Saturday , May 11 2024

Cu patru morţi în spate şi un protest amplu în faţă autorităţile vor să lumineze “Zidul Morţii”

protest zidul mortii

Cu o zi mai devreme de protestul anunţat la intersecţia dintre DN 17 şi şoseaua de centură a Sucevei vor fi puse benzi rezonatoare, iar ieri seară a început, timid, suplimentarea numărului de lămpi de semnalizare. In următoarele zile, dar la o dată care nu a putut fi precizată, vor fi puşi stâlpi pentru iluminatul public 

In trei zile de la teribilul accident în urma căruia şi-a pierdut viaţa un tânăr de 21 de ani la intersecţia dintre DN 17 şi şoseaua de centură a Sucevei, încă aflată în construcţie, nu au apărut niciun fel de îmbunătăţiri semnificative ale amenajărilor rutiere din zonă. Abia ieri seară, după ora 17.00, câţiva muncitori schimbau nişte becuri de la lămpile de semnalizare ca să poată fi asigurat un iluminat mai bun în zonă, însă chiar şi în aceste condiţii este discutabil cât de bine pot să facă faţă acestea ceţii.
Bilanţul situaţiei este mai tragic decât pare. Cu mai bine de un an în urmă, alte trei persoane care se aflau într-un camion îşi găseau sfârşitul după ce se izbeau de zidul de la amenajarea rutieră resectivă. La aceea dată, zona nu era deloc semnalizată iar intersecţia respectivă era, în condiţii de ceaţă, un pericol chiar şi pentru şoferii experimentaţi. A trecut un an şi autorităţile nu au fost în stare să finalizeze nu centura de ocolire a Sucevei ca atare, ci şi-au dat proba incapacităţii de a duce la bun sfârşit lucrarea de amenajare la sensul giratoriu. Pilonul care a fost gândit ca să aibă funcţiunea unui sens giratoriu nu a fost finalizat, zidul care ar fi trebuit să aibă forma unui con tocmai pentru a atenua şocul unui eventual impact al unei maşini nu a fost terminat iar zona nu este deloc luminată pe timp de noapte.
Semnalizarea rutieră este pusă, într-adevăr, vreo patru sute de metri înainte de intersecţia respectivă, dar la cum este conceput drumul, în condiţii de ceaţă şi dacă nici viteza nu este adaptată corespunzător, greu pot fi observate însemnele respective. Acum, se discută dacă a fost sau nu bine realizat proiectul iar vina este aruncată de cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pe spinarea firmei SCCF care realizarea lucrarea la şoseaua de centură despre care a spus că „este responsabilă pentru asigurarea managementului rutier”. Cei de la CNADNR au explicat că au semnalat aceste lucruri încă din septembrie anul trecut către SCCF şi că la intersecţia respectivă au fost puse indicatoare, parapeţi, balize, lămpi cu lumină intermitentă. Nu au scăpat niciun cuvânt despre stadiul lucrărilor care este mult în urmă şi care le este imputabil pe fondul blocării finanţării.
Reacţii de acest fel nu au făcut decât să stârnească indignarea tot mai multor suceveni sătui de bătaia de joc de la şoseaua de centură şi îndeosebi de la „Zidul Morţii”. Un protest în zonă este iminent, mobilizarea s-a făcut deja pe reţele de socializare pentru seara zilei de vineri.
Cu patru morţi în cârcă şi un protest amplu în faţă, autorităţile vor să mai dreagă situaţia şi, cum se întâmplă de obicei, se face ba o comisie, ba o şedinţă. Ieri, la Prefectura Suceava, chiar a avut loc o şedinţă cu privire la această problemă la care au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai celor de la Drumuri Naţionale, Poliţie şi alte instituţii. In cursul zilei de ieri, prefectul Florin Sinescu a mers la faţa locului, după şedinţă, pentru a vedea în ce măsură varianta sa de a pune iluminat public, este aplicabilă. La întoarcere, ne-a declarat că este o soluţie aplicabilă şi că, cel mai probabil, vor fi puşi trei stâlpi de iluminat public pe fiecare sens de-a lungul drumului naţional şi doi stâlpi de iluminat public la fiecare din bretelele rutiere de la intersecţia respectivă, alimentarea urmând a se face de la un post de transformare situat în apropiere. De asemenea, în cursul zilei de joi, cu o zi mai devreme de protestul anunţat la „Zidul morţii”, se vor monta şi benzi rezonatoare dinspre Gura Humorului, ca element suplimentar de siguranţă, dar vor fi suplimentate şi lămpile de semnalizare pe DN 17. (Dan PRICOPE)
Peste 1.000 de persoane şi-au anunţat prezenţa la protestul de la „Zidul Morţii”
u mai mulţi suceveni au organizat un protest ce va avea loc vineri, 10 ianuarie 2014, la ora 20.00, la „Zidul Morţii” u această acţiune vine după ce un tânăr a decedat izbindu-se cu maşina în pilonul de susţinere a şoselei de centură a Sucevei, în acelaşi loc în care alte persoane şi-au pierdut viaţa într-un accident similar
Moartea tânărului în vârstă de 21 de ani din comuna Todireşti care s-a izbit cu maşina în „Zidul Morţii” a produs nemulţumire între suceveni. Aceştia au iniţiat pe facebook un protest la pilonul amplasat pe DN 17 la intrarea în Suceava dinspre Gura Humorului. La protestul ce va avea loc vineri, 10 ianuarie, la ora 20.00, la „Zidul Morţii”, organizatorii îi invită pe suceveni folosind următorul mesaj: „Câţi oameni trebuie să mai moară pentru a lua atitudine? Incepând cu orele 20 vom fi cât mai mulţi în semn de respect şi solidaritate pentru cei ce au murit până acum nu pentru <<neadaptarea vitezei la condiţiile de drum>>, ci pentru că este singurul zid trântit efectiv în mijlocul unui drum european!! Ia atitudine”. Cei ce doresc să participe la protest sunt aşteptaţi în parcarea hypermarketului Real la ora 19.45, fiind rugaţi să se „înarmeze” cu o candelă şi cu mult bun simţ. Protestatarii vor avea şi un banner de dimensiunea 1,5 x 5 metri ce va fi afişat pe „Zidul Morţii” şi pe care va fi inscripţionat mesajul: „AICI SE MOARE!”. Ieri, peste 1.000 de persoane îşi anunţase prezenţa la protestul organizat la „Zidul Morţii”.
Amintim că un tânăr de 21 de ani din comuna Todireşti a murit după ce a intrat cu maşina în pilonul de la „Zidul Mor?ii” de pe DN 17, chiar în locul în care în luna noiembrie 2012 mureau alte trei persoane. Cumplitul accident a avut loc în data de 3 ianuarie 2014, în jurul orei 23.00. Gheorghiţă Gabriel Grosu, de 21 ani, din comuna Todireşti, în timp ce conducea autoturismul Volkswagen Golf pe DN 17, ajungând la intersecţia cu şoseaua de centură a municipiului Suceava, nu a adaptat viteza la condiţiile de drum, mâzgă pe carosabil şi ceaţă, intrând în coliziune frontală cu zidul din beton de susţinere a intersecţiei denivelate. Tânărul a zburat prin parapet, maşina izbindu-se violent de zid chiar în locul unde în noiembrie 2012 alţi trei oameni au decedat. Chiar dacă pompierii SMURD au ajuns de urgenţă la locul accidentului şi au reuşit să-l scoată pe Gabriel dintre fiarele contorsionate ale maşinii acesta nu a mai putut fi salvat, rănile suferite de el fiind necompatibile cu viaţa. (C.Z.)

Vezi si

O nouă ediție a atelierului de educație muzeală ”Micii arheologi și restauratori la Cetatea de Scaun a Sucevei”

Muzeul Național al Bucovinei lansează o nouă provocare pentru grupurile de elevi care vin să …

One comment

  1. 1. A FOST INTOCMIT UN PROIECT – DE CINE?
    2. PROIECTUL A FOST VERIFICAT SI APROBAT – DE CINE?
    DE CE TREBUIA SA EXISTE UN SENS GIRATORIU PE UN DRUM NATIONAL? (UNII SPUN CA ESTE EUROPEAN).