Monday , April 29 2024

Bugetul municipalității a fost aprobat ieri, în unanimitate, de către consilierii locali

Bugetul este de 423.193.941 lei – total venituri, 423.726.383 lei – total cheltuieli, cu un deficit de 532.442 lei. In bugetul din acest an sunt prinse numeroase lucrări importante, pentru care procedurile vor demara în perioada următoare. Aprobarea bugetului municipiului Suceava s-a făcut în acest an cel mai târziu din ultimii 13 ani  

consiliul local 6 martie 2017 (3)

Consilierii locali au aprobat ieri bugetul pentru acest al Primăriei Municipiului Suceava. Primarul Ion Lungu s-a arătat bucuros de faptul că, în sfârșit a putut fi aprobat bugetul, aceasta după ce, ca urmare a întârzieri­lor de la nivel național și județean, aprobarea bugetului la Primăria Suceava s-a făcut în acest an cel mai târziu din ultimii 13 ani. Acesta a prezentat o listă a priorităților municipalității pentru anul în curs și a fondurilor pe care speră să le atragă în acest an pe proiecte guvernamentale și din fonduri europene.

Mare parte din datoriile la bugetul municipiului sunt de la firme din zona industrială aflate în faliment, de la care prejudiciile sunt dificil de recuperat

“In sfârșit avem posibilitatea să discutăm și să aprobăm bugetul Consiliului Local și al municipalității pentru anul 2017. De când sunt primarul municipiului Suceava niciodată nu am aprobat așa de târziu bugetul Consiliului Local. Sigur sunt și acele cauze obiective, au fost și alegerile, asta este situația. Noi am pregătit acest buget cât am putut de repede, în măsura în care el a fost publicat în Monitorul Oficial. Am avut o serie de consultări publice cu acest buget, în primul rând cu directorii de școli, cu asociațiile de proprietari, două întâlniri cu domnii consilieri locali pe tema bugetului Consiliului Local și vreau să vă spun că toate amendamentele, în măsura în care au fost pertinente, făcute de consiieri, au fost prinse în bugetul Consiliului Local. De la toate partidele politice, cei care au făcut amendamente, au fost prinse în bugetul Consiliului Local. Sigur că am avut și o dezbatere publică oficială anunțată, chiar dacă legea nu mă obliga, din considerente de respect și transparență și pentru că a devenit o cutumă pentru mine ca primar, am decis să o organizez. In fiecare an fac această dezbatere publică. A fost anunțată în mass-media, anunțată și scrisă în ziarele locale. Din păcate a venit o singură persoană la acea dezbatere publică de la începutul săptămânii trecute, de pe 27 februarie. Vreau să vă spun din capul locul că bugetul anul 2017 este un buget optimist. Este un buget realist, dar sigur că este condiționat de o serie de factori. Si aici discutăm de fondurile europene și sper să avem posibilitatea să discutăm cu doamna vice-prim-ministru, cu ministrul dezvoltării în această săptămână  la Suceava despre accelerarea procedurii de atragere a fondurilor europene, discutăm de fondurile pe dezvoltare locală, PNDL și nu în ultimul rând de execuția bugetară și aici vorbim de capacitatea de plată pe care o au sucevenii pe de o parte, firmele pe de altă parte și vreau să vă spun că o parte din consilierii mei personali lucrează la executare silită, facem cât putem de mult pe această temă a executării silite, să încasăm cât mai mulți bani la Primăria Municipiului Suceava”, a arătat ieri primarul Ion Lungu.lungu 6 martie 2017 (37)

De asemenea, edilul Sucevei a pre­zentat o schiță a bugetului și o listă cu lucrările pe care dorește să le realizeze în acest an.

“Astăzi (n.r. ieri) aprobăm bugetul general centralizat al municipiului Su­ceava, care are 12 anexe. Bugetul total este de 423.193.941 la total venituri, 423.726.383 lei la total cheltuieli, cu un deficit de 532.442 lei. Este o regulă contabilă, acel deficit se acoperă din anul trecut. Dacă discutăm de bugetul propriu al Consiliului Local, avem la venituri proprii 405.749.271 lei, la cheltuieli 405.872.430 și un deficit de 123.159 lei; la cele două secțiuni, secțiunea de funcționare 312.847.190 lei, la secțiunea cheltuieli, la fel 312.847.190 lei, deficit zero. Vreau să vă spun că acest buget a fost influențat așa cum se cunoaște de majorări la cheltuielile de personal și aici discutăm în primul rând de majorarea de 20%, dată de Guvernul României, sigur salutară pentru că salariații din administrația publică aveau salarii mici, dar are o influență în buget. La fel, avem o serie de plăți restante de anul trecut. A fost un buget mai optimist decât cel din acest an și avem o serie de plăți restante, dacă scădem aceste influețe din salarii și plăți restante, vreau să vă spun că bugetul anului 2017, comparativ cu bugetul 2016, la modul realm, este undeva la un 77%. Deci este mai mic ca anul trecut. Dacă discutăm pe capitole, vreau să vă spun că, în primul rând, cel mai multdin buget îi revine învățământului și aici dis­cutăm de 31,13%, de asemeni, lo­cu­ințe-dezvoltare public – 14,4%, transporturi 12,59%, combustibil 9,73%, cultură și religie 7,64%, asigurări și asistență socială 5,41%, protecția me­diului 8,73%, autorizații executive 4,62%, datoria publică 1,13%,servicii publice comunitare de evidența persoanelor 1,20%, ordine publică și ­si­guranță națională 3,19% și nu în ultimul rând sănătate 0,92% și acțiuni generale 0,64%. Deci așa cum am spus întotdeauna, partea leului in buget se cuvine activității de învățământ, dar și lucrărilor importante pentru transporturi, pentru combustibil-energie și bineînțeles la capitolul lucrări de dezvoltare locală”, a mai arătat ieri edilul Sucevei, Ion Lungu.

Ion Lungu a prezentat ieri o listă a fondurilor alocate în bugetul pe anul 2017, dar și a investițiilor prinse în acesta

In ceea ce privește investițiile ce vor fi făcute în acest an primarul sucevean a arătat că bugetul pentru investiții este de 100.459.027 lei, din care pentru lucrări în continuare 70.656.780 lei, pentru lucrări noi 17.021.100, iar pentru studii și achizții de bunuri 12.781.147 lei.  Ion Lungu a arătat că cea mai amre parte din datoriile pe care Primăria Suceava le are de încasat din anii anteriori, în valoare de 20 de milioane de euro provin din zona industrială care a falimentat și de unde se încasează foarte puțini bani, majoritatea firmelor fiind în faliment. Deși aceste sume sunt aproape imposibil de încasat, totuși ele sunt prinse în buget, neexistând baza legală pentru a le scoate din bugetul local al munici­piului nostru.

In ceea ce privește lucrările de inves­tiții, Ion Lungu a arătat că cele mai importante sunt:  continuarea și finalizarea modernizării iluminatului public în municipiul Suceava; electromobilitate – mașini electrice; amenajare zonă agrement la care lcurările vor fi reluate luni, 13 martie; drumuri și parcări în zona Tătărași, alimentarea cu energie electrică a cartierului Europa din zona Tătă­rași. Mâine vine cel care a câștigat licitația, să avem o discuție, să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Pentru realizarea lucrărilor la strzăi au fost prevăute nî buget 31 de milioane de lei pentru lucrări pe reparații și investiții; gaz metan în Burdujeni Sat, acoperire Patinoar, reabilitare rețele termice la cele trei loturi careau fost lictate anul trecut: Punctul Termic Obcini 4, Zamca 4, Punct Termic Parc, pod nou peste râul Suceava, mini-ruta Suceava-Botoșani, Sala Polivalentă, zece noi locuri de joacă; sera floricolă; reabilitarea statuii lui Stefan cel Mare, terenuri de; trei investiții la școli: Centrul de documentare, informare și corp laboratoare de la Colegiul Național “Petru Rareș“, pentru care au fost prevăzuți 1.500.000 lei; sala de gimnastică de la Colegiul Național de Informatică “Spiru Haret” pentru care a fost alocată suma de 1.052.497 lei; 952.000 lei au fost alocați pentru mansardarea Scolii Gimnaziale Nr. 10; extindere rețele iluminat public; modernizarea pieței Burdujeni; încălzirea pieței centrale; zid de sprijin pe strada Mihail Kogălniceanu; precum și proiec­tele pe fonduri europene; subvențiile alocate în acest an de la bugetul local însumează 29.014.000 dintre care 22.000.000 de lei sunt alocate pentru Termica, iar 7.000.014 lei. Alte sume au fost alocate în buget pentru sport; spitalul județean – 1.000.000 lei; culte – 3.000.000 lei, dar și pentru activități culturale. Fondul de rezervă este în acest an de 3.382.050 lei.

Referitor la unele proiecte despre care se anunța că ar fi putut fi realizate pe fonduri europene, americane sau guvernamentale, Ion Lungu a arătat că, în ceea ce privește finanțarea patinoarului, preferă să acceseze fonduri prin intermediul CNI pentru realizarea lucrărilor la Sala Polivalentă, unde costurile sunt mult mai ridicate și să finanțeze acope­rirea patinoarului, care presupune o investiție mult mai mică, de la bugetul local; în ceea ce privește finanțarea reabilitării statuii lui Stefan cel Mare din fonduri de la Ambasada Americii, Ion Lungu a arătat că deși documentația a fost depusă încă de anul trecut, totuși, la Primăria Suceava nu a sosit niciun răspuns, motiv pentru care va finanța această lucrare din fondurile proprii ale Primăriei, întrucât aceasta reprezintă o parte importantă a proiectului municipalității pentru Centenar.

Bugetul municipiului Suceava a fost aprobat ieri în unanimitate de către cei 22 de consileiri prezenți, urmând ca în următoarele șapte zile să poată fi depuse contestații. (Alexandra IONICA)

 

Vezi si

Trei mențiuni pentru elevii suceveni, la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, clasele IX- XII, a fost organizată de Inspectoratul …