Thursday , May 2 2024

Insolvenţa Bucovina Enterprises, cerută în instanţă de Fisc la un deceniu după ce patronul Omar Hayssam a fost dovedit ca terorist

Societatea care producea prin 2003 apă minerală a acumulat datorii de circa 2,5 milioane de lei la bugetul consolidat al statului. Firma Bucovina Enterprises a fost începând din 2003 verificată de structurile fiscal- financiare ale statului român, dar abia în decembrie anul trecut cineva şi-a asumat curajul de a cere insolvenţa societăţii comerciale

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Tribunalul Suceava urmează să analizeze solicitarea procedurii insolvenţei venite din partea Administraţiei Finanţelor Publice a Judeţului Suceava în dosarul 8399/ 86/2014 privind procedura insolvenţei la SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei. Firma, care era în anii 2000, principala concurentă pentru apele minerale din bazinul Dornelor, condusă de Omar Hayssam, un afacerist riomâno-sirian aflat acum în închisoare pentru acte de terorism, după ce s-a dovedit participarea lui la răpirea unor jurnalişti români în Irak, nu a mai reuşit să îşi plătească datoriile către bugetul consolidat al statului român iar Fiscul a decis trimiterea în insolvenţă a societăţii care acumulase, până anul trecut, circa 2,5 mi-lioane de lei datorii la stat.
Vreme de un deceniu, Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei a fost tratată cu mănuşi, din motive care vor fi scoase la iveală după ce procedura insolvenţei va fi declanşată iar dosarul va deveni public. Subiectul are cel puţin 12 ani vechime, în condiţiile în care în cursul anului 2003, Garda Financiară Suceava, condusă la acea vreme de Vasile Râmbu, a finalizat un act de control din care rezulta că firma aparţinând afaceristului sirian Omar Hayssam a fost depistată cu o evaziune fiscală de 2,5 miliarde de lei. Ulterior, procurorii Parchetului de pe lângă judecătoria Vatra Dornei au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva administratorului firmei.
După aceea, în anul 2005, procurorul general al Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Suceava, Gheorghe Horodincă a declarat că a cerut reanalizarea dosarului instrumentat de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Vatra Dornei, care s-a soldat cu neînceperea urmăririi penale, împotriva administratorilor firmei Bucovina Enterprises aparţinând lui Omar Hayssam.
Dosarul trimis atunci de finanţiştii suceveni procurorilor de la Vatra Dornei, care trebuiau să investigheze cum s-a produs prin intermediul firmei Bucovina Enterprises, o evaziune fiscală de ordinul mi-liardelor de lei a fost îngropat la parchetul local. Documentele rezultate din verificările finanţiştilor suceveni care au fost transmise procurorilor de la Vatra Dornei nu au fost considerate demne a fi luate în seamă şi, drept urmare, s-a dispus neînceperea urmăririi penale.
Verificările făcute atunci au avut drept obiectiv principal clarificarea modului în care utilajele fabricii de ape minerale de la Vatra Dornei, în valoare iniţială de 12,3 miliarde de lei vechi şi care au aparţinut SC Bucovina Mineral Water SRL Bucureşti, fără a fi mişcate din amplasamentul iniţial, au ajuns la SC Bucovina Enterprises SRL Vatra Dornei cu valoarea de 83,46 miliarde de lei vechi. Aceste tranzacţii au fost efectuate pe bază de contracte de vânzare – cumpărare şi facturi fiscale fără a putea fi prezentate cărţi tehnice, certificate de garanţie, contracte de service şi alte asemenea documente neapărat necesare în astfel de tranzacţii. Mai mult, în aceste tranzacţii au fost implicate societăţi comerciale care nu mai aveau activitate – cazul Rastan Corporation SRL, la adresa la care aceasta ar fi funcţionat domiciliind o persoană fizică care nu avea habar ce afaceri de miliarde se învârt prin apartamentul său.
O altă cauză care a ajuns atunci la Serviciul de Cercetări Penale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava se referă la demararea urmăririi penale împotriva Ortansei Luminiţa Constantin, de 48 de ani, din municipiul Bucureşti, asociat unic şi administrator la SC “Valverde” SRL Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. In perioada 1 februarie 2001 – 31 august 2003, societatea “Valverde” SRL a încasat de la diverşi clienţi, persoane juridice, cu titlu de “avans”, suma totală de 51,6 miliarde lei pentru care nu a emis facturi fiscale în termen de 3 zile de la încasare, fapt ce a dus la necolectarea TVA-ului afe-rent în sumă de 8,2 miliarde de lei. Prin această metodă, Ortansa Luminiţa Constantin nu a evidenţiat în actele contabile o parte din veniturile realizate, iar ulterior a înstrăinat toate documentele finaciar-contabile ale firmei sale preşedinelui grupului de firme MANHATTAN, Omar Hayssam, care s-a ocupat efectiv de derularea afacerilor acestei firme. Timpul a trecut, Omar Hayssam este în puşcărie, apa minerală Bucovina este pe cele mai importante rafturi ale hiper-marketurilor din ţară iar firma Bucovina Enterprises SRL, cu care s-a început concurenţa pe piaţa apelor minerale din Bucovina între sirianul Omar Hayssam şi elveţianul Jean Valvis care a preluat cam tot pe a-tunci grupul de firme Dorna, este la un pas de faliment. Mai inspirat, Jean Valvis şi-a vândut afacerea către Coca Cola. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …