bugetele a 61 de primării au fost grevate de plata unui credit pentru extinderea rețelelor de gaze naturale, în condițiile în care nu toate localitățile beneficiază. (D.P.)