Thursday , May 2 2024

Directorul adjunct al DSP Suceava, diagnosticat cu o infecție intraspitalicească

Medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, director adjunct al Direcției de Sănătate Publică Suceava, a fost diagnosticat cu Clostridium difficile, chiar dacă nu a fost internată recent în niciun spital, singura explicație pentru îmbolnăvire fiind aceea că s-a contaminat în timp ce supraveghea recoltarea de probe din spitalele din județ . Cătălina Zorescu a fost nevoită să stea o perioadă de zece zile la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean pentru a trata infecția .  “In momentul internării, analizele de laborator au confirmat prezența microbului”, a declarat medicul infecționist Loredana Corodescu  

 
Catalina zorescu [800x600]

Chiar dacă autoritățile sucevene încearcă să învăluie în cel mai puternic mister posibil numărul infecțiilor intraspitalicești din județ, se pare că acestea continuă să facă din ce în ce mai multe victime. Infecțiile nosocomiale există în toate spitalele din lume, dar la noi toată lumea încearcă să ascundă sub preș gunoiul și să spere că nu va fi niciodată în postura de pacient. Realitatea este mult mai dură și cazul doctoriței Zorescu demonstrează că trebuie făcut ceva și urgent. Directoarea adjunctă a Direcției de Sănătate Publică a contractat o astfel de infecție chiar dacă nu a fost internată recent în nicio unitate spitalicească, deci din postura de pacientă, singura explicație a reprezentanților DSP fiind aceea că medicul Zorescu s-a contaminat cu Clostridium difficile în timp ce supraveghea recoltarea unor probe de pe suprafețe din mai multe spitale din județ.
“A fost internată pentru o perioadă de zece zile în secția de Boli Infecțioase, unde a primit tratament specific pentru această infecție. Nu am supravegheat-o eu personal, a fost pacienta unei colege de-a mele. Valoarea tratamentului s-a ridicat la aproximativ 5.000 de lei, medicamentele folosite în astfel de cazuri fiind destul de scumpe. Este adevărat că în momentul internării testele de laborator au confirmat prezența infecției intraspitalicești Clostridium difficile, dar după zece zile de tratament, înainte de externare, rezultatele au fost negative”, ne-a declarat medicul infecționist Loredana Corodescu.
Directoarea adjunctă a DSP Suceava se află de trei săptămâni în concediu medical, în pre­zent starea sa de sănătate fiind mai bună. “Am fost externată, iar acum mă refac la domiciliu. Nu vreau să comentez nimic, doar că cei de la Boli Infecțioase s-au comportat exemplar și au dat dovadă de profesionalism”, ne-a declarat telefonic medicul Cătălina Zorescu.
De profesionalism a încercat să dea dovadă și directorul-adjunct al DSP când doi nou-născuți au murit după ce au luat o infecție intraspita­licească din secția de Maternitate a Spitalului Suceava, dar nu a fost lăsată să facă ceea ce trebuia, ba din contră, a fost muștruluită grozav de prefectul Constantin Harasim pentru că a îndrăznit să comunice opiniei publice că la Spitalul Județean sunt astfel de infecții care pot ucide. Drept urmare, nimeni nu a mai fost sancționat atunci, așa cum, probabil, nu se va ști niciodată de la ce spital au provenit acele probe cu Clostridium difficile de la care s-a contaminat doctorița Zorescu. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lucian Harșovschi: Serviciul de închiriere a trotinetelor electrice și-a reluat activitatea

Începând cu data de 1 mai, serviciul de închiriere a trotinetelor electrice al Primăriei Municipiului …

5 comments

  1. Bacilul Clostridium difficile nu este chiar atat de infectios. Se poate trata si la domiciliu la recomandarea medicului si provine din administrarea in exces de antibiotice pe perioade scurte fara o protectie adecvata. Problema este ca vancomicina care este de electie in acest caz nu prea se mai gaseste….

  2. tudor haidamac

    am un copil ucis in maternitatea spitalului judetean suceava si nimeni nu raspunde!pseudomonas aeroginosa nu am duso eu de acasa,este o infectie nosocomiala luata din spital!cine raspunde?COPILUL(mortul),MAMA,TATA!!!Aceasta este parerea medicilor.

  3. O porcarie e in spitalele din Romanika!! Asistentele nu stiu sa faca o frupa sanguina doctorii iau spaga la scoli pistliceale sanitare se scot la norma doctorii iau spaga si macar daca ar fi buni profesional!

  4. Pacat ca a patit asa ceva!Poate ar trebui ca si medicii sa fie mai protejati!

  5. nu se poate? dar cum informatia nu a fost inca secretizata.?