Friday , March 24 2023

Romanul ”La Bestia” a primit premiul „Planeta”, în valoare de un milion de euro. Sub pseudonimul Carmen Mola se ascund, de fapt, trei bărbați

Romanul “La Bestia” de Carmen Mola, un pseudonim sub care se ascund de fapt trei autori masculini, a fost recompensat vineri seara cu Premio Platino, cel mai important premiu al literaturii hispanice, care anul acesta este dotat cu un milion de euro, relatează agenţiile EFE şi AFP.

Premiul Planeta, ajuns la cea de-a 70-a ediţie, a devenit cel mai valoros premiu literar, devansând actualul premiu Nobel pentru Literatură (aproximativ 980.000 de euro), British Booker Prize (59.000 de euro) sau Premiul Goncourt, al cărui câştigător primeşte un cec simbolic în valoare de 10 euro.

Premiul Planeta a permis şi dezvăluirea identităţii autoarei Carmen Mola, un pseudonim sub care a fost publicată o trilogie de romane poliţiste de succes. În spatele acestui nume se ascund de fapt trei autori, Jorge Diaz, Agustin Martinez şi Antonio Mercero, şi nu o scriitoare madrilenă născută în 1973 şi mamă a trei copii.
Acţiunea romanului “La Bestia” se petrece la Madrid în 1834, în plină pandemie de holeră, şi are în centrul său un jurnalist, un poliţist şi o fată care încearcă să dezlege secretul din spatele unui val de asasinate comise în rândul clasei sărace.
Preşedintele juriului, Juan Eslava Galan, a calificat câştigătorul premiului Planeta drept “un amestec atractiv de thriller cu romanul istoric, din timpul epidemiei de holeră care a lovit Madridul în 1834, când are loc o serie de asasinate în serie asupra unor fetiţe găsite dezmembrate”.
Anul acesta un record de 654 de cărţi au aspirat la premiul Planeta, în principal din Spania (389) sau din ţări latino-americane ca Argentina (41) şi Mexic (39).
Printre câştigătorii acestui premiu figurează laureaţi ai premiului Nobel pentru Literatură, precum scriitorul peruan Mario Vargas Llosa sau spaniolul Camilo José Cela, alături de alţi autori prestigioşi ca Eduardo Mendoza şi Antonio Munoz Molina. (Agerpres)

Vezi si

Lindsay Lohan, acuzată că a făcut reclamă unor criptomonede fără să declare că a fost plătită

Opt vedete, printre care actrița Lindsay Lohan și youtuber-ul Jake Paul, au fost acuzate de …