Tuesday , September 27 2022

Mioara Roman: "Mama lui Dan Bittman ne aranja să facem chiuretaje"

mioara roman

La 24 de ani de la căderea comunismului, Mioara Roman a vorbit despre problemele cu care se confruntau femeile în acea perioadă.
Fosta soție a lui Petre Roman a dezvăluit cum mama lui Dan Bittman îi aranja să facă avorturi, într-o perioadă în care renunțarea la o sarcină nedorită era considerată un act de încălcare a legii.
“Nouă, la Radio, ne aranja să facem chiuretaje mama lui Dan Bittman, care era doctoriţă la Radiodifuziunea Română. Şi acolo ne aducea, o dată pe lună, un doctor ginecolog. A murit săraca, dar era o femeie foarte de treabă şi deşteaptă. Şi pentru prezervativ făceai puşcărie pe vremea lui Ceauşescu; dacă era găsit cineva că vinde prezervative, îl mânca puşcăria. Orice formă de anticoncepţionale era pedepsită prin lege”, a povestit Mioara Roman în Ziarul Ring.
Aceasta a continuat: “Eu aveam doi copii şi când am vrut să-l fac pe al treilea, era aproape 1980, şi am făcut socoteala cu Petre şi am ajuns la concluzia că nu avem cu ce să-l creştem. Petre a crescut într-o casă cu patru copii. În ‘70, n-am fi stat pe gânduri, dar în 1980 era deja greu de crescut trei copii la un anumit nivel. Nu numai că i-a părut rău lui Petre, dar a suferit îngrozitor. Categoric nu aveam cu ce să-l creştem pe al treilea, aveam şi mai multă gândire, pentru că la ce-i expuneai pe copiii ăia? Ce le ofereai? Am făcut cu Petre socoteala pe hârtie şi am spus: nu ne permitem. La 42 de ani am avut o extrauterină şi era să mor, că doctorul numai la asta nu s-a gândit, că nu prea ai la 42 de ani extrauterină”.
Mioara Roman a concluzionat: “Am făcut, în total, trei chiuretaje ilegale şi două avorturi spontane. La Catinca am stat în spital ca să pot să o ţin. Costa 1.500-2.000 de lei să faci un chiuretaj la doctor, erau bani mulţi pentru vremea aceea”.
În urmă cu 47 de ani, președintele de atunci, Nicolae Ceaușescu, a cerut adoptarea decretului 770, care interzicea avortul, lege care a avut drept scop sporirea populației României și care a adus cu ea zeci de mii de drame, trăite de femeile care nu voiau să păstreze sarcinile.
libertatea.ro

Vezi si

Băncile din Danemarca împart pături pentru a-şi ajuta angajaţii să facă faţă temperaturilor scăzute din biro­uri

Băncile daneze împart pături pentru a-şi ajuta angajaţii să facă faţă temperaturilor mai scăzute din …