Tuesday , April 30 2024

10.000 de pelerini la Hramul Mănăstirii Putna

Un sobor de 50 de preoţi şi arhierei din România, Ucraina şi Republica Moldova au oficiat slujba religioasă de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Clasa politică a fost reprezentată atât de Putere cât şi de Opoziţie. Comisarul european Corina Creţu, preşedintele CJ, Cătălin Nechifor, senatorii social-democraţi Neculai Bereanu şi Ovidiu Donţu, dar şi senatorii liberali Gheorghe Flutur şi Steliana Miron, deputatul PNL Ioan Bălan şi alţi lideri politici locali au participat la slujba oficiată în incinta Mănăstirii unde îşi doarme somnul de veci voievodul Stefan cel Mare

Si în acest an Putna a fost, pe 15 august, loc de pelerinaj pentru peste 10.000 de credincioşi veniţi din toate părţile ţării. Parte din aceştia au venit să se roage la Mănăstirea unde îşi doarme somnul de veci mareleVoievod Stefancel Mare şi Sfânt chiar şi cu trei zile înainte de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, hramul Mănăstirii Putna. Alături de aceştia au poposit pe strada principală a localităţii sute de comercianţi ambulanţi care au oferit celor veniţi la mănăstire şi alte atracţii mai laice. Nu au lipsit tarabele cu mici, cele care ofereau pelerinilor înfometaţi cârnăciori, hamsii, cartofi prăjiţi, cozonaci ungureşti, vată de zahăr, acadele, iar celor însetaţI pahare cu bere rece ori alte băuturi răcoritoare.
Alături de miile de credincioşi anonimi au fost prezenţi la slujba religioasă oficiată în incinta Mănăstirii Putna şi personalităţi police, locale şi centrale, figura cea mai marcantă fiind comisarul pentru politici regionale a Comisiei Europene, Corina Creţu, însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Ioan Cătălin Nechifor, de senatorii Neculai Bereanu şi Ovidiu Donţu, precum şi de alţi lideri locali ai Partidului Social-Democrat. Opoziţia a fost de asemenea reprezentată prin senatorii Partidului Naţional Liberal Gheorghe Flutur şi Steliana Miron, deputatul Ioan Bălan, şi alte personalităţi locale ale acestei formaţiuni politice.
Slujba religioasă a fost oficiată, alături de stareţul Mănăstirii Putna, Melchisedec Velnic, şi preoţi din localitate şi localităţile învecinate şi de un sobor de arhierei veniţi, parte din ei, din Republica Moldova şi Ucraina.
Episcopul de Giurgiu, PS Ambrozie: Nu se poate construi moschee în ţara voievozilor
ps ambrozie [800x600]  În cuvântul său, PS Ambrozie a criticat aprobarea construirii unei mari moschei în Bucureşti, dar şi prevederi din legea 217/2015, privind interzicerea cultului persoanelor vinovate de genocid.
“E o mare povară să duci neamul pe umerii tăi, spunea părintele Iustin Pârvu. Pe unii îi lasă genunchii”, a spus PS Ambrozie, care a adăugat că unii s-au operat la genunchi.
“Bine ar fi să nu ne lase mintea, cugetul nostru românesc. Nu se poate construi moschee în ţara voievozilor”, a continuat el.
Totodată, PS Ambrozie a spus că “nu se poate să se scoată legi noaptea împotriva propriului popor”.
“Nu se poate să condamni intelectualitatea românească care a pătimit atât de mult şi despre care Petre Tuţea spunea că nu poate descrie atrocităţile petrecute în temniţele şi închisorile româneşti pentru reeducare. (…) Nu putem să repetăm istoria pentru nişte epigoni”, a spus PS Ambrozie.
Ierarhul s-a întrebat cine condamnă astăzi Gulagul, deportările de orice fel, cele din îndepărtata Siberie, “unde copiii se jucau cu craniile părinţilor morţi”, sau deportările din Bărăgan.
 Comisarul European Corina Creţu invitată să viziteze investiţiile noi din judeţul Suceava
Cum am arătat deja, la hramul Mănăstirii Putna a fost prezentă şi Corina Creţu, comisar European pentru politici regionale.
De la Mănăstirea Putna, Corina Creţu a plecat însoţită de preşedintele Consiliului Judeţean la un alt lăcaş de cult ortodox din perimetrul comunei, Mănăstirea Sihăstria Putnei. Cătălin Nechifor a arătat în acest context că în urmă cu doi ani când Corina Creţu a vizitat de asemenea judeţul Suceava şi Putna a parcurs calea către Sihăstria Putnei pe un drum pietruit. Acum comisarul European a fost invitată să viziteze acelaşi lăcaş de cult pe un drum betonat. “În 2013, am mers pe un drum pietruit către Sihăstria Putnei, acum o să vadă şi doamna comisar că am rezolvat drumul, este beton, am făcut şi lucrări de apă pe circa 4-5 kilometri, e vorba de data asta de finanţări româneşti prin programul naţional de dezvoltare locală pentru că la Putna am accelerat foarte mult investiţiile, am rezolvat şi podul către Chilia lui Daniil Sihastrul, se poate circula foarte bine şi până la acest monument istoric de maximă importanţă pentru Mănăstirea Putna, şi sunt convins că astfel de exemple în care autorităţile publice beneficiază de bani europeni şi naţionali, fiind proiecte de succes, foarte apreciate la nivelul Comisiei Europene”, a arătat Cătălin Nechifor.
Preşedintele Consiliului Judeţean a prezentat de altfel Corinei Creţu şi alte obiective de investiţie realizate în judeţul Suceava, inclusiv recent restaurata Cetate de Scaun a Sucevei, sâmbătă seara având loc şi o inaugurare oficială a acestei lucrări, încadrul Festivalul de Artă Medievală “Stefan cel Mare”. (O.S.)

Vezi si

Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar al Sucevei

Luni dimineață, la ora 08:15, Vasile Rîmbu și-a înregistrat oficial candidatura la funcția de primar …

One comment

  1. a fost si Futur sa ia “lumina ” ? Cata adunatura de politicieni escroci in fruntea cu “fata mare” Corina Cretu.