Wednesday , February 1 2023

Filmul românesc “Crai nou”, de Alina Grigore, a câştigat Marele Premiu la Festivalul de la San Sebastian

„Crai nou/ Blue Moon”, scris şi regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chiţu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi şi Vlad Ivanov în distribuţie, care urmăreşte călătoria psihologică a unei tinere spre dezumanizare, a câştigat marele premiu al Festivalului de Film de la San Sebastian, Scoica de Aur.

“Acest premiu este un omagiu adus artiştilor care vor să vorbească şi să-şi exprime creativitatea feminină şi creativitatea în general”, a declarat pe scenă Alina Grigore.

Irina se luptă să aibă o studii superioare şi să scape de violenţa din familiei ei disfunţională. O experienţă sexuală ambiguă îi va impulsiona intenţia de a lupta contra violenţei din familia ei.

Alina Grigore este cunoscută pentru rolul din „Ilegitim” (2016), regizat de Adrian Sitaru, cu care a scris scenariul, şi care a fost premiat în secţiunea Forum a Berlinalei. Înainte de asta, ea a jucat, între altele, în serialele „Îngeraşii” şi „Aniela”.

De asemenea, la gala de închidere a festivalului, lungmetrajul „Carbon”, producţie Republica Moldova – România regizată de Ion Borş, a câştigat premiul WIP Europa, în valoare de 10.000 de euro. Filmul va beneficia şi de servicii de prost-producţie şi prezentarea în Marché du Film – Festival de Cannes 2022.

Treisprezece producţii din 15 ţări au concurat pentru trofeul Kutxabank-New Directors în valoare de 50.000 de euro.

În secţiunea New Directors, dedicată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj, a fost selectat „Marocco”, semnat de Emanuel Pârvu.

Selectat aici a fost şi „Between Two Dawns”, scris şi regizat de Selman Nacar, o coproducţie Turcia – Franţa – România, o dramă cu accente de thriller a cărei acţiune se petrece pe parcursul a 24 de ore.

În secţiunea Nest, dedicată proiectelor tinerilor cineaşti, a fost inclus şi scurtmetrajul românesc „Planuri de vacanţă”, de Alexandru Mironescu.

LISTA CÂŞTIGĂTORILOR:
Marele premiu – “Blue Moon” de Alina Grigore (România)
Premiul special al juriului – Lucile Hadzihalilovic – “Earwig” (Marea Britanie, Franţa, Belgia)
Cel mai bun regizor – Tea Lindeburg – “Du som er i himlen/ As in Heaven” (Danemarca)
Scoica de Argint pentru cea mai bună actriţă, ex aequo, a fost acordat actriţelor Flora Ofelia – “Du som er i himlen” şi Jessica Chastain – “The Eyes of Tammy Faye”
Scoica de Argint pentru cel mai bun rol secundar – distribuţia filmului “Quién lo impide/ Who’s Stopping Us” de Jonás Trueba (Spania)
Cel mai bun scenariu – Terence Davies pentru “Benediction” (Marea Britanie)
Premiul juriului pentru cea mai bună imagine – Claire Mathon pentru “Enquête sur un Scandale d’état/ Undercover” (Franţa), regia Thierry de Peretti
Premiul Kutxabank-New Directors – Lena Lanskih – “Nich’ya/ Unwanted” (Rusia)
Trofeul Zabaltegi-Tabakalera a revenit filmului “Vortex” de Gaspar Noé (Franţa)
Trofeul secţiunii Horizontes a fost acordat producţiei “Noche de fuego/ Prayers for the Stolen” – Tatiana Huezo (Mexic, Germania, Brazilia, Qatar)
Câştigătorul premiului pentru „cel mai bun film european”, decis de public, a fost “Ouistreham/ Between Two Worlds” – Emmanuel Carrère (Franţa)
Premiul FIPRESCI – `Quién lo impide`, de Jonás Trueba
Premio del Publico Ciudad de Donostia – “Petite maman” – Céline Sciamma (Franţa) Autor:Aura Marinescu.

Vezi si

J.Lo, Oprah, Sharon Stone, Sofia Vergara, Kim Kardashian, la petrecerea Anastasiei Soare, „regina sprâncenelor de la Hollywood”

Românca Anastasia Soare, CEO și fondatoare a companiei de cosmetice Anastasia Beverly Hills, a organizat …