Saturday , May 11 2024

Din cei 759.000 de locuitori ai județului, angajați sunt doar 112.000. Oficial, jumătate dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim pe economie

La nivel național, sunt aproximativ 1,7 milioane de salariați plătiți cu salariul minim, adică 30% din numărul total de angajați, față de aproape 50%, cât reprezintă la Suceava numărul celor plătiți oficial la cel mai mic nivel posibil. Această situație se datorează într-o oarecare măsură componentei gri a economiei sucevene, dar și faptului că activitatea economică în județ se bazează pe servicii și retail, unde salariile sunt extrem de mici. Câștigul salarial mediu net în luna iunie 2019 în județul Suceava a fost de 2.510 lei, în condițiile în care la nivel național câștigul salarial mediu net a fost 3.119 lei

Așa, când se risipește fumul grătarelor de pe la festivalurile și iarmaroacele care au copleșit vara asta mândra Bucovină, se zăresc din nou, foarte clar, cifrele hâde ale realității economice din județul Suceava. Sunt aceleași, cam cele mai proaste din țară, de ani de zile. N-au reușit până acum să le îndulcească nici mult trâmbițatul aflux de turiști care ne cotropesc, chipurile, vară de vară, nici dănțuitul pe creste și nici țipuriturile scumpe ale așa-zișilor folcloriști cocoțați non-stop pe scenele ridicate aproape oriunde s-a găsit o toloacă sau vreo stână în județul Suceava.

Şi, pentru că mecanismele economiei nu vor putea fi unse niciodată cu slănină sau afinată și se blochează de-a binelea când văd vouchere comuniste, probabil că vom fi în continuare la coada turmei până când vom înțelege că în loc să investim uriașe sume din bugetele publice în parada trăistuțelor peste bundițe, mai bine am investi grosul banilor în adevăratele motoare de producere a bunăstării.

De ani de zile, statisticile ne plasează pe ultimele locuri din țară din punct de vedere al veniturilor. Angajații din județul Suceava sunt rupți în fund. Oficial. Şi asta o spun cifrele statisticii de stat, pe care nu prea are cum să le contrazică niciun șefuț, fie că e el de la București sau de pe la noi din târg.

Conform datelor furnizate de Direcția Județeană de Statistică Suceava, la 1 ianuarie 2019, în județul nostru viețuiau 759.889 de persoane. Din acestea, în luna iunie a acestui an erau angajați (pe perioadă nedeterminată sau determinată) doar 112.091 suceveni. Câștigul salarial mediu net în luna iunie 2019 în județul Suceava a fost de 2.510 lei, în condițiile în care la nivel național câștigul salarial mediu net a fost 3.119 lei.

Pe lângă faptul că avem un număr extrem de mic de angajați, raportat la numărul total al populației județului, din acești 112.091 de oameni angajați oficial, aproape jumătate – 52.219 persoane – sunt plătiți, oficial, cu salariul minim pe economie.

Conform unei analize realizate de «Ziarul Financiar» săptămâna trecută, la nivel național ar fi în această situație, cu salariul minim, aproximativ 1,7 milioane de angajați – ceea ce reprezintă cam 30% din totalul celor aproximativ 5,6 milioane de angajați activi din România. Așa cum am spus, din păcate, la Suceava această cifră a oamenilor plătiți la cel mai mic nivel posibil se apropie de 50% din totalul angajaților.

„Există un cumul de factori pentru care sunt atât de mulți salariați care primesc salariul minim. Aceste statistici arată că există încă o componentă importantă a economiei gri, în care oamenii lucrează, cu forme declarate, la nivelul minim, dar în realitate ei ar putea câștiga sume mai mari”, a explicat pentru zf.ro Raluca Pîrvu, business manager la BPI Group, companie de consultanță în management și resurse umane. „Dincolo de economia la gri, în zona de servicii, echivalentul industriei din perspectiva salariilor mici este reprezentat de către sectorul retail, cunoscut pentru salariile mici, apropiate de nivelul minim“, a mai spus Raluca Pîrvu.

În prezent, în România există trei niveluri ale salariilor minime: de 1.263 de lei net (2.080 de lei brut), de 1.413 lei net (2.350 de lei brut) pentru angajații cu studii superioare încadrați pe poziții cu studii superioare și 1.774 de lei net pe lună (3.000 de lei brut) pentru angajații din domeniul construcțiilor. (O.S.)

Vezi si

Vasile Rîmbu, numărul 1 pe buletinele de vot

Biroul Electoral Municipal Suceava a organizat tragerea la sorți în urma căreia a fost stabilită …

9 comments

  1. Pe hârtie, județul Suceava sta prost dpv economic. In realitate, sunt mulți bucovineni care muncesc in Occident și trimit bani acasă, cu ajutorul cărora trăiesc alte persoane. Vedeți ce case s-au construit in ultimii 15 ani, in special in zona de munte a județului. PS Ca peste tot in România, și in județul Suceava evaziunea fiscală este la putere.

  2. După ce că mediul privat e 99.9 % evazionist, mai e și cu gura mare, exact ca asistații social care spun că plătesc dari. Am renovat apartamentul, nu am primit vreun bon fiscal de la nimeni, am avut nunta, dimineață am lăsat ceva zeci de mii la restaurant, niciun bon evident, formația fără bon , fotograful taie chitanță pe 500 lei și încasează 1000de euro și exemplele pot continua…Dar toți acești “cocoșați” contribuie consistent la bugetul general consolidat… Exact cât o shaorma

  3. In cazul bugetarilor statul ia dintr-un buzunar si da in altul. Unde e plus valoarea mai “aristocratilor stilati” numiti si bugetari.

  4. In cazul buget

  5. Cei oprește pe patronii plângăreți din Suceava să asigure salarii decente angajaților ? Da tichete de vacanță !!!!! Când la PATRONI salariile vor fi cu cel puțin un sfert mai mult față de bugetari….atunci vor fi bani pentru autostrăzi,spitale…etc Momentan un bugetar contribuie cât trei din mediul privat!!!!

  6. Și care sunt ” privații” cocoșați??? Cei din bazar care declară venit de 500 -1000 pe an, deci PE AN!!! Sau privații cu 3 angajați plătiți la minim și cu societatea pe pierdere , dar care au Mercedes… Hai sa fim serioși! Cereți salarii ca la stat, cine vă oprește! Încă nu cunosc ” cocoșați” cu credit pe 30 de ani!

  7. Atata timp cat guvernarea PSD-ista da bani pentru nemunca, sau salarii bugetarilor care freaca menta, niciodata nu o sa se dezvolte economia. In plus, biciuirea efectiva cu taxe si impozite a celor care INCA mai fac ceva, te obliga efectiv sa platesti salariile la gri.
    Poate ar fi fost de mentionat ca foarte multi intreprinzatori vor sa renunte la grijile zilei (de unde iau bani de salarii, cum imi incasez clientii, oare gasesc ceva clienti noi) si sa stea si ei pe bani de la stat.
    Acesti sunt votanti PSD, care freaca menta si nu gandesc ca nu ai de unde lua daca nu mai si pui, Sa nu iuitam si de favorizatii sortii, gen Iordache, care are elicopter la dispozitie pentru o cacaraie.

  8. De ce nu spuneti adevarul ca din cei 759.000 locuitori statistici cetateni reali care locuiesc in judetul Suceava sunt mult mai putini si de ce nu spuneti si faptul ca de fapt sunt multi cetateni din Ucraina si Republica Moldova care figureaza fictiv ca avand domililiul in judetul Suceava (cei care au obtinut cetatenia romana).

  9. Lasa ca se traieste bine in Suceava. Peste 60% sunt bugetari cu salarii ”bunicele” sa nu spun nesimtite. La cat muncesc este jenant . Cel mai sfidator e ca iti cer cu nerusinare in continuare spaga sa se miste mai repede iar cand ii iei un pic mai tare se fofileaza dupa ”lege”. De asta totul merge asa cum merge si pleaca tinerii din tara. Privatii sunt cocosati de taxe si impozite care se duc in salariile nerusinate ale bugetarilor in loc sa mearga spre investii de genul autostrazilor , spitalelor etc. Au ajuns pensionarii cotcari care toata viata au lucrat la stat inca de pe vremea lui ceasca sa isi rada de cei care muncesc acum pe salariul minim pe economie, pentru ca si astia au pensii de la 1500 lei in sus , sus de tot. Ce sa mai vorbesti de cei cu pensii speciale. Bugetarii si pensionarii nici nu ar trebui sa aiba drept de vot pentru ca nu ei duc in spinare statul.