După 9 ani de anchete și procese, dosarul intoxicaților de la “Casa Aristocrat” a ajuns la final. Patronul Filipciuc – condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare

21/01/19 ora:6:30am

In februarie 2010, un bărbat a murit intoxicat cu monoxid de carbon și alte 16 persoane au ajuns la spital după o noapte petrecută la pensiunea „Casa Aristocrat”, de la ieșirea din Suceava spre Şcheia. De atunci si până acum s-au făcut anchete și  expertize și au avut loc nenumărate procese, concluzia fiind că nimeni nu merge la pușcărie pentru ce s-a întâmplat, judecătorii aplicând doar pedepse cu suspendare și dispunând plata unor despăgubiri cuprinse între 30.000 și 75.000 de lei 

Gheorghe Filipciuc

Gheorghe Filipciuc

Curtea de Apel Suceava a admis săptămâna trecută apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava și de inculpații SC Mer Dum SRL, Gheorghe Filipciuc, Ionel Luchian, Dumitru Paul Pădurariu, Codrin Costinel Slavu și Mihail Moroșan împotriva sentinței penale pronunțată de Judecătoria Suceava la data de 5 iulie 2017. Astfel, judecătorii suceveni au încetat procesul penal privind inculpații SC Mer Dum SRL, Gheorghe Filipciuc, Dumitru Paul Pădurariu și Codrin Costinel Slavu pentru săvârșirea infracțiunii de neluare a vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, iar pentru inculpata SC Mer Dum SRL și pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

De asemenea, a fost încetat procesul penal privind pe inculpatul Mihail Moroșan pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă tot ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Magistrații suceveni l-au condamnat pe inculpatul Gheorghe Filipciuc, patronul mai multor restaurante și hoteluri din Suceava, printre care și “Zamca” și “Eden Garden”, la un an și șase luni de închisoare cu suspendare pe un termen de încercare de trei ani și șase luni pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Ionel Luchian a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de trei ani pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă

Dumitru Paul Pădurariu a fost condamnat la doi ani și trei luni de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de patru ani și trei luni, iar Codrin Costinel Slavu la doi ani și șase luni de închisoare cu un termen de încercare de patru ani și șase luni. Cei doi au fost condamnați pentru ucidere din culpă.

Inculpații Ionel Luchian, Dumitru Paul Pădurariu și Codrin Costinel Slavu trebuie să plătească părților civile Maria Ciupercă, Vlad Constantin Ciupercă și Petru Iulian Ciupercă suma de câte 75.000 de lei fiecărei părți civile cu acest titlu, iar părților civile Marița Ciupercă și Grigore Ciupercă suma de câte 30.000 lei fiecărei părți civile cu același titlu. Decizia instanței sucevene este una definitivă.

Un bărbat a murit intoxicat cu monoxid de carbon într-una dintre camerele pensiunii Aristocrat

La începutul lunii februarie 2010, un bărbat a murit, iar alte 16 persoane au ajuns la spital după o noapte petrecută la pensiunea „Casa Aristocrat”, de la ieșire din Suceava spre Şcheia. În dimineața zilei de 4 februarie 2010, mai multe persoane cazate la această pensiune au început să acuze dureri de cap și stări de greață.

Administratorul pensiunii, Gheorghe Filipciuc, a chemat reprezentanții firmei MER DUM, care a instalat centrala termică și instalația de încălzire pentru a face verificări. Toate camerele au început să fie verificate, însă la camera 106 nu răspundea nimeni. Unul dintre angajați a deschis ușa cu o cheie de rezevă, iar în interior a fost găsit un bărbat care era întins pe pat fără suflare.

Daniel Ciupercă pe numele său, în vârstă de 45 de ani, din Focșani, era venit la Suceava în interes de serviciu. Din cei 23 de clienți cazați la „Casa Aristocrat”, 16 – printre care și doi copii de 4, respectiv 8 ani, au ajuns la Spitalul Județean Suceava, însă nici una dintre victime nu era într-o stare foarte gravă.

După ce Institutul de Medicină Legală Mina Minovici București a finalizat analizele care confirma faptul că Daniel Ciupercă a murit în noaptea de 3 spre 4 februarie 2010, într-una din camerele pensiunii Aristocrat intoxicat cu monoxid de carbon provenit din centrala termica a clădirii, iar nicidecum în urma unor probleme cardiace. Potrivit anchetatorilor, vinovați sunt cei care au montat instalația de încălzire, dar și patronul Gheorghe Filpciuc, pentru că a dispus efectuarea de modificări neautorizate la această instalație.

Fost ofițer de poliție la IPJ Vrancea, Daniel Ciupercă lucra ca reprezentant de vânzări la o companie de piese auto din Sibiu, iar la Suceava se afla în interes de serviciu. Imediat după descoperirea cadavrului acestuia în camera pensiunii Aristocrat, s-a afirmat de către anchetatori că barbatul ar fi murit din cauza unui infarct, pentru că pe noptieră au fost găsite medicamente indicate pentru afecțiuni cardiace iar alături de pat avea mai multe sticle de bere.

O serie de constatări anterioare ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), arată că încă din start, construirea localului Aristocrat s-a făcut fără respectarea legii. ISU a monitorizat construcția localului Aristocrat încă din temelii, mai ales că acesta s-a ridicat pe cenușa defunctei pensiuni Dolce Vita, care a fost distrusă de flăcări în 2008.

Reprezentanții ISU Suceava au explicat atunci că Gheorghe Filipciuc, patronul hotelului Zamca, cel care a cumpărat terenul și ce a mai rămas din pensiunea Dolce Vita, după incendiere, a solicitat și a obținut de la ISU Suceava un aviz PSI, în baza unei autorizații de construire pentru spații de birouri și depozit.

În vara anului 2009, pompierii suceveni și-au dat seama că Filipciuc inteționează să construiască altceva în respectiva locație – un restaurant și o pensiune, astfel încât acesta a fost sancționat, înainte de deschiderea „Casei Aristocrat”, cu o amendă de 5.000 de lei. Filipciuc a plătit amenda și a mers mai departe cu proiectul propriu.

La începutul anului 2015, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaților SC MER – DUM SRL, SC SANITERM SRL, Gheorghe Filipciuc, Dumitru Paul Pădurariu și Codrin Costinel Slavu, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, Gheorghe Filpciuc pentru ucidere din culpă și neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate și sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav și iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, Ionel Luchian pentru ucidere din culpă și fals intelectual, Bogdan Mamciuc, Mihai Bejenar, Vasile Galan și Ioan Ilie, pentru fals intelectual, în timp ce Mihail Moroșan a fost trimis în judecată pentru comiterea infracțiunii de mărturie mincinoasă. (O.S.)