Friday , April 26 2024

Biserica “Sfantul Simion” din Suceava, la ceas aniversar – 500 de ani de la prima ctitorie

biserica armeneasca

Biserica monument istoric Sfântul Simion, a fost ctitorită într-o primă formă de către armeanul Donig într-o perioadă de linişte aducătoare de prosperitate economică în Moldova începutului de secol XVI – anul 1513. Acea construcţie nu mai există astăzi. Actuala biserică datează de la începutul sec. al XVII-lea (1600-1606) ctitorită de armeanul Sima (Simion) în timpul domnitorului Ieremia Movilă*.
Alături de bisericile Sfântul Nicolae, Învierea Domnului, Sfânta Cruce şi Mănăstirea Zamca, biserica armenească Sfântul Simion se impune în fizionomia oraşului prin accente verticale originale, aceste locaşuri de regăsire spirituală continuând înnoirea arhitecturii religioase sucevene din sec. XVI – XVII.
Deşi nu impresionează prin proporţii, biserica prezintă un interes particular prin unele elemente de arhitectură. Atât forma planului – dreptunghi alungit care măsoară 22×9 m, încheiat spre răsărit cu absidă poligonală – cât şi boltirea naosului în stil moldovenesc, cu precizare că pandantivii de la baza turlei se sprijină pe nişte sfere, constituie particularităţi demne de toată atenţia.
Turnul clopotniţă a fost construit în anul 1606 din cărămidă ( de aici şi numele Turnul Roşu, culoarea cărămizii străbătând tencuiala şi dându-i o culoare roşiatică). Clopotele bisericii Sfântul Simion sunt vestite în oraşul Suceava pentru sonoritatea lor deosebită.
Urmare degradării grave a structurii de rezistenţă, având cauze principale viciile constructive agravate de cutremure, biserica nu a mai fost folosită pentru exercitarea cultului timp de aproximativ 50 de ani (1945-1995).
Deoarece biserica Sfântul Simion se afla în faza de precolaps, pentru a se evita prăbuşirea, în anul 1995, printr-un protocol încheiat, Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, menţinând dreptul de proprietate, a încredinţat acest locaş de cult şi turnul clopotniţă spre consolidare, restaurare şi folosinţă Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
Cu sprijin financiar important din partea Statului român prin Ministerul Culturii şi alte instituţii de Stat abilitate, pe baza proiectelor întocmite de specialişti autorizaţi şi prin executarea lucrărilor cu profesionalism de către S.C.„Restaco” S.R.L., biserica este consolidată şi restaurată cu calificativul „excepţional”.
În baza protocolului asumat, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor gestionează în continuare lucrările de consolidare-restaurare la turnul clopotniţă şi de amenajare a incintei.
În prezent, situl istoric Sfântul Simion, monument istoric medieval, prin activitatea dinamică a comunităţii parohiale constituite, după sincopa morală dureroasă suferită aproape 70 de ani, revine la scopul pentru care a fost ctitorit – lucrarea spirituală prin slujbe religioase, instruirea şi educarea oamenilor în scopul păstrării şi transmiterii învăţăturilor religioase ale Bisericii creştin-ortodoxe, cultivarea frumosului moral, dezvoltarea şi consolidarea spiritului creştin, a bunei cuviinţe şi a respectului faţă de creaţia lui Dumnezeu, în lumina învăţăturii Mântuitorului Iisus Hristos. (Paroh, Preot Constantin Ciupu)
*BALS,Gheorghe, Bisericile moldoveneşti din veacurile al XVII-lea şi al XVIII-lea,Bucureşti,Institutul de arte grafice „E.Marvan”,p.47 şi urm.

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …