Wednesday , May 1 2024

56 de infracțiuni s-au produs în incinta școlilor din județ, în anul 2018

In cursul anului trecut, în zonele școlilor din județ sau în incinta lor au avut loc 73 de infracțiuni, cu 22 mai multe față de anul 2017 56 dintre ele s-au petrecut în interiorul unităților de învățământ. Cele mai multe sunt loviri, vătămări corporale din culpă, furturi, tâlhării. Din cei 68 de autori, 59 sunt elevi, patru sunt părinți sau tutori, iar unul e un cadru didactic

Infracționalitatea comisă în școli și în zona adiacentă acestora în care au fost implicați elevii, în anul 2018, este în creștere. Potrivit unui raport al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) ce va fi prezentat în ședința de miercuri, 30 ianuarie, a Consiliului Județean Suceava, au fost sesizate 73 de infracțiuni, în creștere cu 22 față de anul 2017.

Dintre acestea, 52 de fapte s-au comis în mediul urban și 21 în mediul rural. 46 de fapte din cele 73 de infracțiuni documentate, oficial, sunt loviri sau alte violențe, 15 infracțiuni de vătămare corporală din culpă, șase de furt, două de distrugere și câte una de tâlhărie, agresiune sexuală, amenințare și purtare abuzivă.

Dinamica criminalității este pusă pe seama ineficienței măsurilor de pază și control la accesul în școli (potrivit ATOP fiind un factor favorizant). Având în vedere că în raport se menționează că 56 de incidente s-au înregistrat în incinta unităților de învățământ, zonă în care forțele de ordine (Poliție, Jandarmi, Poliție Locală) nu pot interveni, iar 17 în afara acestora, se poate concluziona că într-adevăr măsurile de pază și control din interiorul unităților de învățământ sunt ineficiente în unele perimetre școlare. Un argument în plus și cu destul de multă greutate este faptul că majoritatea celor care au săvârșit respectivele infracțiuni în incinta sau în apropierea școlilor este reprezentată chiar de elevi – 59 din 68 de autori, prin urmare asupra acestora nu există un control mai riguros și nu este aplicat un set de măsuri adecvate care să le imprime autoritatea, ci dimpotrivă le este lăsată o atitudine prea liberă.

În viziunea celor de la ATOP, constituie factori favorizanți și copiii cu părinți la muncă în străinătate lăsați nesupravegheați, dar și teribilismul pe fondul consumului de alcool sau de substanțe halucinogene.

Ceilalți nouă autori ai infracțiunilor din preajma școlilor sau din interiorul acestora sunt un cadru didactic, patru părinți sau tutori și patru sunt din alte categorii. Aceste rezultate negative s-au produs în condițiile în care, totuși,  Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Suceava a inițiat și desfășurat 11 campanii și proiecte de prevenire a violenței, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar Județean Suceava și cu celelalte instituții abilitate. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Recomandări ale specialiștilor DSP Suceava de Sărbători: prepararea corespunzătoare a alimentelor și evitarea exceselor alimentare

Consumarea alimentelor în exces poate duce la dispepsii gastro-intestinale (greţuri, balonări, dureri abdominale difuze, scaune …