Friday , April 26 2024

Amplă acțiune desfășurată de polițiști pentru identificarea și sancționarea “piraților” rutieri

În perioada iunie – septembrie 2019 polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității în colaborare cu structurile operative din cadrul IPJ Suceava derulează campania ,,Vacanță în Siguranță” care are ca scop reducerea riscului victimal al copiilor pe perioada vacanței de vară.

Un capitol aparte îl reprezintă siguranța rutieră dar și riscurile plecării voluntare a copiilor, în special a adolescenților de acasă, folosind mijloace de transport în comun sau, mai grav, mașini de ocazie.

Având în vedere apropierea debutului anului școlar 2019/2020, polițiștii au inițiat acțiunea ,,Recapitulare la Siguranță” ce se desfășoară în perioada 15 august – 08 septembrie 2019. “În acest context, polițiștii suceveni vor intensifica acțiunile de verificare a legalității transportului rutier de persoane, având în vedere că nerespectarea legislației în acest domeniu poate avea consecințe din cele mai grave”, se arată într-un comunicat transmis de IPJ Suceava.

Defecțiunile tehnice ale vehiculelor, nerespectarea legislației rutiere de către șoferii care desfășoară în mod ilicit activități de transport public de persoane, pun în pericol siguranța cetățenilor care plătesc sume de bai pentru a ajunge la destinație în siguranță, dar care nu conștientizează riscurile la care se expun.

Astfel, în scopul reducerii riscului victimizării prin accidente rutiere în care sunt implicate autovehicule destinate transportului public de persoane efectuat prin curse regulate și ocazionale, cât și autovehicule special destinate transportului de elevi în tabere școlare și alte activități, Serviciul Rutier Suceava și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Suceava, împreună cu formațiunile de profil din județ, au organizat înultimele două săptămâni, acțiuni  pe linia prevenirii, combaterii activităților de transport de persoane neautorizate, precum și pentru verificarea legalității activității desfășurate de către operatorii de transport autorizați.

Pe perioada acțiunii au fost controlate în total 2368 de autovehicule. La acțiune au participat zilnic, în medie 35 de polițiști rutieri și 50 de polițiști de ordine publică.

În cadrul acțiunii au fost aplicate 27 de sancțiuni contravenționale, la acte normative care reglementează legalitatea transportului de persoane. Totodată, au fost retrase 17 certificate de înmatriculare și au fost indisponibilizate 14 autoturisme folosite de ,,pirații rutieri”. De asemenea, au fost constatate 3 infracțiuni rutiere.

Polițiștii solicită cetățenilor și în special copiilor să nu apeleze la variante de transport neautorizate, punându-și viața în pericol. Apelarea la astfel de soluții de compromis privind transportul rutier implică riscuri foarte mari. Există posibilitatea ca șoferii respectivi să nu posede permis de conducere sau să nu aibă abilitățile necesare transportatorilor rutieri autorizați, să fie sub influența alcoolului sau să aibă intenții de natură infracțională. De asemenea, astfel de vehicule utilizate nu sunt autorizate și verificate din punct de vedere tehnic pentru desfășurarea de activități de transport public de persoane.

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …