Tuesday , March 5 2024

VIDEO. Cum si-a distrus Banksy de la distanta un tablou care tocmai fusese cumparat cu peste 1 milion de lire

Tabloul artistului urban Banksy „Fata cu balonul” s-a vândut în urma unei licitații, la Sotheby’s în Londra, cu peste un milion de lire. La scurt timp, pânza a fost mărunțită de un mecanism special creat din rama tabloului.
Incidentul poate fi considerat cu ușurința una dintre cele mai scumpe farse. După ce tabloul a fost adjudecat cu 1.041.000 lire, cumpărătorul licitând la telefon, cei prezenți au asistat suprinși la „autodistrugerea” pânzei premium, scrie Financial Times.
Mecanismul care a transformat tabloul în confetti era cel mai probabil ascuns în ramă și a fost activat de la distanță.
Banksy a dezvăluit pe Instagram că întreaga farsă, prin care tabloul s-a autodistrus după ca a fost adjudecat pentru prețul de 1 milion de lire sterline, a fost plănuit cu câțiva ani în urmă. Artistul, a cărui identitate este necunoscută, a construit atunci, în secret, un distrugător de documente în rama unei tablou, în cazul în care pânza va fi pusă vreodată la licitație.
Banksy a publicat un videoclip cu momentul în care construiește rama menită să se autodistrugă, cel mai probabil activată manual, dar și cu momentul în care tabloul este mărunțit, la casa de licitații Sotheby’s, din Londra.
În filmuleț se poate observa, de asemenea, uimirea celor care asistă la licitație, loc unde, cel mai probabil, se afla și Banksy.
Videoclipul a fost publicat alături de un citat al lui Picasso: „Nevoia de a distruge este, de asemenea, o nevoie creativă”.
Incidentul poate fi considerat cu ușurința una dintre cele mai scumpe farse. După ce tabloul a fost adjudecat cu 1.041.000 lire, cumpărătorul licitând la telefon, cei prezenți au asistat suprinși la „autodistrugerea” pânzei premium.
„Tocmai am fost Banksy’ed (păcăliți de Banksy n.r.). Nu am mai experimentat așa ceva… ca un tablou să fie mărunțit spontan, mai ales când artistul a atins aproape un record. Încercăm să aflăm ce e de făcut mai departe” a spus directorul Sotheby’s, după incident.
Opera distrusă ilustra o fetiță care pierdea – sau dădea drumul – unui balon roșu în formă de inimă, o imagine recurentă în picturile lui Banksy.

Vezi si

VIDEO. BRIT Awards: Raye a câștigat 6 premii, un record

Cântăreaţa şi compozitoarea Raye a câştigat, sâmbătă, la Londra şase premii la gala BRIT, inclusiv …