Thursday , May 2 2024

Imaşurile de la Ipoteşti, împărţite între apropiaţii clanului Corjuc

corjuc primar prelucrat2

Fiul primarului şi alţi doi apropiaţi au câştigat la licitaţia organizată de primărie 60% din suprafaţa totală a păşunilor din Ipoteşti, mai precis 102 hectare din totalul de180. Ei deţin mai puţin de un sfert din numărul total de animale din localitate. Unii crescători de animale au fost determinaţi să liciteze, în bătaie de joc, până la sume imposibil de plătit. Ioan Corjuc, fiul primarului, este hotărât să dea păşunea ce a închiriat-o celor din Prelipca – Salcea, decât să o lase oamenilor din Ipoteşti

 
Despre modul în care s-a încercat împărţirea islazurilor din comuna Ipoteşti către familia proprie şi apropiaţi de către primarul localităţii, Dumitru Corjuc, am scris acum un an. Atunci se dorea ca cele 180 de hectare de păşune să fie preluate integral de către o asociaţie ce avea ca principali asociaţi membri ai familiei primarului. In luna mai a anului trecut, crescătorii de animale din comună s-au revoltat, au protestat şi l-au determinat pe primarul Corjuc să renunţe la proiectul de familie iniţial cu acea “Asociaţie pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava”. Dar pentru că subvenţiile venite din bani europeni pentru folosirea imaşurilor nu mai pot fi obţinute din acest an decât printr-o formă organizată de expoatare, la Primăria Ipoteşti s-a identificat o altă modalitate de a închiria suprafeţele de păşuni şi implicit de a fi direcţionată această activitate către apropiaţii familiei primarului Corjuc. Cel mai aproape de acesta nu putea fi altul decât Ioan Corjuc, fiul său, care împreună cu prietenii lui Dinu Marişca şi Romeo Valentin Bucur, au licitat şi au câştigat preluarea în chirie pentru doi ani a 60% din suprafaţa totală a păşunilor din Ipoteşti, mai precis 102 hectare din totalul de180. In total, cei trei deţin 360 de capre (Bucur şi Marişca) şi 100 de vite – Ioan Corjuc, fiul primarului. Acesta din urmă a reuşit să închirieze de la primăria condusă de tatăl său, în nume propriu, 43 de hectare de islaz. Nimeni nu contestă faptul că normele europene vizând condiţiile de acordare a subvenţiilor pentru păşuni sunt foarte stricte. Pentru a obţine subvenţia care înseamnă între 130 şi 150 de euro pentru un hectar de păşune tebuia organizată licitaţia, iar câştigătorii sunt obligaţi să desfăşoare activităţi de întreţinere specifice.
Triumviratul apropiat primarului Corjuc, cu cele mai puţine animale, a pus mâna pe cele mai multe imaşuri
Din cele 180 de hectare de izlaz comunal, cei trei preferaţi au preluat în chirie 102 hectare, pentru 460 de caprine şi bovine. Ceilalţi nouă proprietari de animale din comuna Ipoteşti au reuşit să obţină în regim de închiriere, în cadrul aceleiaşi licitaţii desfăşurate luna trecută, 58 de hectare în total, pentru 1.080 de ovine şi caprine, plus 35 de vite mari. Discrepanţa este deja vizibilă. Este însă foarte important faptul că în afară de cei 12 crescători de animale care au participat la licitaţie, au rămas fără imaş opt crescători de animale, care deţin împreună 1.741 de capete de oi, capre şi vite mari, de aproape patru ori mai mult decât principalii adjudecători ai licitaţiei din aprilie şi care, în cel mai fericit caz, ar mai avea o şansă, la o nouă rundă organizată de primăria din Ipoteşti condusă de Dumitru Corjuc, ce va avea loc în această lună, pentru 20 de hectare de imaş nedorite de principalii ofertanţi la licitaţia anterioară.
Crescători de animale determinaţi să liciteze, în bătaie de joc, până la sume imposibil de plătit
Este vizibilă deja atitudinea apropiaţilor primarului Dumitru Corjuc, de a pune mâna pe ce e mai bun din imaşurile comunei Ipoteşti şi implicit, pe subvenţia garantată de Uniunea Europeană. Vom arăta mai încolo că această finanţare putea fi obţinută şi în anii trecuţi, dar până când stăpânii comunei Ipoteşti, cum sunt denumiţi cei pe care cetăţenii crescători de animale îi încriminează pentru pofta lor nemăsurată de înavuţire nu s-au prins, iar când şi-au dat seama că există această oportunitate, s-au lovit de împotrivirea cetăţenilor, aceste subvenţii nu au fost obţinute. Si este vorba de bani frumoşi – cam 27.000 de euro anual în total pentru cele 180 de hectare de izlaz.
Pe acest fond, principalii licitatori au decis să îşi arate muşchii şi să arate gospodarilor din Ipoteşti cine sunt adevăraţii conducători. Un exemplu în acest sens este relevant – Dinu Marişca a licitat pentru o suprafaţă de 2,78 de hectare ce o râvnea Mihai Curcă, un cetăţean ce deţine 78 de oi, până la suma de 1.955 lei pe hectar (19,5 milioane de lei vechi, n.r.) iar la ultima strigare, cu sadism, l-a lăsat pe Curcă să adjudece. De reţinut că licitaţia a plecat de la o sumă modică, de 85 de lei pe hectar, trio-ul Corjuc – Marişca – Bucur, oferind servite unul altuia, adjudecând majoritatea suprafeţelor chiar la preţul de pornire. Cât îl priveşte pe Stefan Curcă, acest om ar trebui să-şi vândă oile, şi ceva din casă, pentru a achita chiria licitată pentru cele mai puţin de trei hectare de imaş unde ar fi urmat să păşuneze animelele, toate aceste întâmplate sub privirea îngăduitoare a primarului Dumitru Corjuc. Cu acei bani ar fi putut foarte bine să cumpere imaşul licitat şi să îi rămână ceva pe deasupra.
Ioan Corjuc, fiul primarului, hotărât să dea păşunea celor din Prelipca – Salcea, decât să o lase oamenilor din Ipoteşti
Si ca să pună capac la toate, Ioan Corjuc, fiul primarului Dumitru Corjuc, s-a exprimat deja public în comunitatea ipoteşteană, că din cele 43 de hectare pe care le-a închiriat, are nevoie numai de 13 hectare pentru vitele sale, pe restul de 30 de hectare o să-i lase la păşunat pe crescătorii de animale de la Prelipca (sat ce aparţine de oraşul Salcea, n.r.), cei din Ipoteşti nu vor avea niciodată, cât păşunea este în administrarea sa, acces. Este vorba despre păşunea aferentă satului Tişăuţi, comuna Ipoteşti, aflată în apropierea satului Prelipca, ce ţine de oraşul Salcea.
Timp de doi ani, cele 180 de hectare de izlazuri ale comunei Ipoteşti au fost lăsate de izbelişte, nici crescătorii de animale nu au plătit chirie pentru folosirea lor, nici subvenţii de la APIA nu au fost încasate pentru că nu le-a cerut nimeni. La începutul anului trecut a venit din partea asociaţiei de crescători de animale a primarului, cu familia extinsă – nevasta, băiatul – Ioan Corjuc, nora – Oana Liliana Corjuc (secretara Primăriei, n.r.) şi alţi apropiaţi, o solicitare la Consiliul Local prin care s-a cerut acceptul pentru concesionarea pe o perioadă de 49 de ani a izlazului comunal. In primă instanţă, aleşii locali au fost de acord dar când s-au luminat la minte, în luna februarie 2013, au decis că solicitarea primarului este totuşi lipsită de măsură şi într-o nouă şedinţă au votat abrogarea precedentei hotărâri, prin care familia Corjuc, prin “Asociaţia pentru Dezvoltarea Agriculturii în comuna Ipoteşti, Judeţul Suceava” şi Ilie Hostiuc, un consilier local apropiat familiei conducătoare a comunei de lângă Suceava, prin Asociaţia crescătorilor de animale “Soimul” aproape că puseseră mâna pe cele 180 de hectare din islazul Ipoteştiului, invocând prevederile legii 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor. Primarul Dumitru Corjuc a dat în judecată Consiliul Local al comunei Ipoteşti, Tribunalul Suceava a decis, iar sentinţa a rămas definitivă că pentru exploatarea islazului public al comunei trebuie organizată licitaţie. In acest context, varianta cu asociaţia a picat a fost indentificată o alta, care a dus la situaţia prezentată anterior. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un tânăr de 21 de ani din Moara, beat, a lovit mortal cu mașina un bărbat de 26 de ani, apoi a fugit și s-a baricadat în casă

Miercuri dimineață, în jurul orei 06:20, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată cu privire la …