Friday , May 3 2024

Liber la bacşiş

Toate afişele cu “nu primim bacşiş“ de pe uşile restaurantelor sucevene pot fi retrase. “Băiatul cu pizza” i-a dărâmat strategia ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, de a reconstrui bugetul naţional cu impozitul pe bacşiş. Ieri, acesta a anunţat că “deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afaceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă” şi se va renunţa la acest impozit. Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament 

nu primim bacsis [800x600]

Tocmai când oamenii de afaceri suceveni care îşi desfăşoară activitatea în domeniul “HoReCa”, pentru necunoscători o prescurtare neinspirată de pe vremea lui Ceauşescu provenită de la hoteluri, restaurante şi cantine, au identificat cea mai simplă măsură de a scăpa de povara în plus – înregistrarea fiscală a bacşişurilor şi taxarea lor, mi-nisterul finanţelor a anunţat că va elimina obligativitatea taxării bacşişului. Anunţul a fost făcut ieri de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, cel care acum puţină vreme în urmă nu a ştiut cum să explice modul în care se impozitează bacşişul băiatului cu pizza.  Câteva localuri publice din municipiul Suceava apucaseră să lipească pe uşi anunţuri de genul “In acest local nu se primeşte bacşiş“, nu pentru că ar fi dorit să intre neapărat în zona cea mai radicală a mediului de afaceri românesc ci pentru că, făcându-şi calculele, au tras concluzia că cei câţiva lei obţinuţi săptămânal de la clienţi cu bacşişul nu acoperă nici măcar pe termen lung contravaloarea cheltuielilor cu achiziţionarea unei case de marcat.
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a concluzionat însă ieri că impozitarea bacşişurilor nu este o afacere pentru stat. “Din păcate nu se poate reglementa în toate speţele sale”, a spus Teodorovici, referindu-se la impo-zitarea bacşişului. El a precizat că, deşi taxarea bacşişului a fost introdusă la solicitarea mediului de afa-ceri, aplicarea acestuia ar fi extrem de dificilă. Potrivit ministrului, modificarea ar putea fi operată de la 1 iunie, de către Parlament. Ministrul finanţelor  avut vineri consultări privind fiscalizarea bacşişului cu reprezentanţi ai industriei “Ho-Re- Ca”, inclusiv din segmentul de piaţă al livrărilor la domiciliu, dar şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor patronale şi sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie. Niciunul dintre reprezentanţii acestor entităţi economice nu l-a încurajat să insiste în  continuare pe genul acesta de modalitate de a aduce bani în plus la bugetul statului, iar Eugen Teodorovici a dat un pas înapoi, lăsând rezolvarea problemei pe mâna parlamentarilor.
Legiferarea bacşişului, care trebuie evidenţiat pe un bon fiscal separat, a fost introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 8/2015, modifică şi completează mai multe acte normative.Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacşişul nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii. Dacă aleşii naţionali vor vota o lege în acest sens, se vor dispune normele metodologice necesare aplicării acesteia după promulgarea ei. Până atunci, operatorii din sistemul “Ho-Re- Ca”, inclusiv cei din Suceava, îşi pot da jos de pe geamuri afişele cu “nu primim bacşiş“, fără teama că lucrătorii de la ANAF vor năvăli peste ei şi le vor închide afacerile dacă nu au evidenţiat în contabilitate separată atenţiile pe care clienţii le lasă ospătarilor. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …