Friday , April 26 2024

Faţă de anul trecut, insolvenţele au scăzut cu 32,2%, dizolvările cu 34,7%, iar suspendările de activitate cu 50,2%

Mediul de afaceri sucevean pare să se fi curăţat de firme neviabile, cel puţin aşa arată o statistică a Registrului Comerţului
registru


Conform statisticilor puse la dispoziţie de Oficiul Registrului Comerţului (ORC), la sfârşitul lunii octombrie  a acestui an erau înregistraţi în judeţul Suceava 24.233 de profesionişti activi din punct de vedere juridic (agenţi economici), din care firme 13.615 şi persoane fizice autorizate 10.618. Spre comparaţie, la sfârşitul aceluiaşi interval al anului trecut, erau înregistraţi în evidenţele ORC 21.936 profesionişti activi, din care 13.169 firme şi 8.767 persoane fizice autorizate. Am remarcat deja că anul 2014 poate fi considerat, măcar din punct de vedere al statisticilor furnizate de ORC, unul al micului reviriment în ceea ce priveşte apetenţa pentru deschiderea de afaceri noi în judeţul nostru chiar dacă acestea sunt de mai mică anvergură.
Tendinţa de la începutul anului de reviriment al interesului pentru afaceri devine mai pregnantă. Se poate constata astfel că sucevenii s-au reorientat către afacerile individuale, în detrimentul celor “de firmă”, astfel încât, deşi nu au crescut foarte mult înmatriculările la Registrul Comerţului, a fost evvidentă o creştere la capitolul persoane fizice autorizate de aproximativ 18%.
Dacă facem o analiză şi pe alţi indicatori publicaţi de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, atitudinea privind evoluţia mediului de afaceri la nivelul judeţului Suceava este şi mai încurajatoare. Astfel, numărul de radieri de firme în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2014 a fost de 1.438, faţă de 1.610 în primele zece luni ale anului trecut, ceea ce înseamnă o scădere cu peste 10%, cu precizarea că la nivel naţional s-a petrecut de asemenea o scădere dar numai cu 3,7% a numărului de firme radiate. In ceea ce priveşte dizolvările de  firme, scăderea de la un an la altul, în primele zece luni este încă şi mai pronunţată, de la 435 la 284, respectiv 34,7%. La nivelul întregii ţări, s-a înregistrat la fel o scădere a numărului de societăţi dizolvate, dar numai cu 20,2%. Un alt capitol statistic – suspendările de activitate cerute de patronii firmelor, a înregistrat la Suceava o diminuare şi mai drastică. Astfel, dacă în primele zece luni ale anului trecut Oficiul Registrului Comerţului Suceava a înregistrat 509 asemenea solicitări, până la 31 octombrie a.c. au fost introduse în baza de date doar 253 asemenea cazuri, ceea ce înseamnă o scădere de peste 50,2%, scăderea, existentă la nivelul întregii ţări, fiind la aproximativ jumătate – 28,3%. Un ultim indicator centralizat de Oficiul Registrului Comerţului îl constituie cel care vizează societăţile intrate în insolvenţă în perioada 1 ianuarie – 31octombrie 2014 în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Si aici, scăderea este importantă, de la 341 în primele 10 luni ale anului 2013, la 231 în acelaşi interval al acestui an. Asta înseamnă o scădere cu 32,2% a numărului acestor solicitări de la un an la altul, tendinţa fiind şi aici la fel ca cea din întreaga ţară, dar cu zece procente mai mare. La nivel naţional, au intrat în insolvenţă în primele zece luni ale anului în curs 18.007 firme, cu 23,5% mai puţine decât în intervalul corespunzător al anului trecut, când sau înregistrat 23.543 asemenea cereri. (N.R.)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …