Friday , April 26 2024

Achiziții fictive de medicamente și suplimente nutritive în valoare de peste 180.000 de lei, imputate conducerii DGASPC

Un audit al reprezentanților Curții de Conturi a descoperit un prejudiciu în valoare de 180.867 de lei la achiziția de medicamente și suplimente nutritive. In timp ce unii angajați din centrele din județ se plâng că vin cu medicamente de acasă pentru pacienți, conducerile acestor unități au solicitat decontarea unor sume mari pentru produse care se pare că au apărut doar pe hârtie, nu și în farmaciile centrelor de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică. O comisie din partea Agenției Naționale a Achizițiilor Publice verifică în aceste zile toate achizițiile făcute în ultimii ani de către DGASPC Suceava. Conducerea instituției sucevene contestă în instanță decizia  Curții de Conturi

DGASPC-suceava [800x600]

Un audit al reprezentanților Curții de Conturi Suceava a descoperit un prejudiciu în valoare de 180.867 de lei la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, la achiziția de medicamente și suplimente nutritive, însă conducerea DGASPC refuză să plătească acești bani și a contestat în instanță neregulile dovedite cu acte de cei de la Curtea de Conturi. Se pare că medicamentele și suplimentele nutritive apar doar pe facturile trimise de către cei din centrele de recuperare și reabi­litare neuropsihiatrică pentru decontare, angajații acestor instituții susținând însă că nu au văzut cantitățile specificate în acte și pe rafturile centrelor. Se pare că în capul listelor de achiziții fictive se află Centrul “Floare de Colț” din Cornu Luncii și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică de la Costâna.

“In urma unui audit al Curții de Conturi s-a constatat un prejudiciu în valoare de 180.867 de lei. Acești bani nu sunt doar de la achiziția de medicamente, tot aici intră și achiziția de suplimente nutritive. Noi am contestat în instanță acest raport și așteptăm să vedem ce se va hotărî”, a explicat directorul economic al DGASPC Sucea­va, Dragoș Brăteanu. Cert este că în aces­­te zile, o comisie din cadrul Agen­ției Naționale a Achizițiilor Publice verifică toată documentația aferentă achizițiilor făcute de această instituție în ultimii ani. Se pare că multe din aceste medicamente achiziționate de către DGASPC beneficiază de regim special și au nevoie strictă de prescripție ­me­dicală, fiind medicamente pentru bolnavi psihici, însă din actele de achiziție lipsește parafa unui medic specialist psihiatru.

Situația este cu atât mai gravă cu cât, anul trecut, angajații din cadrul Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Costâna s-au plâns că sunt nevoiți să vină cu medicamente de acasă, în farmacia centrului nefiind nici măcar banalul paracetamol. “Nu este atât de grav că nu este căldură, bolnavii folosesc o pătură în plus noaptea, ceea ce este cu adevărat grav este faptul că nu avem apă caldă din luna august (n.r. august 2016). Nu vă puteți imagina cum miros acești oameni care nici nu mai știu de când nu s-au spălat. Nu avem nici măcar o pastilă de paracetamol, iar dacă vreunul face diaree trebuie să aducem medicamente de acasă. In fiecare lună strângem bani pentru a putea cumpăra câteva plachete de antitermice. Nu primim nimic. Suntem acuzați că nu avem grijă de ei, dar nu avem cu ce să-i îngrijim. Se încearcă să se facă economie pe toate planurile, dar nimeni nu ține cont de bolnavi și nici de noi. Avem colege care fac tratament cu medicamente antidepresive pentru că nu mai fac față stresului de la locul de muncă. Este îngrozitor ceea ce se întâmplă, dar pe cei din conducerea DGASPC nu-i interesează”, susținea o angajată a centrului din Costâna în luna octombrie a anului trecut.

Menționăm că reporterii cotidianului “Obiectiv” au încercat în cursul zilei de ieri să-i contacteze pe directorii centrelor din Cornu Luncii și Costâna, Eleonora Fron, respectiv Vasile Tomșa, însă aceștia nu au putut fi găsiți. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Elevii Teodor Cârloanță și Marian Nicolay Ionescu, în lotul lărgit pentru Olimpiada Internațională de Biologie din Kazahstan

Marian Nicolay Ionescu a obținut Mențiune acordată de Ministerul Educației și elevii Teodor Cârloanță, Amalia …