Wednesday , February 1 2023

Machu Picchu: Un studiu pune la îndoială numele faimosului oraș incaș

Machu Picchu, vechiul oraș incaș din Munții Anzi și unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume, nu se numea inițial astfel, susține un studiu recent, citat de site-ul publicației britanice The Independent.


La aproape 100 de ani după ce această bijuterie arhitectonică din secolul al XV-lea a fost adusă în atenția lumii, o nouă lucrare academică afirmă că acest magnet turistic, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, era numit de fapt “Huayna Picchu” de către localnici.
Un peruan și un arheolog american de renume au ajuns la această concluzie după ce au analizat hărți din secolul XX, documente funciare vechi de secole din arhive și note de teren ale exploratorului american Hiram Bingham, căruia i se atribuie redescoperirea cetății, pe care a vizitat-o pentru prima dată în 1911.
Mai multe descoperiri din aceste documente i-au condus pe cercetători la numele original al orașului, au declarat Donato Amado Gonzales, de la Ministerul Culturii din Peru, și Brian S. Bauer, de la Universitatea din Illinois Chicago, în lucrarea lor, publicată de “Nawpa Pacha: Journal of Andean Archaeology”.
“Există date semnificative care sugerează că orașul incaș se numea, de fapt, ‘Picchu’ sau, mai probabil, ‘Huayna Picchu'”, a precizat Bauer.
Cercetătorii au plecat de la faptul că numele ruinelor era incert atunci când Bingham le-a vizitat pentru prima dată, apoi au analizat mai multe hărți și atlase tipărite înainte de vizita lui Bingham la ruine.
Potrivit UNESCO, Machu Picchu a fost construit în secolul al XV-lea, însă a fost abandonat când Imperiul Inca – cel mai mare imperiu din America precolumbiană – a fost cucerit de spanioli în secolul al XVI-lea.
“Abia în 1911, complexul arheologic a devenit cunoscut lumii”, precizează UNESCO, deși cercetătorii susțin că orașul nu fusese niciodată pierdut cu adevărat atunci când Bingham l-a vizitat în 1911 și l-a adus în atenția lumii.
Articolul susține că incașii au numit inițial locul “Huayna Picchu” din cauza vârfului stâncos aflat cel mai aproape de sit și nu “Machu Picchu”, după numele celui mai înalt munte din apropierea vechiului oraș.
Cercetătorii au descoperit că un atlas din 1904, publicat cu șapte ani înainte ca Bingham să ajungă în Peru, care se referea la ruine cu numele de “Huayna Picchu”.
În plus, susțin ei, lui Bingham i s-a spus de către fiul unui proprietar de pământ că ruinele se numeau “Huayna Picchu”.
Dar, potrivit lui Bauer, cea mai clară legătură cu numele original al orașului se află în relatările scrise de spanioli după ce au preluat controlul asupra acestuia.
“Încheiem cu o relatare uimitoare, de la sfârșitul secolului al XVI-lea, în care indigenii din regiune se gândeau să se întoarcă pentru a reocupa locul pe care îl numeau ‘Huayna Picchu'”, a precizat acesta. (Agerpres)

Vezi si

J.Lo, Oprah, Sharon Stone, Sofia Vergara, Kim Kardashian, la petrecerea Anastasiei Soare, „regina sprâncenelor de la Hollywood”

Românca Anastasia Soare, CEO și fondatoare a companiei de cosmetice Anastasia Beverly Hills, a organizat …