Friday , April 26 2024

Fostul procuror Dîmbu și afaceristul Babiuc s-au întâlnit pe o terasă, încălcând condițiile controlului judiciar

Acum două săptămâni, fostul procuror Dumitru Dîmbu și omul de afaceri Constantin Babiuc, trimiși în judecată într-un mega-dosar de corupție, s-au întâlnit pe o terasă din Rădăuți, încălcând flagrant dispozițiile judecătorilor care i-au plasat sub control judiciar. Polițiștii de la Serviciul Investigații criminale al IPJ Suceava au cerut imediat înlocuirea controlului judiciar în cazul celor doi, cerând cel mai probabil arestarea acestora. Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis pe 19 mai  că Dîmbu și Babiuc pot rămâne în continuare sub control judiciar. Procurorii DNA au contestat decizia instanței, cazul urmând a fi judecat la Inalta Curte. Pe de altă parte, pe 27 mai, instanța clujeană le-a prelungit tuturor protagoniștilor din “Lotul Dîmbu” măsura controlului judiciar cu încă 60 de zile

DIMBU [800x600]
Dumitru Dimbu

Acum două săptămâni, două personaje din amplul dosar de corupție denumit generic “Lotul Dîmbu” au încălcat restricțiile impuse de instanță pe perioada în care se află sub control judiciar. Fostul procuror sucevean Dumitru Dîmbu s-ar fi întâlnit pe terasa hotelului sau restaurantului  “Gerald” din Rădăuți cu omul de afaceri implicat în dosar, Constantin Babiuc, încălcând astfel condițiile stricte ale controlului judiciar dispus de instanță. Imediat, Serviciul de Investigații Criminale din  cadrul IPJ Suceava a sesizat Curtea de Apel Cluj, instanța care a dispus controlul judiciar pentru cei doi, cerând înlocuirea acestei măsuri, cel mai probabil cu instituirea arestului. Pe data de 19 mai 2016, instanța de la CA Cluj a judecat dosarul1262/33/2014 – a51, referitor la cererea polițiștilor suceveni, însă a decis că este suficientă păstrarea măsurii controlului judiciar în ceea ce-i privește pe cei doi suceveni. Procurorii DNA au contestat însă decizia judecătorilor clujeni, urmând ca dosarul să fie judecat la Inalta Curte de Casație și Justiție.

babiuc [800x600]
Constantin Babiuc
Pe de altă parte, în dosarul 1262/33/2014 – a54,  judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis vinerea trecută prelungirea controlului judiciar pentru toate persoanele implicate în acest caz de corupție. Reamintim că în data de 6 aprilie 2016, Inalta Curte de Casație și Justiție a admis o contestație a Parchetului de pe lângă Inalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție menținând măsura preventivă a controlului judiciar față de Bogdan Bărbuță, Dumitru Dîmbu, Aurel Olărean, Constantin Babiuc, Daniela Prandea și ceilalți inculpați din lotul de magistrați și afaceriști suceveni trimiși în judecată în toamna anului 2014. Pe lângă aceștia, s-a decis ca și avocata Isabela Vega și polițistul de frontieră Constantin Mihai Prelipcean să rămână sub control judiciar.
De ce sunt acuzați protagoniștii  “Lotului  Dîmbu”
Dumitru Dîmbu, fost procuror șef secție urmărire penală de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Bogdan Bărbuță, fost judecător la Judecătoria Rădăuți, și Constantin Babiuc, om de afaceri rădăuțean, au fost arestați în luna iunie a anului 2014 pentru fapte de corupție de către procurorii DNA București. Si-au petrecut vara în arestul IGPR, iar după trimiterea în judecată a dosarului, în luna octombrie a anului 2014, și după ce s-a stabilit ca dosarul să fie judecat la Curtea de Apel Cluj, aceștia au fost transferați în Penitenciarul Gherla. Aici i-a ajuns din urmă, două luni mai târziu, și primarul Rădăuțiului, Aurel Olărean, procurorii anticorupție dispunând conexarea dosarului penal ce îl viza pe Olărean cu cel în care erau deja inculpați ceilalți trei suceveni. S-a arătat că aceștia ar fi fost promotorii unor afaceri imobiliare de anvergură în zona Rădăuțiului, cu terenuri care au intrat ulterior în proprietatea societății cu capital austriac Holzindustrie Schweighofer, dar și cu spații comerciale din centrul municipiului Rădăuți.
Alături de aceștia, Daniela Mariana Prandea, fost judecător în cadrul Judecătoriei Rădăuți, a fost trimisă în judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită și complicitate la șantaj. Isabela Zorica Vega, avocat în cadrul Baroului Suceava, va fi judecată sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și două infracțiuni aflate în concurs real de uz de fals.  A mai fost trimis în judecată și comisarul șef Constantin Mihai Prelipcean, ofițer de poliție judiciară în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, șeful Punctului Poliției de Frontieră Siret la momentul săvârșirii faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de favorizarea făptuitorului și instigare la compromitere a intereselor justiției.
Procurorii anticorupție au mai trimis în judecată pe Victoria Tâcșă, din Milișăuți, și Ancuța Alina Solovăstru, tot din Milișăuți, care vor fi judecate pentru cumpărare de influență. Pensionara Silvia Panțîru a fost de asemenea trimisă în judecată pentru complicitate la cumpărare de influență în formă continuată, iar Maria Cociorvan, din Iaslovăț, pensionara devenită oarecum vedetă TV, după ce a fost dusă cu duba la DNA București, iar după audieri a fost lăsată în stradă, în Capitală, fără niciun leu în batistă, să-și caute singură un mijloc de transport către casă, a fost trimisă în judecată pentru cumpărare de influență în formă continuată, dar a decedat între timp.
In acest  dosar s-a mai dispus trimiterea în judecată a lui Ioan Onufrei, primar al comunei Marginea, pentru complicitate la abuz în serviciu. Pentru ultimii enumerați nu s-a luat nicio măsură preventivă încă din startul declanșării procedurilor de inculpare publică. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …

One comment

  1. La puscarie cu Dîmbu, Babiuc si Olarean + recuperarea prejudiciului creeat de acestia.