Wednesday , February 28 2024

Filmele cu cele mai mari șanse la Oscar. Superproducțiile au salvat industria. Marți aflăm nominalizările

Superproducţii şi filme independente concurează anul acesta pentru o nominalizare la premiile Oscar, iar titluri precum ”Dune”, ”Belfast”, ”West Side Story” şi ”The Power of the Dog” ar putea figura pe un loc important în cadrul selecţiei ce va fi dezvăluită marţi, informează AFP.

Conform Agerpres, numeroase superproducţii, a căror lansare în cinematografe a fost deseori decalată din cauza pandemiei, vor concura cu filme independente sau difuzate pe platformele de video la cerere (VOD) pentru a obţine nominalizări la cele mai râvnite trofee din cinematografia americană.

”Anul trecut, am avut Oscaruri foarte independente… Anul acesta, este întoarcerea marii cinematografii, a marilor filme de studio”, a precizat un membru al Academiei Americane de Film – instituţia care decernează anual Oscarurile – care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

”Cursa este foarte deschisă”, a comentat Pete Hammond, editorialist al site-ului de specialitate Deadline, citat de Agerpres.

”Dune” (foto sus), o producţie SF grandioasă, lansată simultan în cinematografe şi pe internet, are şanse mari să obţină o nominalizare în categoriile ”cel mai bun lungemtraj” şi ”cel mai bun regizor”. Pelicula ar putea fi, totodată, nominalizată în mai multe categorii tehnice, cum ar fi imagine, efecte speciale, coloană sonoră etc.

”De fapt, cred că ar putea fi filmul cu cel mai mare număr de nominalizări”, a precizat membrul Academiei.

Chiar dacă nu a fost un succes răsunător de box-office, ”Belfast”, un film în regia lui Kenneth Brannagh, inspirat din tinereţea sa petrecută în contextul violenţelor din Irlanda de Nord în anii 1960, a găsit susţinători la Hollywood în rândul celor care caută o poveste despre familie şi solidaritate.

”Are ecou în prezent, într-o perioadă când oamenii au nevoie de conexiune”, a explicat Pete Hammond.

Etichetat drept redundant de unii critici, remake-ul ”West Side Story”, în regia lui Steven Spielberg, a primit totuşi cronici apreciative pentru realizările sale tehnice şi coregrafice. Nu va putea egala însă recordul peliculei originale, musicalul cel mai premiat din istoria Oscarurilor.

”Este un pariu riscant, dar cred că se va afla pe lista nominalizărilor” pentru cel mai bun lungmetraj, a precizat Hammond.

”The Power of the Dog”, un western cu accente sumbre şi psihologice, difuzat de Netflix, este de asemenea unul dintre marii favoriţi.

Regizoarea peliculei, neozeelandeza Jane Campion, are şanse serioase să scrie istorie ca prima femeie care obţine două nominalizări la Oscarul pentru cel mai bun regizor, la 28 de ani după pelicula ”The Piano”

Superproducţii ultra-comerciale pentru realizarea cărora Hollywood-ul deţine reţeta secretă, dar apreciate şi de critici, ar putea, de asemenea, obţine un loc pe lista nominalizărilor care vor fi date marţi publicităţii.

”Spider-Man: No Way Home” şi cel mai recent episod din franciza James Bond, ”No Time to Die”, au fost singurele filme care au atras în cinematografe un număr de spectatori comparabil cu cel de dinaintea pandemiei de COVID-19.

”Recompensăm experienţa vizionării pe marele ecran. Iar ‘Spider-Man’ a salvat practic pe cont propriu industria cinematografică anul trecut”, a estimat membrul Academiei intervievat de AFP.

Popularitatea filmelor în cursă va fi un element important de luat în considerare de Academia Americană de Film, întrucât ediţia din 2021 a premiilor Oscar a recompensat filme cu buget redus, despre care publicul a auzit vorbindu-se mai puţin.

”Vă garantez că magnaţii din Academie se roagă ca ‘Spider-Man’ să figureze printre nominalizările la cel mai bun lungmetraj deoarece au avut cu adevărat nevoie de această producţie pentru spectacol”, a mai spus Pete Hammond.

Pe de altă parte, membrul Academiei a mărturisit că ar fi ”surprins” dacă colegii săi ar propune un film cu super-eroi în această categorie importantă, în pofida precedentului stabilit de ”Black Panther” în urmă cu câţiva ani. ”Nu sunt sigur că membrii Academiei sunt pregătiţi”, a adăugat el.

Pelicula ”King Richard”, despre copilăria campioanelor Serena şi Venus Williams, cu Will Smith în rolul tatălui şi antrenorului sportivelor, precum şi ”Don’t Look Up”, cu Leonardo DiCaprio şi Meryl Streep în dictribuţie, au, de asemenea, şanse la nominalizările de marţi.

La categoria actori, Will Smith se numără din nou printre favoriţi, alături de Benedict Cumberbatch pentru interpretarea cowboy-ului din ”The Power of the Dog”.

Competiţia este acerbă şi în rândul actriţelor, între Nicole Kidman (”Being the Ricardos”), Jessica Chastain (”The Eyes of Tammy Faye”) şi Lady Gaga (”House of Gucci”).

Olivia Colman (”The Lost Daughter”) şi Penelope Cruz (”Madres Paralelas”) ar putea, de asemenea, să figureze printre cele cinci candidate nominalizate la cea de-a 94-a ediţie a premiilor Oscar.

Ceremonia de decernare a prestigioaselor trofee este preconizată să se desfăşoare la Hollywood pe 27 martie. (Agerpres)

Vezi si

statueta, Oscar, premiu, Obiectiv

Premiile Oscar 2024 vor fi acordate pe 11 martie. Unde poate fi văzută live ceremonia

Decernarea Premiilor Oscar va putea fi urmărită în direct, în 11 martie, de la ora …