Friday , April 26 2024

BALUL VIENEZ, un eveniment cultural deosebit şi un prilej pentru a-i ajuta pe cei în diferite nevoi (GALERIE FOTO)

 

img 094 [800x600]

Cea de-a doua ediţie a Balului Vienez de la Suceava a fost organizată, în seara de sâmbătă, la Conacul Domnesc, de Asociaţia „Ajută şi vei fi ajutat”. Orchestra Simfonică Bucureşti, contratenorul Cezar Ouatu şi soprana Irina Baianţ au fost atracţile evenimentului. Ochestra Simfonică Bucureşti venise la Suceava după un lung turneu în America de Sud, Cezar Ouatu a anunţat că va lansa un album pop – opera în aprilie, iar Irina Baianţ a venit la Balul Vienez de sâmbătă, deşi a doua zi împlinea 23 de ani. Pe scenă a evoluat si formaţia suceveană Artis Band. O prezentare „haute – couture”, dansuri de societate şi licitaţia cu opere de artă au fost alte momente reuşite ale evenimentului de sâmbătă, organizat pentru a ajuta organizaţia „Salvaţi Copiii”, un centru de plasament de la Dolhasca şi pentru a oferi burse de merit unui student şi unui elev.  

Sâmbătă, la Conacul Domnesc, a avut loc cea de-a doua ediţie a Balului Vienez. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Ajută şi vei fi ajutat”, iar organizatorii s-au străduit şi au reuşit să ofere invitaţilor momente plăcute, în care muzica de operă, simfonică au alternat cu dansurile de societate – mai cu seamă vals, dar şi cu parade de modă, între care şi una „haute-couture”. Ca şi alte evenimente de amploare din Suceava, şi cea de-a doua ediţie a Balului Vienez a avut loc la sala polivalentă de la Conacul Domnesc, o locaţie deosebită, în care sute de persoane au răspuns invitaţiei de a participa la acest eveniment organizat în scopuri caritabile, prezentatori fiind Cătălina Biholari şi Sorin Avram.
Balul Vienez a început la ora 19.00, iar prima parte a constat într-un moment artistic emoţionant oferit publicului de Orchestra Simfonică Bucureşti, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, contratenorul Cezar Ouatu şi soprana Irina Maria Baianţ de la Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian”. Irina Maria Baianţ a venit să cânte sâmbătă seară, la Balul Vienez de la Suceava, chiar dacă duminică, 9 februarie, era ziua sa de naştere. Orchestra Simfonică Bucureşti s-a întors în ţară dintr-un turneu pe care l-a avut în America Latină, iar Balul Vienez de la Suceava a fost unul din primele evenimente la care au luat parte artiştii în acest an. Contratenorul Cezar Ouatu a avut parte de o primire călduroasă din partea publicului şi a cântat mai multe arii din diverse opere, până să o invite alături de soprana Irina Maria Baianţ. „Când cânt aceste capodopere baroce, mă simt ca la curţile europene sau papale de acum 300 de ani. Atunci, le era interzis femeilor să cânte aceste opere. Acum este o altă epocă”, a spus contratenorul înainte de a cânta împreună cu Irina Maria Baianţ un duet celebru – Barcarola de Hoffman. Barcarola este, la origine, un cântec al gondoilerilor veneţieni, însă după cum explicase, ulterior, Cezar Ouatu, Barcarola lui Hoffman a fost concepută ca să fie cântată de o soprană şi o mezzo-soprană, iar duetul de la Balul Vienez a fost un moment artistic mai îndrăzneţ. „A fost totul organizat impecabil. Felicit pe toţi organizatorii”, a spus Cezar Ouatu.
Una dintre ariile pe care contratenorul le-a cântat cu cea mai mare plăcere a fost din opera „Giulio Cesare” (iniţial Giulio Cesare in Egitto – n.red.) a lui Georg Friedric Handel. Spre finalul primei părţi a spectacolului de muzică, Cezar Ouatu a interpretat melodia „It’s my life”, cea care l-a făcut cunoscut în rândul publicului larg şi cu care a concurat la ediţia de anul trecut a Eurovisionului. Asta nu înainte de a anunţa că va lansa, în aprilie, un album în genul „pop – opera”, gen despre care a spus că nu se adresează doar unei categorii de public restrânse. Cezar Ouatu: „Voi veni la Suceava cu mare plăcere. Nu fac diferenţa între oraşele mari şi mici. Important este să ajung la sufletele oamenilor”
In conferinţa de presă care a avut loc după prima parte a spectacolului, Cezar Ouatu a fost întrebat cu privire la albumul său şi dacă va reveni la Suceava. „Cu mare drag, dacă voi fi invitat. Voi veni la Suceava cu mare plăcere. Nu fac dife-renţa între oraşe mari şi oraşe mici. Important este să ajung la sufletele oamenilor. Nu am o problemă şi nu sunt genul de artist care să îşi dea aere că va cânta numai în oraşe mari sau numai în capitale”, a răspuns contratenorul Cezar Ouatu.
Directorul artistic al Orchestrei Simfonice Bucureşti s-a declarat plăcut impresionat de modul în care a fost organizată cea de-a doua ediţie a Balului Vienez de la Suceava. De asemenea, el a mai spus că, deşi turneul în America Latină a fost un succes, au fost deplasări foarte obositoare şi că şi-ar dori cât mai multe reveniri la Suceava.
Dirijorul Tiberiu Soare s-a declarat încântat de colaborarea cu soprana Irina Baianţ, cu contratenorul Cezar Ouatu şi cu cei din Orchestra Simfonică Bucureşti. „Sunt prima oară la Suceava, dar atmosfera este excelentă. Am mai cola-borat. Ne cunoaştem de peste doi ani. A fost o adevărată plăcere să colaborez şi de data aceasta”, a spus Tiberiu Soare, adăugând că Irina Baianţ şi Cezar Ouatu sunt doi artişti foarte buni.
Soţii Cătălina şi Ionuţ Vartic au fost printre organizatorii acestui eveniment caritabil, sumele colectate urmând a fi date pentru cei de la „Salvaţi Copiii”, unui centru de plasament din Dolhasca, precum şi în sco-pul susţinerii unui student şi a unui elev cu rezultate deosebite la învăţătură. „Este mai grea această a doua ediţie decât prima şi poate că s-a văzut pentru că am avut emoţii mult mai mari. Este normal să avem emoţii mai mari decât la prima ediţie, dar am reuşit să facem un eveniment special”, a spus Cătălina Vartic, în briefingul care a avut loc după prima parte a spectacolului.
Prezentare a singurei case de modă din ţară acreditată la nivel european pentru „haute – couture”
In continuarea programului artistic a avut loc o prezentare de modă. La început au fost prezentate ţinute bărbăteşti, în general out-fit-uri pentru vara aceasta, costume Louis Purple realizate de cei de la For Men Botoşani. In general, a fost o prezentare de produse pret – a – porter sau, aşa cum s-au exprimat prezentatorii, „ready to wear”.
Ulterior, a avut loc o prezentare cu ţinute de damă, „haute – couture”. A fost remarcabilă ideea care s-a putut desprinde, fiind legată de o poveste în jurul materialelor textile care au făcut istorie şi care au modelat istoria: mătasea, catifeaua şi dantela. Această prezentare de modă haute – couture a fost realizată de Casa Giulia, singura din ţară, după cum au spus prezentatorii acestui eveniment, care este acreditată în acest sens la nivel european.
Pentru fiecare dintre materialele textile mai sus amintite a fost construită o scurtă poveste, iar câte un manechin îmbrăcat în haine de mătase, catifea şi, respectiv dantelă. Pe primul loc a fost mătasea, apoi catifeaua despre care se spune că ar fi creată undeva tot pe aşa numitul „Drum al mătăsii”.
Al treilea manechin a venit într-o ţinută de dantelă, de culoare roşie, ce aducea cu aspectul unei diavoliţe, având un trident roşu. Totuşi, intrarea în scenă a făcut-o având acoperit tot trupul într-o ţăsătură de culoare albă, amintind de faptul că, iniţial, dantela nu era asociată păcatului şi pasiunii, ci purităţii şi era des folosită de clerici.
Balul Vienez a mai avut şi o parte de valsuri în care atât invitaţii au dansat pe ritmul dat de Orchestra Simfonică Bucureşti. O atracţie au fost şi grupurile de tineri de la Bucovina Dance Studio care au făcut o adevărată demonstraţie de profesionalism.
Competiţie acerbă la licitaţia pentru goblenurile donate de Nadia Boeciko
Un alt moment interesant în legătură cu ediţia a doua a Balului Vienez a fost licitaţia la care cei de la Club Rotary au oferit spre vânzare cinci fotografii de excepţie, realizate de Petru Palamar. Alături de acestea s-au numărat şi două lucrări rea-lizate şi donate de Nadia Boeciko, soţia consulului general al Ucrainei la Suceava, Vasily Boeciko. Iniţial, preţul de pornire anunţat de prezentatori, în urma solicitării celor de la Club Rotary, a fost de 150 de euro pentru fiecare din operele de artă respective, iar fiecare pas urmând a fi de 50 de euro. S-a început licitaţia cu fotografia „Liniştea Bucovinei”, adjudecată pentru 200 de euro. Apoi „Poveste de Iarnă” – o altă forografie color realizată în zona Rarău a fost adjudecată pentru 150 de euro. A urmat apoi „Hotar între noapte şi zi”, adjudecată pentru 200 de euro.
Ulterior, prezentatorii au avut ideea de a amâna un pic scoaterea la vânzare a celorlalte două fotografii realizate de Petru Palamar şi în schimb să fie licitate lucrările Nadiei Boeciko. Ambele erau cu temă religioasă, prima fiind un goblen cu imaginea Mântuitorului, iar cel de-al doilea cu imaginea Maicii Domnului. Ei bine, aceste două lucrări au stârnit o competiţie acerbă între câţiva invitaţi, în special între un domn de la o masă situată la un capăt al sălii şi o doamnă care stătea la o masă aproape de mijlocul sălii. De fiecare dată, domnul a cedat însă nu fără o luptă în care ambele mese au licitat cât mai mult. Asta în condiţiile în care preţul pentru cele două goblenuri pornise de la 200 de euro, iar cel cu chipul Mântuitorului a fost vândut cu 550 de euro, iar cel cu imaginea Maicii Domnului a fost vândut pentru 750 de euro.
După ce goblenurile realizate de Nadia Boeciko au fost vândute, au fost licitate şi celelalte fotografii ale lui Petru Palamar – „Privire spre cer” şi „Paznic de lan”, prima fiind alb – negru a fost cumpărată cu 200 de euro, iar cea de-a doua a fost de 400 de euro. De asemenea, în holul sălii de al Conacul Domnesc a mai avut loc o licitaţie pe listă, în care mai multe persoane s-au înscris pentru a cumpăra alte cinci fotografii realizate de Petru Palamar, suma strânsă fiind în jurul a 2.500 de lei. ~n încheiere, pe scenă a evoluat formaţia suceveană Artis Band. (Dan PRICOPE)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …

One comment

  1. Protipendada Sucevei??2,3 directori de școli și 2,3 firme asigurări??
    Patroni de fabrici,producție nu există???