Monday , April 29 2024

Apele Române vor interveni cu utilaje grele pentru deblocarea ghețurilor de pe Bistrița și Dorna

 ”Este vorba despre două excavatoare cu braț hidraulic pentru dislocarea ghețarilor din zona cu blocaje, de la confluența celor două râuri. În urma întâlnirii de astăzi (duminică-n.r.) de la Dorna au fost stabilite zonele în care vor acționa cele două utilaje. Vreau să mulțumesc celor de la Apele Române că au înțeles urgența și că trebuie să intervenim de pe acum, pentru că se anunță iar încălzirea vremii și nu vrem să ajungem la evaluări de pagube”, a  declarat președintele CJ Suceava, Gheorghe Fluturinundatii dorna

Administrația Națională Apele Române va interveni cu utilaje de mare capacitate pentru deblocarea blocurilor de gheață formate pe râurile Bistrița și Dorna, a declarat, duminică, președintele Consiliului Județean (CJ) Suceava, Gheorghe Flutur, după întâlnirea de la Vatra Dornei cu reprezentanți ai autorităților responsabile în gestionarea situațiilor de urgență, informează Agerpres.

Potrivit lui Flutur, Administrați Națională Apele Române va trimite utilaje suplimentare în județ pentru deblocarea zăporului format la confluența râurilor Dorna și Bistrița, în condițiile în care se impune o intervenție rapidă de deblocare a cursurilor de apă pentru prevenirea unor inundații în zonă, având în vedere că vremea intră într-un proces de încălzire începând de săptămâna viitoare.

Flutur a arătat că la Vatra Dornei s-a vizualizat în teren situația exactă a zăpoarelor de pe cele două râuri, dar și de la confluența acestora, folosindu-se și o dronă pentru o imagine de ansamblu a situației.

Președintele CJ Suceava a spus că, începând de astăzi, echipele de intervenție de la Apele Române vor începe să spargă podurile de gheață cu utilajele și angajații din județ, iar în perioada următoare vor fi aduse în zonă două utilaje grele pentru intervenții mai complexe.

”Este vorba despre două excavatoare cu braț hidraulic pentru dislocarea ghețarilor din zona cu blocaje, de la confluența celor două râuri. În urma întâlnirii de astăzi (duminică-n.r.) de la Dorna au fost stabilite zonele în care vor acționa cele două utilaje. Vreau să mulțumesc celor de la Apele Române că au înțeles urgența și că trebuie să intervenim de pe acum, pentru că se anunță iar încălzirea vremii și nu vrem să ajungem la evaluări de pagube”, a spus Flutur.

El a precizat că se are în vedere realizarea unui culoar spre Rusca și Dorna Arini, prin dinamitarea podurilor de gheață, sub supravegherea Agenției de Protecție a Mediului, pentru a nu se distruge fauna.

Totodată, pentru prevenirea inundațiilor, se au în vedere investiții în construcția unui baraj în amonte de Vatra Dornei, pe râul Dorna, care va avea rolul de a opri zăpoarele, astfel încât să se evite blocajele de ghețuri de la confluența cu râul Bistrița, dar și în consolidarea digurilor din zonele cu locuințe și din zona industrială.

”Acum a fost un an cu alternativă bruscă îngheț-dezgheț, care a dus la o situație ce nu s-a mai întâlnit. Râul Dorna s-a dezghețat mai repede decât Bistrița, iar acolo a apărut situația fără precedent în care Bistrița înghețată nu a putut primi ghețarii de pe Dorna”, a explicat Flutur.   (Agerpres)

Vezi si

Programul slujbelor din Săptămâna Patimilor, la Catedrala Arhiepiscopală

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a publicat pe site-ul propriu programul de slujbe şi rânduieli la …