Thursday , May 2 2024

Clădirea Observatorului Astronomic rămâne în administrarea Universității “Ştefan cel Mare”

În ședința de ieri a Consiliului Județean Suceava, proiectul de hotărâre prin care clădirea Observatorului Astronomic de pe strada Universității urma să treacă din nou în administrarea Muzeului Bucovinei, așa cum era prevăzut într-o veche Hotărâre de Guvern și cum a cerut ANAF la un recent control, nu a întrunit numărul de voturi suficient. La ședință au fost prezenți 35 de aleși județeni, dar 15 dintre aceștia s-au abținut de la vot, ceea ce a făcut ca proiectul – fiind unul de patrimoniu avea nevoie de două treimi din numărul total de mandate – să pice la vot. Rezultatul era predictibil, având în vedere că în prima parte a dezbaterilor au fost doar contre între reprezentanții universității sucevene – prorectorul Mihai Dimian și fostul rector Adrian Graur – și cei ai Muzeului și ai Consiliului Județean, directorul Emil Ursu și secretarul Județului Petru Tănase, iar social democrații au avut o abordare rezervată în prima parte, de parcă ar fi așteptat un moment sau un pretext.

image description

Secretarul județului a avut sprijinul unora dintre consilierii liberali ca de exemplu Ioan Bădeliță, dar și-a epuizat relativ rapid răbdarea și i-a dat un răspuns pe un ton destul de tranșant și oarecum expeditiv lui Mihai Dimian care încerca să aducă niște contraargumente la cele susținute de reprezentanții CJ. Chiar dacă aceste contraargumente păreau discutabile – cum ar fi încercarea referitoare la paralela cu condițiile rezolutive sau posibilitatea de a contesta în instanță raportul de control al ANAF sau la reprezentarea precisă a ceea trebuie să fie „interes public” și raportarea la ce legea definește ca „interes public” – abordarea lui Petru Tănase a servit ca o mănușă consilierilor județeni ai PSD și astfel Dan Ioan Cușnir i-a reproșat lui că s-ar fi „rățoit” la prorector.

Totuși, nu a fost nicidecum un motiv temeinic, ci alte soluții au fost invocate de social-democrații suceveni care oricum – după cum spusese la un moment dat și Mihai Grozavu, liderul de grup din deliberativ – deja luaseră decizia să se abțină de la vot. Printre argumentele invocate erau și cele de genul „opt ani (de fapt 10 ani – n.r.) a fost transferul ilegal, se poate și noi să amânăm două sau trei luni”. Asta într-o speranță iluzorie că ANAF va trece cu vederea cele dispuse în urma controlului la Muzeul Bucovinei când a cerut expres ca Observatorul Astronomic să revină de la Universitate – unde, susține tot ANAF, a fost transferat „dintr-o eroare materială” (formularea în sine este o încercare de a edulcora caracterul ilegal al transferului – n.r.).

Flutur nu se opune ca, pe viitor, să fie făcute demersuri la Guvern ca, printr-o altă hotărâre, să fie cedată Universității clădirea Observatorului

Este de remarcat, totuși, faptul că președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a încercat să tempereze spiritele, fără a pleda pentru menținerea situației actuale, ci pentru un parteneriat prin care Muzeul să poată în continuare lăsa Universității clădirea în sco­puri didactice. De altfel, șeful administrației județene a precizat de la început că vrea „la modul sincer și corect” să mențină și să intensifice parteneriatul cu Universitatea Suceava. Cu toate acestea, nu s-a dezis de opinia specialiștilor din CJ și de cea a lui Emil Ursu.

Tot Gheorghe Flutur a spus, pe de altă parte, urmare a unei intervenții a consilierilor social-demo­crați ce susțineau că ar trebui făcute demersuri la nivel central pentru o nouă hotărâre de Guvern, că nu ar avea nimic împotrivă ca tot printr-o hotărâre de Guvern să fie dat corpul de clădire în administrare sau chiar proprietatea Universității, însă a dat de înțeles că ANAF a semnalat nerespectarea de către CJ Suceava (conform unei hotărâri din prima jumătate a lui 2008) a unei hotărâri de Guvern și acest lucru trebuie remediat.

Reamintim că Observatorul Astronomic Suceava ar fi trebuit să treacă în administrarea Muze­u­lui Bucovinei, așa cum se pre­vede într-o Hotărâre de Guvern prin care acest obiectiv a fost transferat în anul 2007 de la Ministerul Culturii în proprie­tatea Consiliului Județean Su­cea­va și în administrarea Complexului Muzeal Bu­covina (din 2010 fiind aprobată și schimbarea denumirii instituției în Muzeul Bucovinei). În 2008 a fost dat în administrare Universității „Ştefan cel Mare” de către CJ Suceava, deși nu a fost specificată această posibilitate în hotărârea de Guvern.

Precizăm că un control al ANAF, Direcția Regională Iași efectuat în acest an la Muzeul Bucovinei a constatat că hotărârea de CJ din 2008 de transfer al Observatorului Astronomic în administrarea Universității ar încălca prevederile Hotărârii de Guvern prin care acesta a fost transferat de la Ministerul Culturii în proprietatea Consiliului Județean Suceava și în administrarea Muzeului Bucovinei. În raportul inspectorilor ANAF se c cerea ca, în 60 de zile, CJ Suceava să corecteze această situație.

Gheorghe Flutur a spus că a elaborat proiectul de hotărâre prin care, la final de 2018, urma să se revină asupra celor stabilite în prima parte a lui 2008 de către CJ, și că a solicitat USV să vină cu un proiect de protocol prin care să se continue activitatea actuală în cadrul Observatorului Astronomic, dar că cei de la USV au trimis doar un răspuns prin care arată care ar fi consecințele schimbării formei de administrare.

image description

Argumentele Universității și o chestiune de constituționalitate insuficient dezbătută în ședința CJ

Poate că și vrând o „descărcare politică” în sarcina unora care nu au făcut parte din PSD la acea vreme, Dan Ioan Cușnir a semnalat că s-ar impune și o verificare a manierei în care Prefectura Suceava a făcut în 2008 controlul de legalitate asupra respectivei hotărâri a CJ.

Pe de o parte, Mihai Dimian a explicat că din 2008, Observatorul are circa 20.000 de vizitatori anual și a oferit oportunități în cercetare și educație devenind centru de excelență în educație – pregă­tindu-se loturile olimpice în astronomie și astrofizică iar în 2014 s-a organizat Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică. De asemenea, USV a fost menționată de președintele României, Klaus Iohannis, între cele cinci universități din țară care au contri­buit la aderarea României la Organizația Eu­ro­­peană pentru Cercetare Nucleară (CERN). Fiindcă dreptul de administrare se revocă doar dacă afectează un interes public și că în acest caz nu se poate vorbi de afectarea interesului public, nu ar fi corect demersul de a retrimite Muzeului Bucovinei în administrare clădirea Observatorului.

Fostul rector al USV, Adrian Graur, a comparat situația din CJ cu un „război româno – român” și speră să nu se ajungă la un litigiu în instanțele de contencios administrativ, insistând că Observatorul este în proprietatea CJ care îl poate da în administrare instituțiilor publice sau instituțiilor subordonate acestuia.

Este însă de remarcat că nu a contact prea mult argumentul (adus în discuție de Petru Tănase) că în urma unei decizii din 2014 a Curții Constituționale, CJ nu mai poate transfera din patrimoniul său decât instituțiilor subordonate. Prin urmare, nu doar că transferul imobilului în care se află Observatorul Astronomic nu poate fi operat decât către acele instituții din subordinea CJ – Universitatea nefiind în această situație, dar și alte transferuri patrimoniale către alte instituții decât cele subordonate ar trebui „revizuite”.

În final, în favoarea proiectului au votat doar 19 consilieri județeni din cei 35 prezenți, unul a votat împotrivă, iar 15 s-au abținut, nefiind întrunită condiția de două treimi din voturi necesare adoptării  acestui proiect. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Un tânăr de 21 de ani din Moara, beat, a lovit mortal cu mașina un bărbat de 26 de ani, apoi a fugit și s-a baricadat în casă

Miercuri dimineață, în jurul orei 06:20, Poliția Municipiului Suceava a fost sesizată cu privire la …