Friday , April 26 2024

Cum se împart banii din buget, la țară

La Fântânele s-au alocat 150 de mii de lei pentru repararea unui baraj lat de patru metri la un iaz ce oricum indundă pământurile oamenilor. In schimb, pentru “drumuri comunale” a fost direcționată suma de numai 40 de mii de lei. Din bugetul sărac al comunei, un sfert nu are o destinație precisă fiind trecut la categoriile “alte bunuri și servicii” ori “alte cheltuieli”. Primăria Fântânele mizează însă pe un buget total de 4,75 milioane de lei, bani în majoritate așteptați de la guvern. Autoritatea publică locală și-a trecut în evidențe și un excedent, de 1,4 milioane de lei din fondurile europene, ce se așteaptă a veni pentru finalizarea lucrărilor la căminul cultural Bănești 

 Primaria fantanele


Un monument de cheltuire nejustificată a banului public a fost sesizat de cetățeni ai comunei Fântânele, localitate și așa expusă prin anchetele penale pe care le fac procurorii și polițiștii în cazul unei fetițe de doar 11 ani din localitate care a fost șantajată și batjocorită de niște flăcăi de prin sat.
Marți dimineață, când procurorii și polițiștii descindeau la locuințele unor indivizi implicați în respectivul caz, se desfășura la sediul Primăriei, o ședință de consiliu local pentru aprobarea bugetului pe acest an. Votul s-a făcut oarecum “în bloc”, primarul PSD al comunei Fântânele, Gheorghe Cornea, fiind semnatarul raportului la proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local pentru anul 2016.
Argumentele sale vizează “investiții mari și necesare”, dar și recomandarea să se țină seama că “anul 2016 este an electoral și cheltuielile legate de scrutin sunt suportate de autoritatea locală”. S-a mai explicat  că “ avem două investiții mari și necesare, respectiv construirea unei grădinițe în satul Fântânele și realizarea alimentării cu apă cu canalizare, apoi s-a ținut cont de faptul că am fost nevoiți a pune în conservare Iazul Bănești până la realizarea barajului pentru acumulări mici, astfel încât să primim autorizație de funcționare”. Aceasta este expunerea de motive pentru proiectul de buget înaintat spre aprobare de către cei 13 consilieri locali ai comunei Fântânele.
Oameni din Fântânele, care au terenuri în zona unui iaz pentru a cărui menținere va trebui cheltuită suma de 150.000 de lei, sumă aprobată în consiliul local al comunei au arătat cam ce se dorește să se facă cu acești bani: să se refacă barajul, și obținerea de avize de construire în acest sens. De reținut că iazul a fost construit în anii ‘80 pe un mic izvoraș, denumit ulterior “canalul Sălăgeni”. Alte izvoare din preajmă au fost în anii comunismului direcționate spre acumularea care  la sfârșitul anilor ’80, avea cam 15 hectare de luciu de apă. Barajul, lat de patru metri, ridicat acum peste 30 de ani de Cooperativa Agricolă de Producție din zonă, a permis  acumularea în care s-au perpetuat diferite specii de pești – caras, crap, chiar știucă, specii probabil introduse pe vremea comunismului.
Necazul nu vine însă de la pește, pentru comunitatea de la Fântânele ci de la felul în care iazul, neîngrijit de autoritățile locale, a ajuns să ocupe în plus, circa 30 de hectare de teren agricol al riveranilor. Primarul Cornea a decis să spargă digul de patru metri care împiedica scurgerea izvoarelor în aval, operațiune deja efectuată anul trecut. Anul acesta însă consiliul local Fântânele a decis să se aloce 150 de mii de lei pentru “avize, construire baraj”, în aceeași locație.
Greu de înțeles de la distanță care este intenția reală a executivului din comuna Fântânele. Să repare barajul pe care l-a spart pentru ca apa din spatele digului să nu inunde proprietățile oamenilor, să conserve iazul acumulat în spatele digului ridicat de comuniști pentru piscicultură ori pentru alte scopuri în interesul comunității.
Am aflat, pe de altă parte,că primăria Fântânele are stabilit anul acesta, ca venituri din fonduri proprii, suma de 470.000 de lei. Se mizează pe alocații bugetare diverse, de la salarii , ajutoare, drepturi pentru persoanele cu handicap, echilibrare de bugete, subvenții lemne și cote defalcate din TVA suma totală de 4,75 milioane de lei. De zece ori mai mult de primit, decât de încasat de la contribuabilii locali.
Cel mai relevant aspect în ceea ce privește modul în care s-a constituit bugetul local al acestei localități este însă descris chiar în proiectul de hotărâre votat marți dimineață de consilierii locali de la Fântânele. S-au alocat câte 50.000 de lei la “alte bunuri și servicii”  respectiv “alte cheltuieli”. 25.000 de lei s-au alocat “aniversării  50 de ani ^obiceiuri de iarnă/pom”, cum am spus, 150.000 lei  – avize construirea baraj, 20.000 de lei pentru “SF apă- canal și altele”, 30.000 de lei pentru “studiu hidro-geologic – captare apă”.
Trebuie de menționat că s-a alocat de către consilierii locali, la cererea primarului și suma de 100.000 de lei pentru “alegeri comună”.
După această suită de cifre năucitoare, mai trebuie precizat doar faptul că în propunerea de buget a primarul Gheorghe Cornea de la Fântânele, banii alocați “dumurilor conunale’ în total pentru acest an înseamnă 40.000 de lei. Mai puțin de o treime decât banii pentru baraj, mai puțin decât  sumele alocate pentru studii diferite cu destinație către firme. Trebuie de menționat că pentru anumite studii, incluse în proiectul de buget al comunei Fântânele votat în această săptămână, au fost prinși bani în bugetul local de mulți ani în urmă, cheltuiți fără nicio finalitate. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …

2 comments

  1. Pentru doua zile de alegeri(locale si parlamentare) sa cheltuiti
    din banul public un miliard de lei vechi ,cum se poate asa ceva ? Cred ca vrei sa-ti acoperi delapidarea descoperita de controlul Curtii de Conturi,asa ca vrei sa mai furi din nou.Nu uita ca vei plati toate aceste matrapalzicuri cu virf si indesat atit tu cit si acoltii tai din acest consiliu local,care au fost partasi alaturi de tine la aceste lucruri rele pe care le-ti facut impreuna.Cu dosarul penal cum o s-o scoti la capat? Am fost si eu primar ,dar asa ceva nu am facut .

  2. stimata redactie, va invitam sa faceti o “vizita” si la primaria ipotesti – aici, aproape de noi, sa va minunati cum au decis alesii locali si primarele, cu privire la cheltuirea banului public in 2016.
    poate mai descalciti si dvs. itele de acolo, ca tare incurcate si dubioase se arata, la cum s-au alocat fonduri pe te miri ce, iar pt. nevoi reale ale localnicilor (apa, canalizare) – “nu sunt bani”, “e criza”, “sunt alte prioritati” (!?), “ce ne scoateti ochii cu ..bip-bip….astea?”