Wednesday , May 1 2024

Bărbat bolnav de botulism, în stare gravă la Spitalul Suceava. Serul antibotulinic lipseşte cu desăvârşire

bolnav grav [800x600]

Un bărbat din Mălini se zbate între viaţă şi moarte după ce a mâncat o conservă insuficient sterilizată, preparată în casă. Medicii sunt rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire, mai ales că nu au să-i administreze serul antibotulinic, care ar putea să-i salveze viaţa. In cursul anului trecut s-au înregistrat două cazuri de botulism, unul dintre pacienţi decedând după aproape două săptămâni de spitalizare

Un bărbat din comuna Mălini, în vârstă de 71 de ani, a fost diagnosticat cu botulism, o boală provocată de o toxină care se poate găsi în conservele insuficient sterilizate. Cazul a fost confirmat ieri de către conducerea Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că bărbatul nu s-a simţit bine după ce a consumat nişte conserve preparate în casă. Familia a povestit că a cumpărat nişte peşte, macrou, pe care l-a marinat, conservându-l şi păstrându-l la frigider. Bărbatul a început să aibă dificultăţi la înghiţire, probleme de vorbire şi vărsături. S-a prezentat în urmă cu câteva zile la Centrul de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Fălticeni, dar a refuzat internarea. La scurt timp, simptomele s-au agravat, apărând semne specifice botulismului. Pleoapele i se închideau necontrolat, iar senzaţia de oboseală a muşchilor se accentua, aşa că bărbatul a decis să se întoarcă la spitalul din Fălticeni. De această dată a fost internat cu diagnosticul de suspiciune de botulism, iar medicii fălticeneni au decis transferul către secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean Suceava. Medicii suceveni sunt rezervaţi în privinţa şanselor de recuperare ale pacientului, mai ales că nu dispun de cantitatea necesară de ser antibotulinic pe care ar trebui să i-o administreze. “Am înţeles că familia a reuşit să procure o astfel de fiolă dar cantitatea este insuficientă. Nu ştim încă ce fel de formă de botulism are acest pacient, aşteptăm ca rezultatele probelor trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti să ne lămurească în această privinţă”, am aflat de la doctorul Cătălina Zorescu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.
Este primul caz de botulism înregistrat în judeţ în acest an. În 2014 doi suceveni au mai fost diagnosticaţi cu această boală rară, tot două cazuri fiind înregistrate şi în cursul anului 2013. Primul caz a fost semnalat în luna mai, la un bărbat din Pătrăuţi, care s-a îmbolnăvit după ce a mâncat ciuperci conservate. Pacientul a fost internat la Bucureşti, unde medicii au reuşit să-l salveze. Un alt caz a fost consemnat în luna noiembrie 2013, la o femeie de 56 de ani, din Cacica. Femeia s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-un borcan cu zacuscă de peşte, dar şi-a revenit în urma administrării serului antibotulinic. Alte două cazuri de botulism au mai fost înregistrate în judeţ în anul 2011. Ultimul deces provocat de botulism s-a înregistrat în Suceava anul trecut, în luna mai, când un bărbat în vârstă de 62 de ani din comuna Liteni, a decedat la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi. Se pare că bărbatul s-a îmbolnăvit după ce a mâncat dintr-o conservă de peşte preparată la domiciliu şi păstrată peste iarnă la rece, în beci. Acesta a mâncat din conserva de peşte împreună cu soţia sa, dar care nu s-a îmbolnăvit, femeia consumând o cantitate mai mică.
Botulismul este o afecţiune care se face simţită la nivel muscular, acţionând prin sistemul nervos şi cauzând, în cazul în care nu este tratată la timp, paralizia anumitor grupe de muşchi. Boala este declanşată de o toxină bacteriană numită Clostridium botulinum, care este considerată letală, fiind printre cele mai periculoase substanţe, un singur gram putând să omoare aproximativ un milion de oameni. Si asta deoarece nervii paralizează şi nu se mai pot contracta, iar inima încetează să mai bată. Botulismul apare de obicei din cauza sterilizării inadecvate a conservelor sau a borcanelor cu diverse alimente preparate pentru iarnă. Primele simptome ale bolii apar în general la 18-36 de ore de la consumarea alimentelor infestate, dar se poate întâmpla ca botulismul să se instaleze chiar şi după şase ore sau câteva zile. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …