Elicopterul care s-a tot învârtit ieri deasupra Sucevei repeta pentru un exercițiu tactic

19/09/17 ora:10:42am

Majoritatea sucevenilor au crezut că a fost mobilizat pentru a fi de folos în dezastrul din Transilvania. Seful ISU Suceava, generalul Ioan Burlui, i-a liniștit pe concitadini, arătând că de fapt s-au făcut niște manevre cu un elicopter pentru a se vedea cum se va desfășura o aplicație pe data de 26 septembrie, când se va simula o intervenție pentru stingerea unui incendiu și salvarea pacienților de la Spitalul Județean

 elicopter

Pe tot parcursul dimineții de ieri, pe deasupra municipiului Suceava a tot zburat un elicopter. Pe bună dreptate, sucevenii s-au îngrijorat, fiindcă nu știau ce se întâmplă. Aflând însă că la puțină distanță, în zona de munte a  județului și peste Carpații Orientali, în județul Bistrița-Năsăud, vijeliile omorau oameni și dărâmau case, distrugeau infrastructuri de miliarde de lei, au crezut mai întâi că zborurile de deasupra municipiului vizează acțiuni de salvare pentru persoane aflate în pericol la câțiva zeci de kilometri de noi, prinși în cine știe ce situație dramatică.

Generalul Ioan Burlui, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava, a explicat însă că tot traficul intens și tot zgomotul produs de elicopter, spre sperietura cetățenilor, a fost cauzat de un  simplu antrenament pentru un exercițiu tactic ce va fi organizat pe data de 26 septembrie a.c. Generalul Ioan Burlui a arătat că “ISU Suceava are ­pla­nificat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren, având ca temă acțiunea comitetului local pentru situații de urgență, a comitetului județean pentru situații de urgență, a ISU Suceava și a celorlalte forțe cu responsabilitate în domeniul situațiilor de urgență privind gestionarea unei situații de urgență generată de un seism urmat de incendii la Spitalul Județean de Urgență din Suceava”, a explicat generul Ioan Burlui, șef al ISU Suceava. El a precizat că aplicația efectivă va avea loc pe data de 26 septembrie a.c., iar în cursul zilei de luni, 18 septembrie, la sediul ISU Bucovina Suceava și la Spitalul Județean Suceava a avut loc o întâlnire cu toți factorii implicați în organizarea și desfășurarea exercițiului ce se va desfășura în data de 26 septembrie. Generalul Ioan Burlui a mai arătat că printre resursele direcționate către exercițiul din 26 septembrie la Suceava se află personal și tehnică de luptă din cadrul Unității Speciale de Aviație a Ministerului de Interne de la Iași, personal medical din cadrul Spitalului de Urgență “Sf. Spiridon” Iași, personal și tehnică ce va veni de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență  “Mihail Grigorie Sturza” din Iași.

Managerul Spitalului Județean, Vasile Râmbu, a oferit câteva detalii: “Elicopterul Unității Speciale de Aviație Iași a făcut un fel de simulare la Spitalul Județean Suceava în cursul zilei de ieri, pentru ca totul să decurgă fără incidente pe data de 26 septembrie, când este programat un amplu exercițiu de intervenție de stingere a unui incendiu și implicit de salvare și evacuare a personalului și a pacienților”. El a mai arătat că  “cei de la ISU organizează săptămâna viitoare, pe 26 septembrie, un amplu exercițiu pentru stingerea unui incendiu. Accesul pe poarta doi a spitalului va fi restricționat, în curte urmând să se amplaseze și un spital de campanie. ­E­xercițiul de simulare de incendiu este programat pentru dimineață și sperăm că se va încheia în jurul orelor 15.00 pentru a nu afecta programul de vizită, în caz contrar și accesul vizitatorilor în spital va fi restricționat. Cu această ocazie vedem și noi în ce condiții se poate manevra un elicopter pe acest corp de clădire, în vederea amplasării heliportului. Urmează să se facă expertiza tehnică a clădirii, dar zona cea mai bună pentru heliport rămâne zona frontală, deasupra Unității de Primiri Urgențe”, a explicat ieri Vasile Rîmbu, ­ma­nagerul Spitalului Județean Suceava. (Cristina RUSTI, N.R.)