Seful gigantului rus Rosneft da asigurari: Nu veti ramane fara gaze

1/09/14 ora:2:56pm

gazGermania nu ar trebui sa fie ingrijorata ca aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia va fi intrerupta, a dat asigurari seful gigantului petrolier Rosneft.

“Compania noastra, precum si alte firme din tara, actioneaza in conformitate cu contractele semnate”, a transmis Igor Sechin, CEO-ul Rosneft, intr-un interviu acordat Der Spiegel, informeaza Itar-Tass.

El a sustinut ca sanctiunile Occidentului sunt “un fel de razboi” si considera ca gigantul pe care il conduce isi poate atinge tintele stabilite in pofida restrictiilor impuse de SUA si UE.

Sechin a mai spus ca India si China au nevoie de resursele rusesti. “In consecinta, asa-numita izolare a tarii noastre este ceva nerealistic”, a subliniat rusul.

Omul de afaceri si compania sa se afla pe lista de sanctiuni, insa el considera ca activitatea Rosneft nu va fi perturbata prea mult, avand in vedere ca are resurse pentru a functiona inca 20 de ani de acum incolo.

Rosneft are actionari din SUA, Europa si Asia, compania britanica BP detinand 20% din titluri.

Uniunea Europeana (UE) a dat, duminica, un ultimatum Rusiei, care are termen o saptamana pentru a inceta actiunile in Ucraina. In caz contrar, cele 28 de state membre vor adopta noi sanctiuni, relateaza AFP.

“Consiliul European este pregatit sa ia noi masuri pe fondul escaladarii situatiei din Ucraina”, a declarat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, la finalul summitului extraordinar de la Bruxelles.

Comisia Europeana a primit sarcina sa pregateasca “de urgenta” o noua serie de sanctiuni. Acestea trebuie prezentate “in termen de o saptamana”, iar o decizie va fi luata “in functie de evolutia situatiei”, a explicat oficialul european.