Copii rromi trimiși acasă de la Şcoala Mironu după ce sute de părinți s-au întors din Italia și nu au anunțat autoritățile

25/02/20 ora:7:59am

Primarul comunei Valea Moldovei, Constantin Moroșan, a sesizat Prefectura și DSP-ul după ce aproximativ 300 de rromi s-au întors zilele trecute din zona Bergamo, Italia. “Ştiu că s-au întors vreo 300, iar în seara aceasta mai vin vreo două microbuze. Eu nu pot să intru la ei, că mă expun prea mult”, a declarat ieri primarul Moroșan

Primarul comunei Valea Moldovei, Constantin Moroșan (foto), a solicitat ieri ajutor Prefecturii și Direcției de Sănătate Publică, după ce aproximativ 300 de rromi s-au întors din zona Bergamo din Italia, zonă aflată în carantină din cauza coronavirusului. Se pare că aceștia au intrat în țară cu microbuze și au declarat la punctele de control vamal că se întorc din Germania. Copiii ai căror părinți au ajuns la sfârșitul săptămânii trecute în țară, venind din zona respectivă, au fost trimiși ieri acasă, de către directorul Şcolii Gimnaziale Mironu, pentru a se evita contaminarea cu noronavirus, în cazul în care vreo persoană din grupul celor aproape 300 de rromi, este infectată.

“Ştiu că s-au întors vreo 300, iar în seara aceasta mai vin vreo două microbuze. Eu nu pot să intru la ei, că mă expun prea mult. Am cerut ajutor Prefecturii și Direcției de Sănătate Publică. Directorul școlii a trimis acasă copiii ai căror tați s-au întors acum. Nu știu ce va urma. Am anunțat și la IŞJ dar încă nu ne-a transmis nimeni ce să facem”, a povestit, ieri, indignat, Constantin Moroșan, primarul comunei Valea Moldovei.

Potrivit DSP-ului, cei 300 de rromi ar trebui să stea 14 zile în carantină, într-o unitate sanitară, supravegheați de personal medical, pentru a se evita extinderea acestui virus, în cazul în care cineva este contaminat. Autoritățile sunt în alertă din cauza numărului mare de persoane, dar până acum, nici Direcția de Sănătate Publică și nici Prefectura Suceava nu a transmis măsuri concrete în acest caz. (Cristina RUŞTI)